Svar på brev frå Helga

Krevende nynorsk og en lite fengende historie gjør at Svar på brev frå Helga ikke overvinner meg, til tross for gullkorn både her og der.

Svar på brev frå HelgaDen islandske forfatteren Bergsveinn Birgisson ble i fjor nominert til Nordisk råds litteraturpris. Den ble oversatt til (konservativ) nynorsk på Pelikanen forlag. Eksemplaret jeg har lest fikk jeg i bursdagsgave (takk!).

Boken er, som tittelen sier, et brev til Helga. Det er en gammel mann som skriver til kvinnen han alltid har vært mer eller mindre forelsket i. Han bruker omlag 100 sider på å fortelle om stort og smått, storslått kjærlighet og småkåte fantasier.

Til tider er Birgissons skildringer hårreisende vakre. Språket er som nevnt nynorsk, og det gjør det ekstra vakkert. Det gjør at det også krever litt ekstra av leseren til tider, og da jeg ikke synes selve historien er spesielt fengende må jeg innrømme det hender at konsentrasjonen min sklir litt ut.

Eg er vorten ein styrlaus gamling, det kan ein best sjå i det at eg er byrja å grava i gamle sår. Men alle har si eiga dør- Og alle vil få sitt indre menneske ut om døra. Og døra mi – det er gamle døra på sauefjoset hans avlidne far min, der solskinet kjem inn om sprungene, langt og grant mellom dei gisne plankane. Er livet nokon stad, då lyt det vera i sprunga.

Det er en salig blanding av hendelser fra bygda, utlegninger om husdyrholdet og himmelstormende kjærlighetserklæringer. Det er en bok som står og hviler på de vakre skildringene, men det blir dessverre ikke nok for meg. Språket er tungt, og når da det handler om sauehold og daue damer fanges aldri min interesse hundre prosent. Men for all del, det finnes mange gullkorn som kan løftes frem, både vakre og morsomme!

Eit menneske ute på bøen på Island midt på natta i berre holute underklede, med darrisen ute i lufta liksom ein stranda spermkval, eit menneske som har valt srev og sveitte i småkår framfor kjærleiken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s