Leksikon om lengsel

den

Hvordan skriver man om litteraturhistoriens mest behandlede temaer? Går det an å skrive om kjærlighet så det blir både vittig og varmt? Det har Hilde Østby klart!

???????????????????????????????Hilde Østby debuterte tidligere i år med denne boken, Leksikon om lengsel. Hun er cand.philol i idéhistorie og har ellers jobbet som journalist, kritiker og i forlagsbransjen. Boken hennes er utgitt på Tiden forlag, og det er også fra dem mitt eksemplar kommer.

Dette er et leksikon om lengsel (åpenbart!) og kjærlighet. Redaksjonen består av «Liv Vestby» og vi jobber oss gjennom kapitlene, som i et leksikon, er oppdelt alfabetisk. Vi møter kjente, og mindre kjente, folk fra både verdens- og litteraturhistorien, i en varm, humoristisk men litt sår språkdrakt.

Redaksjonen vet at det er mye som utgir seg for å være kjærlighet som ikke er det, og det er vanskelig å skille alle de små detaljene i livet som utgjør kjærlighet, fra det som virkelig og helt uomtvistelig er stor kjærlighet. Den ene gangen han plukket opp det våte håndkleet og hengte det opp på en knagg på badet: Var det kjærlighet, var det den kjærligheten, eller bare en plutselig høflighet, en kulde som i virkeligheten skilte ham fra redaksjonen, som gjorde ham til en fremmed i den leiligheten som de delte?

Jeg trekker nølende på smilebåndet, nikker gjenkjennende og ler iløpet av boka. Jeg koser meg med Østbys vendinger på litteratur- og verdenshistorien men har allikevel noen problemer med boken. Jeg har alltid vært veldig glad i noveller og lignende, korte tekster, men synes alltid det er vanskelig å huske. Det finnes en overordnet her som på sett og vis skal binde det hele sammen, men allikevel husker jeg dårlig de ulike historiene. Jeg kan huske at jeg likte noe – men siden det er så flyktig husker jeg sjeldent hva det egentlig var med det jeg likte.

Bokens avslutning fungerer dessverre bare delvis for meg, og jeg får til tider lyst til å droppe å lese den. Den tar seg heldigvis noe opp – men noe av den varme humoren som boken ellers fyller av, føler jeg forsvinner her. Til tross for dette har jeg ellers et meget godt inntrykk av boken, og lar heller dette forsvinne inn i glemselen.

En av tingene jeg elsker er at Østby våger (ja det er det ingen tvil om) å ta tak i den mer kroppslige, jordlige kjærligheten. Motivet er jo kjent fra hundrevis av bøker, men det er sjeldent snakk om kåtskap og sex. Det er som oftest meget sofistikert og svevende kjærlighet, men i Leksikon om lengsel dras vi inn i «virkeligheten». Både beskrivelsen av den faktiske lidelsen unge Werther led av og Dantes kroppslige paradis er fabelaktige!

Men det Dante ikke tenkte på da han skrev avslutningen av Komedien, var at om vi skal ta konsekvensene av at han skriver inn en gud i Paradiset (som vi nå vet at for Dante befinner seg i de varme leppene og brystene til Beatrice), ville det blitt en trekant av relativ blasfemiske dimensjoner (Gud tar Beatrice bakfra mens Dante putter den erigerte penisen sin inn i Beatrices munn, nei, den type bilder vil vi ikke se for oss, og det burde også Dante innsett, altså at han skapte dypt forstyrrende bilder av trekanter; og befinner ikke også Jomfru Maria seg der oppe, er det rett og slett en firkant, altså en orgie, vi er i ferd med å bli vitne til? Det er vanskelig å si. Komedien stopper der og overlater resten til fantasien. Og kanskje det er derfor den heter Komedien).

Noen favoritthistorier har jeg allikevel, som jeg ikke glemmer. Både historiene på F – fotografiet – og S – sykkelen – har en varme i seg som ivaretar forelskelsens rus. Den sjarmerer og er kanskje nærmest den slags tekster jeg liker aller best å lese. En sjarmerende historie om helt vanlige mennesker. Begge disse er gjenkjennelige og rommer mye på noen få ord. (Både en historie som strekker seg ut i tid, men også for store, emosjonelle omveltninger) Og slik er de fleste av Østbys historier, de inneholder alt de trenger for å være en god fortelling. Historiene bygges godt opp, og når jeg blar meg gjennom boka kommer de ulike skjebnene mot meg. Dette er en bok som med fordel lar seg lese flere ganger, eller bare lese ett – din favoritt? – kapittel om du vil ha et avbrekk fra hverdagen.

4+

3 kommentarer Legg til din

  1. SOM jeg sikler på den boka der! 🙂

  2. Lise sier:

    DEN har jeg lyst på også!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s