Lesebrett: en omtale

Å utfordre og omskape stående tradisjoner er slik vi kommer fremover i verden. Allikevel er det noen ideer som blir stående, som hjulet og boka. Kan et lesebrett gjør noe fra eller til?

lesebrettForeløpig går elektronisk litteratur en usikker fremtid i møte her til lands, men at det er noe som er kommet for å bli, og som stadig vokser, er det ingen tvil om. Mange har forsøkt seg med ulike løsninger, mer eller mindre vellykket. Vi har vært innom mange ulike varianter, og fortsatt virker det ikke helt avgjort. Mange sverger til de internasjonale bestselgerne som Kindle, men da avskriver man raskt det norske markedet.

Jeg er ingen stor fan av digital litteratur, og tror aldri boken vil gå av moten. Uavhengig av alt annet enn et syn som fungerer er den overlegen elektroniske duppedingser. Men selvfølgelig, heller ikke en institusjon som boka går uberørt inn i teknologiens tid. Å utnytte mulighetene det gir oss gir nye former for uttrykk og variasjoner, men foreløpig er lesebrettene (i motsetning til nettbrettene) enn så lenge konsentrert om teksten. Det bruker annen teknikk, og skal være mer behagelig å lese på enn en vanlig skjerm. Og når vi snakker om behagelig – jeg kan ikke nekte for at det kan være deilig å ha tilgang til et stort bibliotek når du for eksempel er ute og reiser, til tross for at det ikke veier mer enn et par hundre gram.

Lesebrettet jeg har brukt heter Digitalbok touch og er utgitt her i Norge av Cappelen Damm. Det er de som har gitt meg det, men det vil ikke påvirke min omtale av brettet. Om noen er i tvil er jeg helt ærlig i min omtale av både bøker og andre saker. Brettet er koblet opp mot Tanum sin variant av e-bokhandelen Digitalbok. Her finner man både norsk og utenlandsk litteratur til varierte priser.

Det er faktisk sånn at jeg egentlig ikke kjøper så mye bøker, og hvertfall ikke nye. Det er enten gaver, eller noe helt spesielt. Jeg får mange anmeldereksemplarer her på bloggen, så det meste jeg kjøper av annen litteratur er gammel og godt brukt. Allikevel hender det jo at man trenger en bok – jeg skulle for eksempel ha Thomas Mann sin Trolldomsfjellet nå, kun tilgjengelig i e-bok. Så jeg har så vidt kjøpt noen bøker, men prisene er, som med alle norske bøker, nokså stive.

Når du først har skaffet deg en bok (eller et annet dokument – veldig glad for at det går an!) å lese, synes jeg funskjonene er gode. Det er lett å orientere seg rundt, stille inn ønsket font, tekststørrelse osv. Den er lett å holde i, og jeg er veldig glad for omslaget som følger med i boksen. Dette gjør at du enkelt kan ha den i veska og ha hele boksamlingen tilgjengelig til enhver tid (så lenge du har lastet ned bøkene – hvor stor plass man har til det, vet jeg ikke).

En ting jeg savner, hvis man da særlig bruker det til studierelaterte ting, er å kunne skrive notater i teksten og merke sitater. Det er mulig det går an, men jeg har ikke klart å knekke koden, og finner bare muligheten for et bokmerke. De fleste vet, et bokmerke kan ofte være mer forvirrende enn oppklarende. Jeg har foreløpig ikke lest så mye i den at jeg har fått kjent noe særlig på batteritid – noe av det mest håpløse med den elektroniske litteraturen. Har du en bok er den alltid tilgjengelig – uansett hva – du må bare strekke ut hånda, og bla. Er batteriet utladet, eller dingsen ødelagt, er bøkene utenfor rekkevidde.

Jeg kommer nok ikke til å bruke lesebrettet mitt så mye foreløpig, men er fornøyd med å ha det de gangene det trengs. Å kunne hatt større deler av pensum som ikke er tilgjengelig som bok, men printes opp i store hauger, på lesebrettet mitt hadde vært deilig. Det er fint å ha, men lesebrettet overbeviser meg ikke om å droppe den gode gamle papirboka.

Har du lesebrett?

Pst! Hvis du vil ha en mer teknisk omtale av dette brettet har Julies bokbabbel et fint innlegg.

5 kommentarer Legg til din

 1. Man avskriver ikke det norske markedet fordi om man har Kindle, jeg følte bare for å kommentere det 🙂 Jeg har norske bøker på min Kindle og det er det også mange andre som har.

  1. kasiopeiia sier:

   Fin opplysning! Jeg har oppfattet det som om denne var låst til Amazon – men det er kanskje heller sånn at bøkene til amazon ikke kan leses med andre lesebrett?

 2. Elida sier:

  Eg trur heller ikkje på papirbokas død, og les meir på papir enn nettbrett om dagen. Samtidig er eg glad i min Kindle, men på den les eg kun engelske bøker og hittil har det vore omtrent bare bøker som eg ikkje får tak i på biblioteket eller bokhandelen:-)

 3. Frank Eivind sier:

  Jeg har akkurat testet Digitalbok touch jeg også. Likte dette lesebrettet godt til tross for enkelte små og irriterende feil.

  Hvordan opplever du batteritiden på brettet?

  Jeg kjøpte meg en Kindle i fjor, og synes ikke det er så store forskjeller mellom denne og Touch.

  Selv om jeg er glad i dingser, liker jeg også veldig godt å holde en fysisk bok i hånda når det skal leses.

 4. Ja, jeg har et Sony-brett jeg kjøpte foret par år siden. Brettet er ikke knyttet til noen bokhandel, og jeg kan lese de språkene jeg måtte ønske.

  Mitt brett kan man lett søke i, skrive notater, merke sitater, og det har ordbokfunksjon (klikker bare på ordet).

  Jeg testet flere brett før jeg valgte mitt, og jeg er superfornøyd). Jeg trenger ikke lenger slepe på flere, tunge bøker på reise, og skulle jeg lese mursteiner av bøker, så er det også veldig hendig.

  Backup av boka har jeg på PC-en min.

  Lesebrettet er en av de smarteste investeringene jeg har gjort, og jeg leser nok de fleste bøkene mine der, hvis det lar seg gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s