Vårens fristelser

Det kommer hele tiden nye bøker. Nye fristelser. Forlagene trykker opp kataloger tykke som bøker som frister oss med lesestoff vi enda ikke kjenner til. Jeg har lest og forsøkt å plukke ut noen titler verdt å merke seg.

Hva kan være bedre for oss bokelskere, enn å lese bøker som berører nettopp punktet mellom litteraturen og livet, karakterer og forfatterens egen person. Det er flere store navn som diskuterer disse (til tider uklare) skillene, og en av dem er Kerstin Ekman. I hennes Grand finale i svindlerbransjen beskrives et litteraturmiljø og en måte å jobbe på som er ganske fjern fra våre harmoniske, dog litt deprimerte, forestillinger om hva det vil si å være en forfatter. En annen forfatter som har mye erfaring med yrket er Ian McEwan. Hans siste roman Serenabeveger seg i forbindelsen mellom forfatterens levde liv og romanen. Og han er ikke den eneste. Nobelprisvinneren Ohran Pamuk har bearbeidet sitt nobelforedrag og kalt boken Den naive og den sentimentale romanforfatteren*. Milan Kundera har samlet essays om litteratur og kunst i Et møte.

Hjertet i Paris er i hovedsak er på en måte en historie om å finne seg selv, og kanskje kjærligheten, men samtidig er den et portrett av det yrende litterære miljøet som var i Paris på 1920-tallet. Jeg tror Paula McLain sin bok vil utbrodere det vi bokelskere likte så godt med Midnight in Paris. Og når vi først er ute i den store verden, er det mye man kan oppleve uten å bevege seg utenfor huset. Zadie Smith. for eksempel, tar oss, som vanlig, med til London. Men det er ikke det London vi som norske turister kjenner, men den nordvestlige delen av byen (herfra er også bokens tittel, NW, hentet), der det bor mange mennesker som kan fremstår veldig eksotisk.

Man kan kanskje ikke løpe fra London til Rwanda, men da jeg leste Murakami sin bok om løping trodde jeg det skulle bli den første og den siste. Nå har derimot Løperen i Rwanda fått meg til å lure. Det er  kjærlighet, drama og noen må løpe for livet. Finland er ikke like langt unna oss, men stikker seg ut med sine mange nye, sterke og kvinnelige stemmer den siste tiden. En av de er Riikka Pulkkinen. Hennes tredje roman Fremmed bærer et poetisk språk som blander inn dans, spennende og uvanlig. Man kan eventuelt holde seg til det kjente og lese Sofi Oksanens nye bok på norsk, Da duene forsvant. Og når vi først snakker om spennende kvinner; Judith Schalansky. Hennes Sjiraffens hals fremstår smått absurd med røtter i den tyske historien. Poetisk og lovende! Med svenske Erica Löfström reiser vi inn i et ungt sinn. I Sex, musikk og vold er det nettopp det det handler om, i tillegg til spiseforstyrrelser, sviktende psyke og undergang. Fra den ene elendigheten kan man reise, med journalist Katherine Boo, til baksiden av det skinnende Mumbai. Bak den vakre fasaden er en dokumentar pakket inn i en litterære språkdrakt. En annen som tar med oss til herdede strøk er krigsveteran og poet Kevin Powers. Hans bakgrunn legger et grunnlag som ikke kan være annet enn spennende når han skriver fra Irak i De gule fuglene.  

Vår2013

Gjennom en reise rundt i Europa lar Lukas Moodysson oss kjenne også på det vanskelige som befinner seg i vår nærhet. Tolv måneder i skyggen blir dermed et tett bilde på verden, gitt et poetisk språk. En annen som gir oss et unik på verden omkring oss er Hans Keilson. Tyskeren skrev faktisk Motstanderens død da han lå i skjul i Nederland under krigen og nå løftets den frem fra glemselen. Unike skildringer av det tyske samfunnet og Hitlers overtakelse av makten gjør den til et tidsvitne vi ikke har mange av lenger. For Ketil Kern kom også krigen tett på med en bestefar som var aktiv nazist og oversatte i sin tid Mein Kampf. Hva har du å gjøre med Hitler, Pappa? spør han seg, og jeg vil gjerne høre svaret. For, krigen kan sette spor i ikke bare menneskene som levde da, men generasjonene som følger. Cathrine Chung skriver i sin Det glemte landet om hvordan okkupasjonen av Korea merker en familie gjennom slekten som føres videre.

