Cassias valg

Et samfunn der alt er optimalisert så vi skal få det så godt og effektivt som mulig. Alt inntil den mest intime detalj, som hvem vi skal leve med, er sentraltstyrt. Hvordan går det da når ikke alt går som forventet? Jeg har lest Cassias valg.

??????????????????????????????? Ally Condie har skrevet (fått utgitt) ungdomsbøker siden 2008. Det var først i 2010, da den første boken i Matched-serien kom ut hun ble et virkelig kjent navn innenfor ungdomslitteraturen. Her i Norge kom første bind, Cassias valg, ut i 2011. Den fikk mye oppmerksomhet av mange bokbloggere. Det er Mangschou, som jeg for tiden jobber hos, som har utgitt boken og det er fra de hyller også mitt eksemplar kommer fra.

Cassia er 17 år og bor i et samfunn som styres av Systemet og funskjonærer. Alle avgjørelser tas på bakgrunn av nøye beregnede utgangspunkt og ingenting er overlatt til tilfeldighetene, eller personene selv. Når man er 17 år får man tildelt sin Match. Den gutten eller jenten du skal, fra man blir 21, tilbringe resten av livet sammen med. Når Cassia får tildelt sin bestevenn Xander blir hun gledelig overrasket, men det blir ikke bare lett av den grunn. Et annet ansikt dukker også opp og viser seg som hennes Match – den nærmest ukjente, vågale Ky. Hvem skal hun velge?

Noe av det som fascinerer meg er samfunnet Condie har klart å skape i denne boken. Det er rart og smått absurd, men noen hevder nok det er i den retning vi går med designbabyer, kloning og overvåkning. De forholder seg så å si ikke til fortiden, og om man er nysgjerrig er det nokså begrenset hva man har tilgang på.

Nestensnøen minner meg om en strofe fra et engelsk dikt vi lærte i språk- og lesingstimene i år: «Stopping by Woods on a Snowy Evening». Det er en av favorittene mine fra alle de hundre diktene, de Samfunnet vårt valgte å beholde den gangen da de fant ut at kulturen vår var altfor rotete. De opprettet komiteer som skulle velge de hundre beste av alt: hundre sanger, hundre malerier, hundre fortellinger, hundre dikt. Resten ble eliminert. Fjernet for alltid.

Selv om det er dette jeg synes er morsomt i denne boken, er jo kjærlighetshistorien det bærende. Den blir mer og mer dominerende, men drar jo da også med seg et spennende eventyr i utkanten av dette strenge samfunnet, i flere forstander. Vår heltinne er selvfølgelig en av de få som er kritisk og har noe som ligner selvinnsikt:

Tidligere moret jeg meg litt over offiserens dårlig skjulte avsky for oss. I dag forstår jeg den. Jeg føler også avsky når jeg tenker på at vi klatrer opp de små bakkene våre om og om igjen straks offiseren sier det. At vi gir fra oss våre kjæreste eiendeler på deres bud. At vi aldri, aldri protesterer, aldri tar igjen.

Jeg skjønner hvorfor ungdommene sluker disse bøkene. Det er både gjenkjennelse og noe fascinerende fremmed. Vi vil alle være litt opprørske, slik Cassia utvikler seg til å bli, og har tro på oss selv. Egentlig er det  lenge siden jeg sluttet å lese denne typen bøker, for jeg liker hverdagslig gjenkjennelighet, noe man faktisk kan finne noe av i denne absurde verdnen. Allikevel holder dette for meg, og jeg kommer nok ikke til å lese hverken bok 2 eller bok 3 – men forstår godt at den som liker kjærlighet, dystopi og fremtidsforestillinger lar seg oppsluke!

Er du en av de som har slukt både Cassias valg og Flukten kan jeg gledelig melde at tredje bok, Reached, kommer på norsk i Mai!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s