Min guide til Mammut 2013

Nå til dags er det jo salg året rundt – men tross alt, Mammut er fortsatt noe eget. Allikevel er det fort gjort å la seg overvelde og man kan trenge en tur eller tre for å finne gull. Jeg hjelper deg, og har plukket ut årets mest interessante titler på Mammut 2013.

Ærlig talt har jeg ikke brydd med så veldig om Mammut. Det kommer hvert år, og det er mange bøker som går igjen. Selvfølgelig tar man turen, men aldri med store planer om å handle. Så i går, første dagen, tok jeg den obligatoriske turen innom Ark og Norli i sentrum etter jobb. Det var mye folk, og de løftet på vakre omslag, kastet et blikk på skrikende anbefalinger på forsiden og la som regel det fra seg igjen.

???????????????????????????????

Mange av bøkene har jeg allerede, og jeg fikk lyst til å bli værende og guide de forvirrede menneskene. Jeg hadde lyst til å skrike til en mann som løftet på Fallada, rynket på nesa og gikk videre mot større, mer kjente navn. Så, jeg kjøpte meg meg noen få titler, tok med meg Mammut-avisa og gikk hjem og skrev denne anbefalingen for hvilke titler du bør plukke opp og ta med hjem på årets Mammut!

Til voksne menn som liker Petterson, Henriksen (Som førøvrig er med med sin siste roman, Dagen skal komme med blå vind) og andre litt trauste historier er Vinter i Maine et spennende avbrekk. Er man krimsluker er det flere av mine favoritter, Faldbakken, Marklund og Horst for eksempel. En annen sterk historie er dog fra en finsk, ung kvinne i Baby Jane.

For den som liker lange historier er det flere mursteiner verdt timene dine. A. S. Byatt sin Barnas bok fikk bli med meg hjem, mens Hans Falladas Alle dør alene har jeg ennå ikke hørt noen som ikke har latt seg oppsluke av.  Et slag i ansiktet er en av mursteinene som allerede er i mine hyller, som jeg bare venter på det rette tidspunktet for å kaste meg over. Shantaram er også en mye omtalt roman som tar deg med til India.

Og når vi snakker om å dra til fjerne strøk kan Verden finnes ikke på kartet være en spennende diktsamling med poesi fra «hele verden». En klassiker i litteraturen er Prosessen, men som tegneserie blir prosessen kanskje ikke så langtekkelig som vanlig? Og når vi først er inne på klassikere er nobelprisvinner Doris Lessing sin debut Det synger i gresset i lydbok et must.

For den som vil ha noe koselig og lett kan Finklerspørsmålet fin. Novellesamlingen Historien om fru Berg er kanskje ikke så lett, men den består av korte, veldig gode tekster! Og skulle du ikke være så erfaren leser ennå er Gyldig fravær en ungdomsbok verdt å prøve seg på. Og har du ikke gjort det enda må Anne Franks dagbok leses – uansett alder.

Har du opptatt av litteratur er Vi er tiden magiske møter med 10 kvinnelige forfattere som har definiert over to generasjoner med forfattere. En annen forfatter du kan bli kjent med er Jens Bjørneboe i Født i frihet. Om jeg dog skulle ønsket meg én bok blir det Norvegr – bare fordi det hadde vært kult å ha i samlinga.

Jeg håper dette kan være til inspirasjon og å kikke to ganger på de riktig gode bøkene på årets Mammutsalg. Og når du har vært innom og handlet både første, andre og tredje gang vil jeg gjerne høre hvilke bøker du tok med deg hjem!

9 kommentarer Legg til din

  1. kasiopeiia sier:

   Ser du fant noen fine titler ja! Tror kanskje jeg plukker med meg et par til iløpet av salget 😉

 1. Anita Ness sier:

  Det ligger noen og venter meg på posten idag. Antar at det er Are Kalvøs Greatest hits i 3 bind, samt noen til fra Adlibris. Husker ikke helt hor jeg bestillte hva av de faktabøkene jeg bestillte.

  Boost din vitalitet, Raw delight, Roma, en bok om Shetland, Orknøyene og Hebridene..blant annet.

  http://artemisiasverden.blogspot.no/2013/02/mammutsalget-2013-mine-anbefalinger.html#more

  1. kasiopeiia sier:

   Jobber i helsekost, så så flere interessante koke- og livsstilsbøker, problemet er bare at jeg ikke bruker de! 😛

 2. Anita Ness sier:

  P.S. Enig i at biogarfien om Jens Bjørneboe er bra og viktig hvis man ikke har lest noen biografier av ham før.

 3. Rose-Marie sier:

  Kjempefint innlegg, som jeg har delt på min Facebook-side!

  1. kasiopeiia sier:

   Så koselig, Rose-Marie! Men jeg finner ikke facebooksiden din? (Eller har ikke Bloggen én egen side?)

   1. Rose-Marie sier:

    Nei, bloggen min har ikke en egen side. Jeg bruker min private. 😉 Den er ikke søkbar (fordi jeg har stengt igjen for offisiell visning), men jeg kan påtreffes via Silje, Elin, Line, Lise og Gro. 😉

 4. Mohamed sier:

  Jeg tok med meg Hans Falladas Alle dør alene. Jeg skulle egentlig ikke kjøpe en eneste bok årets Mammut-salg. Men dette er vel enklere sagt enn gjort! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s