Kampen om litteraturen

På tirsdag kveld var omlag hele Bergens litteraturelite samlet på en litt for liten pub for å diskutere litterær kvalitet, kanon osv. Noen klare svar kom ikke frem, men tankene satt igang å spinne.

Hva er det egentlig som gjør at en bok gjør enormt inntrykk. Hva er det som gjør at man tilbringer time etter time inne i en oppdiktet verden, kun konstruert med ord? Er det egentlig en usynlig liste over krav som må oppfylles for at boken skal være god, eller kommer det hele fra en følelse i ens indre?

Når jeg ser på bøkene jeg har likt aller best og forsøker å finne en fellesnevner er det vanskelig. Det aller første som melder seg er jo som regel en eller annen følelse underveis. Noen blåser deg overende med sin evne til å sette ord på hendelser i verden, mens andre har satt ord på akkurat slik du også har det. Det blir fort noe som kommer ut fra min personlige følelse. Det er umulig å slippe unna at ens personlige erfaringer er med på å forme lesningen. Det er det som er så morsomt, men også så veldig vanskelig.

Jeg klarer ikke på stående fot å lage en liste over kvalitetskriterier, men selvfølgelig gjenkjenner man godt håndverk om man har lest mye. Allikevel kan også det være vanskelig å peke direkte på. Her på bloggen er det heldigvis helt greit at jeg er personlig i mine omtaler av bøker. Dette er mine møter med bøkene – men å ha en slags liste over hva som gjør en bok god i bakhodet kan umulig skade.

Hva stiller du som krav til bøkene for at de skal få anerkjennelse fra deg?

2 kommentarer Legg til din

  1. For meg er det en blanding av fornuft og følelse, for å bruke en boktittel. En god bok har et godt språk og dybde og gode karakterer. I tillegg kjenner jeg mye på følelsen jeg får når jeg leser. De bøkene som får full pott hos meg har det forannevnte, og griper også tak i følelsene mine når jeg leser. Jeg klarer ikke legge boken fra meg, eller jeg tenker mye på boken når jeg ikke leser i den, eller den gjør noe med meg, kanskje utfordrer holdninger og tanker jeg har – får meg til å tenke i nye baner.

  2. For min del er det vel i likhet med det dere peker på en blanding mellom god skrivekunst og det boka gjør med meg; om den beveger meg, gjør inntrykk og «sitter i». Jeg tror også leseerfaring påvirker kvalitetsvurderinger i stor grad. Har du lest mye får du en slags ryggmargsrefleks på hva som fungerer og ikke. Jeg mener det helt klart fins noen kvalitetskriterier også, som de kyndige og utdannede kan trekke fram, men i siste instans er jo «ei bra bok» en subjektiv bedømmelse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s