Åpningshelg på Litteraturhuset i Bergen

Et eget hus for litteratur og debatt. Her er det rom for krangler, vin, barn og skriving. Litteraturhuset i Bergen er åpnet!

Torsdagkveld var den offisielle åpningen av Litteraturhuset i Bergen. Byens nye stolthet. Til tross for at en del arbeid gjenstår ble huset fylt til randen og det var en salig blanding av prominente folk, litteratur-kjendiser (forfatter), twitter-tryner og kulturkjerringer. Det ble skålt i bobler og sagt mange pene ord. Utpå kvelden var det topp underholdning med blant andre Frode Grytten og Ragnar Hovland.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Fredag tok jeg en kort tur innom. Slo ihjel litt tid i sofaene i bokhandleren, kaldt og litt tomt. Så var det åpning av barnerommet, Zinken Hopp, med Erna Osland på planen. Foreløpig var det null og niks som tydet på at dette var et rom for barn, særlig når den fyltes med voksne. Men vi hadde det fint, den lille halvtimen det varte. Erna Osland snakket litt om barnelitteraturens mening for voksne, og så leste hun for oss.

Lørdag var det duket for kjendisparet Auster og Hustvedt sine opptredner. (Hustvedt var forøvrig og snakket også på fredag, men det hadde jeg ikke billetter til) Først ble Auster intervjuet av Pedro Carmona-Alvarez, en fin samtale om bøker og skriving. Pausen slo vi ihjel med å få bøker signert, og det var mange mennesker med stjerner i øynene.

Kvelden ble avsluttet med en samtale mellom Hustvedt og Auster. Samtalen ble så personlig en kan forvente av et ektepar som skal intervjue hverandre. Flere finurlige hendelser ble trukket frem, og «hemmeligheter» fortalt til oss. Dette intervjuet vil jeg vie mer oppmerksomhet i et eget, senere innlegg.

Alt i alt har åpningen av litteraturhuset vært meget vellykket. Huset er, som allerede nevnt, ikke helt ferdig enda og fremstår en smule tomt og kaldt. Bokhandelen er litt tynn, og det er mange tomme vegger. Jeg håper tiden fremover vil bringe liv, varme og ikke minst folk til huset – for det er mye spennende å se og være med på. Her kommer noen av mine favoritter.

Jostein Gaarder snakker om sin nye klimaroman. Litteraturquiz for allmuen. Foredrag om sosiale medier. Kritisk kvartett der fire kritikere møtes og har med én bok hver. Edy Poppy intervjuer Josefine Klougart. Elevkveld fra Skrivekunstakademiet får besøk av blant annet UKON.

6 kommentarer Legg til din

 1. Takk for interessant innlegg 🙂 Jeg er veldig glad i Litteraturhuset her i Oslo, selv om jeg ikke får tid til å bruke det så ofte som jeg ønsker. Det er uansett topp med et litteraturhus i nærheten, mange fine arrangementer etc.

  1. kasiopeiia sier:

   Det er veldig fint med litteraturhus – og enda finere om man faktisk klarer å komme seg dit en og annen gang! Forøvrig liker jeg fortsatt litteraturhuset i Oslo bedre enn her.. Kanskje vi skulle tatt et treff der under krimfestivalen?

 2. Knirk sier:

  Takk for rapport!

 3. Sukk, som jeg skulle ønske det litteraturhuset kom for sånn omtrent åtte år sida..;)

 4. bentebing sier:

  Fin rapport! – og stilig med skiftende bilder:-) Det blir bra med litteraturhus i Bergen, men de trenger nok litt tid på å få på varmen og ikke minst få fikset nettsidene sine! Mine forsøk på å kjøpe billetter via nett har pr nå ikke lyktes:-(

  1. kasiopeiia sier:

   Det er sant. De er ikke helt på plass enda – verken mentalt eller noe annet sted 😛 Heldigvis er det ikke så ofte man trenger å kjøpe billetter på forhånd, men selvfølgelig – teknologien må funke de gangene man faktisk trenger det!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s