Linn Rottem diskuterer også familieforhold i sin debut Forestillinger om et hjem. Linda Gabrielsen utforsker på sin side hvordan familien påvirker den man blir – forandringen som skjer fra barn til voksen, og det som alltid blir værende. Til tross for vanskelige temaer beskrives Alt vi ikke har bruk for som en kjærlighetshistorie. Hvor store forskjeller det er på amerikanske og norske familier er jeg ikke sikker på, men Maggie Shipstead har angivelig fanget den amerikanske familien i sin Stolleken, men heldigvis i morsomme, lette toner.

For det er jo ikke til å stikke under en stol at det til tider kan bli litt tungt og dystert. Heldigvis finnes det flere sjarmerende, lette bøker som også har kvalitet. Gry Hovednak Strøm beveger seg også i familiære kretser, men berører samtidig temaer som vennskap, mat og ord i sin OrdsamlerenDanskene er kjente for sine familiedramaer på lerretet, mens hos Naja Marie Aidt har det klassiske motivet fått en lettere tone i Sten saks papir. Allegra Goodman sin Kokeboksamleren forholder seg også til et kjent motiv, men flytter den kjente historien fra Fornuft og følelser (Jane Austen) til et travelt, moderne New York. Ønskelisten av Grégoire Delacourt fremstår som en hysterisk bok, hva ville du egentlig gjort om du vinner 18 547 301 euro?

Vår22013

Når de kommer til fremtidens bokelskere, eller de som er midt i «slukealderen» finnes det også spennende bøker. Vi har ekstremt mange dyktige, etablerte forfattere som skriver for barn – allikevel kommer det stadig utfordrere (heldigvis!). Charlotte Bråten og Rune Markhus er blant dem med sin Frøetet par jeg har tro på! To andre forfattere har også dannet par, og skrevet for ungdom. Tyra Teodora Tronstad og Bjørn Sortland har skrevet en litt pinlig bok, Det blir pinlig uansett.

Ungdommene som befant seg på Utøya var engasjerte, og det berørte hele vår befolkning, også de som ikke er så gamle. Vidar Kvalshaug har forsøkt å skrive om det som hendte den dagen for dem i sin Det var en gang en sommerUngdommene var engasjerte, og det skal de forhåpentligvis fortsette med. Sånn er det bare er en debattbok for å markere stemmerettsåret vi er i, og vil engasjere ungdom til nettopp å bry seg; å bruke stemmeretten. En annen som ønsker at ungdommen engasjerer seg denne våren er Jostein Gaarder. Med Anna. En fabel om klima og miljø håper han å åpne øynene våre, og ja, jeg tror også vi «voksne» har noe å lære.

De aller fleste katalogene er en kort presentasjon av titler som så ofte som mulig sammenlignes med tidligere bestselgere. Det er begrenset med morsomt å lese, og nå har jeg jo gjort den jobben for deg. Om man derimot vil lese noe mer givende er Aschehougs katalog denne våren et fantastisk litteraturmagasin, og Cappelen Damm har jo Tendens. Hent i bokhandelen, finn leseplassen og ha god tid – til den neste boka kommer.

Det var noen bøker jeg ikke klarte å flette i denne teksten, men bare må trekke frem. Danske Christian Jungersen sin Du forsvinnerer en spennende og annerledes roman om kjærlighet der det ligger grundige, nevrologiske undersøkelser til grunn. Ellers «sprites» romanen opp av faglige artikler og fotografier – alt helt fiktivt, men samtidig helt korrekt. Den forhatte kroppen av Nicola Lecca er et spennende møte med en kropp, en identitet og en seksualitet; uredd og tøff.

Og er det sånn at du savner krim, thrillere eller lignende gjorde jeg rett og slett ikke plass til det. Det får du lese om et annet sted!

*Tar du denne referansen vet du at du har studert litteraturvitenskap.

4 kommentarer Legg til din

  1. Anita Ness sier:

    Her var det mange godbiter i vente. Jeg har ikke lest katalogene enda, men får nyhetesbrevene fra noen forlag. Siklet på flere her, som vanlig..

  2. Supre tips! Og SOM jeg gleder meg til Oksanens nye roman nå..

  3. Fin oversikt 🙂 «Ordsamleren» er jeg også spent på!

  4. Julie sier:

    Det var en fin oversikt. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s