Å skape lesere

Noen av de sterkeste leseropplevelsene jeg har hatt var som barn. Høytlesning på senga og engasjerte bibliotekarer er to ting jeg kan takke mitt litteraturengasjement for. Slik er det heldigvis for barn i dag óg.

I går tilbrakte jeg dagen på Bergen Offentlige Bibliotek der det var seminar for lærere, bibliotekarer og alle andre som er interessert i litteratur for barn og unge. Anledningen er litteraturfesten Alfa & Omega – et kultursamarbeid for barn i Bergen. Programmet i går var variert, med ikke mindre enn 5 ulike innlegg. I tillegg var det mye skravling, kortfilm og twist i pausene.

En introduksjon til Shaun Tans sitt forfatterskap var det første vi begynte med. En fabelaktig dyktig illustratør fra Australia – en smule dystert men imponerende uttrykksfullt. Skal jeg kjøpe én illustrert bok må det bli fra denne forfatteren. Tidløst, surrealistisk og drømmeaktig. Jeg er solgt.

Selv var jeg nok en outsider i denne gruppen. De aller fleste var som nevnt lærere eller (skole)bibliotekarer så noen av innleggende var litt for rettet mot akkurat det til at det gav meg så mye. Allikevel var det fint og variert program med en fin helhet.

Videre var det mye snakk om hvordan vi skaper lesere, hvor viktig det er å danne et godt grunnlag for å sikre videre leserglede. Her er spiller det å finne den rette litteraturen en meget viktig rolle. For det er nettopp det som er litteraturens kraft. Den kan være et godt springbrett for å lære om andre ting – men den har også en stor egenverdi i seg selv som deler av lærerplanen kanskje ikke har inkludert godt nok.

Litteratur er viktig for å ha en verden å finne gjenkjennelse i, en verden å rømme inn i. Litteraturen har en enorm variasjon og leter man på de riktige stedene vil man finne bok for enhver leser. Hvordan man kunne få fra typisk enkle bestselgere til mer komplekse og interessante bøker ble blant annet presentert av Ingeborg Mjør. Vi tenker kanskje om fantasybøker som noe lite spennende, men det kan heller brukes til noe godt. Som regel er dette veldig dedikerte lesere, og klarer man å dytte de sakte men sikkert over i vanskeligere bøker er de plutselig oppslukt i noe mer krevende enn ren oppskriftsbaserte bøker som spys ut fra forlagene i høyt tempo.

Den finske barnebokforfatteren Timo Parvela hadde også tatt turen for å snakke om viktigheten av leserglede. Hans bøker om Ella er morsomme, og både hans høytlesning og underveis i foredraget var det høylytt latter. For det er nettopp her kraften i litteraturen ligger og det Parvela forsøker å skape i sine bøker. Øyeblikk der barn og voksne sammen kan finne fine øyeblikk, forent gjennom den universelle, aldersløse humoren.

Litteratur er viktig av mange grunner, også med tanke på verdiskapninger i samfunnet. Allikevel er det viktigste å vekke leserglede hos flest mulig barn, så de gjennom hele livet kan ha litteratur som en del av sin erfaring. Litteratur rommer alt – fra kjærlighet og underholdning til fundamentale spørsmål om livet og døden. Ved hjelp av god formidling kan man derfor skape fremtidens lystlesere!

3 kommentarer Legg til din

 1. astridterese sier:

  Det hørtes ut som et sted jeg skulle ha vært. Selv om det er litt langt til Bergen 🙂 Jeg er veldig engasjert i leseglede og leselyst på jobb og prøver å finne måter en kan få flere til å lese. En ting er å starte med barna og en ting er å jobbe med bokformidling for voksne. Det er et spennende område hvor jeg virkelig liker å delta.
  Jeg falt så helt pladask for illustrasjonen til Shaun Tan, så nå skal jeg se om det finnes noen bøker å låne i nærheten 🙂 Takk for fint tips!

  1. kasiopeiia sier:

   Å få jobbe med litteraturformidling må være en glede ja!
   Finn og kos deg med Shaun Tan ja 🙂

 2. Frøken Vims sier:

  Enda ein plass der eg burde vært også…:) Som lærer på barnetrinnet er eg så heldig å få å jobbe med litteraturformidling og leseglede blant barn. Dei har så ulike forutsetninger og forhold til bøker, og til det å lese. Har god erfaring med å bruke fantasybøker for å auke interessen for lesing blant 10-12 åringar. Stor glede når du har ein 6. klassing som for første gong fullfører ei bok på eigenhand, og med entusiasme i tillegg:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s