Illusjonenes bok

Med utbroderende skildringer av menneskers ulike erfaringer og fengende stumfilmer. Jeg har lest Illusjonenes bok.

Illusjonenes bokPaul Auster er en meget suksessrik amerikansk forfatter. Han slo igjennom på slutten av åttitallet med sin New York-triologi. Boken jeg har lånt på biblioteket, Illusjonenes bok, kom ut i 2002. Anledningen for at jeg utforsker dette forfatterskapet er at han, og hans kone Siri Hustvedt,  kommer til Bergen og åpningen av litteraturhuset 2. februar.

En av de store verkene til litteraturviter David Zimmer er en omfattende analyse av stumfilmstjernen Hector Manns filmer. Mann forsvant brått, og Zimmer er en av de få som har unnet ham noe særlig oppmerksomhet iløpet av de ørten årene som har gått siden da. Etter en tragisk ulykke der både Zimmers kone og barn omkom sliter han med å finne noe særlig mening med livet. En dag dukker det plutselig opp et brev signert Fru Hector Mann og Zimmers nysgjerrighet vekkes til live.

Dette er mitt aller første møte med Auster som forfatter, så jeg kan ikke uttale meg om dette er typisk for ham eller ikke. Språket hans er i alle falt fult av gode skildringer, både av menneskene og verden omkring dem. Det er utbroderende og fult av detaljer, noe som gjør at jeg lar meg oppslukes av fortellingen.

Jeg la hendene foran ansiktet, og i lang, lang tid bare gråt jeg inn i de salte, stinkende håndflatene mine, ute av stand til å løfte hodet, ute av strand til å åpne øynene og stoppe.

Auster sine skildringer er meget visuelle. Mange av Manns filmer blir beskrevet, ned til hver minste detalj. Jeg sitter faktisk igjen med følelsen av at jeg har sett disse filmene – som ikke en gang finnes: da er det jo fiffig at boken heter nettopp illusjonens bok.

Dette er en bok som både favner om noe som må være en fascinasjon for filmen og dens magi samt menneskers ulike erfaringer. Dette har definitivt gitt mersmak, og jeg gleder meg til å komme igang med hans mest kjente New York triologi.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s