Teresa Birnas bortgang

Kan hat arves? Er kjærligheten større enn alt? Victoria Bø stiller seg store spørsmål når hun befinner seg i Prahas gater i hennes nyeste bok Teresa Birnas bortgang.

Terese BirnaVictoria Bø debuterte i 2007 som forfatter. Siden den gang har hun har hun utgitt en barnebok, holdt skrivekurs og foredag, for å nevne noe. I år er hun igjen ute med roman. Teresa Birnas bortgang er utgitt på Schibsted og det er også fra dem jeg har fått mitt eksemplar.

Teresa Birna er Ellen sin farmor. Hun døde da Roar, Ellens far, bare var 2 år. Da bodde de i Praha, og nå har Roar, hans nye kone og deres datter Linde, flyttet dit. Ellen trenger et pusterom fra de krevende jusstudiene og reiser for å bo sammen med sin kunstner far. Byen rommer mer enn deres vanskelige far/datterforhold, det ligger gjenklang fra historiske opprør i gatene og for Ellen blir det ikke den oppladende ferien hun kunne ha trengt.

 løpet av teksten kommer det frem at teksten er skrevet fra Ellen til Linde, den vesle halvsøsteren hennes. I tillegg til å dele hendelser fra hennes besøk i Praha, diskuterer Ellen hvordan familien påvirker oss, hvem vi er og hvordan vi kan ha blitt sånn. Det er på vegne av Linde hun stiller de, men det er kanskje vel så mye for å forstå seg selv og sin far.

Bø forsøker seg på et poetisk språk, som jeg synes delvis blir litt påklistret, delvis vakkert. Hun har et bilde som går gjennom historien med et kaleidoskop, det fungerer ikke for meg. Når hun derimot får skjønnheten inn i de skjøre beskrivelsene av verden omkring Ellen, fungerer det desto bedre.

Da vi løper ned trappene, prøver han å gripe etter hånden min, og da vi kommer ut på gaten, holder han den fast.
Jeg går hånd i hånd med en gutt i en gate i Praha.
Hånd i hånd. Sånn. Enkelt. Fint.

For det handler mye om kjærlighet, både den mellom kvinne og mann, eller mellom foreldre og barn. Samtidig er det mye hat i boken og man merker tydelig hvordan også dette går i arv fra foreldre til barn. Boken er tidvis vakker, men forsøker til tider å være litt for stor.

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s