Optimist men bekymret: Jostein Gaarder

Kan en vill fortelling tatt fra Jostein Gaarders hode vekke dagens ungdom fra fornektelsen? Er det mulig å skrive litteratur som gjør at vi våkner? Jostein Gaarder sin nye roman er et forsøk på det

Han sitter ytterst på stolen, og beveger hendene raskt i alle retninger. Plutselig bryter han ut i en tirade, før han stopper seg selv. Det ser ut til at Gaarder renner over av tanker, ideer og han klarer nesten ikke tenke de ferdig før de plutselig er ute. Det er slikt det blir bøker av, og de har skapt mange magiske leseropplevelser for folk over hele verden.

Det er ingen tvil om at Jostein Gaarder er en kunnskapsrik, engasjert og fantasifull mann. I sin nyeste roman, Anna. En fabel om klodens og miljø, bruker han alt dette og fletter, ved hjelp av drømmer og harde fakta om jordens sammenbrudd, en historie som skal vekke vår oppmerksomhet. Boken er ikke ute i butikkene foreløpig, så jeg har ikke fått slå kloa i et eksemplar, ennå. Til tross for dette var vi i Bergen heldige i går, og fikk høre Gaarder lese fra og snakke om problemene hans nye bok berører.

???????????????????????????????

Gaarder bruker, som alltid, fortellingen som form. Ved å pakke det hele inn i en ung jentes opplevelser kommer ikke pekefingeren så klart frem, mener han. For dette er et debattinnlegg, og nærmest en pamflett, i sitt innhold. Vi er i ferd med å kjøre både menneskeheten og jorda på tverke, målinger vi ikke tørr snakke om skyter i været og vi lever i fornektelsen. Gaarder nesten ropte ut sitt budskap – vi må gjøre noe nå!

Det er nettopp dette Gaarder vil med sin bok. Til tross for en dyster fremstilling av hvordan det kan gå ikke mer enn 70 år, om vi ikke skjerper oss, er Gaarder selv optimist. Det er lov å være bekymret selv om han har tro både på mennesket og våre evner til å handle. Enn så lenge lever vi i en boble av ignoranse, og da må ,blant annet, litteraturen være en avantgardegruppe som vekker befolkningen. Ved hjelp av uvante grep som fantasi og en blanding av «fiction» og «science» (må ikke forveksles med «science fiction») håper Gaarder hans bok kan være med å sette i gang tankerekken hos både unge og eldre lesere. For til tross for at dette er en ungdomsbok på papiret er innholdet brennhett og bør berøre oss alle.

Jeg filmet en liten snutt der Gaarder leser fra boken sin. Denne stemmen bringer meg rett tilbake til barndommen – og jeg håper dere óg setter pris på klippet!

2 kommentarer Legg til din

  1. Mettemor sier:

    Hei, Nora. Fantastisk opplesning av Jostein Gaarder. Vil høre mer!

  2. Så godt det er å ha deg som glimrende livereporter fra kulturlivet i Bergen! Da blir ikke savnet fullt så stort..;)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s