Svart jente / Hvit pike

Menneskelige skildringer står sterkt, men forsvinner dessverre til tider mellom mindre interessante fortellinger. Jeg har lest Svart jente / Hvit pike.

Svart jenteJoyce Carol Oates er en annerkjent og mye lest amerikansk forfatter. Siden hennes debut i 1963 har hun gitt ut mer enn 50 bøker og oppnådd stor suksess i hele den vestlige verden. Hun har vunnet en rekke høytstående litteraturpriser, og vært nominert til enda flere. I 2006 kom boken Black Girl / White Girl ut, året etter var den tilgjengelig på norsk. Det er Pax som har utgitt denne, og jeg kjøpte mitt eksemplar på deres flyttesalg.

I boken møter vi Genna Meade. Hun ser tilbake på sin tid som førsteårsstudent på universitetet og dveler særlig ved sin romvenninne Minette Swift. Minette døde under dramatiske omstendigheter på skolen, og Genna forsøker å forstå hva som foregikk i hode på den svarte, kristne jenta.

– Minette har visst ikke noe ønske om å «frelse» meg. Jeg tror bare jeg er en hvit pike i øynene hennes, jeg kan aldri bli en medsøster.
– I en viss forstand er nok det sant, jenta mi.
– Men jeg prøver. Jeg prøver, pappa. «Jeg står utenfor den hvite rasen», har du sagt. Jeg prøver så veldig.

Dette er mitt første møte med Oates og jeg er imponert over hennes skildringer av karakterene. Særlig betraktringene som gjøres av Genna skildrer en ulykkelig og sår ung jente som ikke finner sin plass i det meget tradisjonelle miljøet på et prestitsjefylt universitet. Dette som tar for seg klasseskillene og den sosiale utilpassede Minette er delene jeg liker best.

Oates vier også ganske mye plass til Genna sin far og resten av slekten. Dette synes jeg er mindre interessant, og derfor faller også dessverre noe av bokens avslutningen sammen for meg. Alt i alt imponerer Oates tross alt som en dyktig forfatter i sine menneskeskildringer – jeg vil nok utforske mer av hennes forfatterskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s