Du forsvinner

den

Kan nevrofilosofi hjelpe oss med å forstå kjærligheten? Christian Jungersen skildrer det vakkert i sin nyeste bok Du forsvinner.

???????????????????????????????Christian Jungersen er en dansk forfatter som debuterte i 1999. Tidligere har han bakgrunn fra film- og manusarbeid, noe som smitter over i hans romankonstruksjon. I fjor kom denne boken ut, og Du forsvinner er utgitt på Aschehoug her i Norge. Mitt eksemplar kommer fra forlaget. Jungersen gjestet forøvrig Bokprogrammet tidligere år, det intervjuet finner du her.

Mia og Frederik har holdt sammen i tykt og tynt, men på en ferie vipper det bokstavelig talt over og det oppdages en svulst i Frederiks hode. Mia innser at hennes elskede manns personlighet sakte men sikkert har forandret seg, men kan hun nå leve med den han er blitt? Når det i tillegg rulles opp et bedrageri og alt som tidligere har vært trygt og kjent rives opp dykker Mia ned blant annet i nevrofilosofi i et forsøk på å forstå.

– Det du må være spesielt forberedt på, er at mannen din kommer til å miste all evne til innlevelse i deg og i hvordan du har det, fortsatte legen. Det kan bli vanskere for ham å kontrollere de mer primitive impulsene sine, han kan komme til å få fryktelige raserianfall, og han vil benekte enhver tanke om at han er syk. Det er de mest typiske symptomene ved belastning av hjernens otbitofrontale område.

Problemene denne boken berører er vanskelig å diskutere. Hva er det som bestemmer hvem vi er? Har vi en fri vilje, eller er det kun naturlovene som former alle valg vi tror vi tar? Finnes det et jeg? Om Jungersen har noe klart svar, tror jeg ikke – men han våger seg inn på temaer som utfordrer vår tenkning om disse temaene.

Selv liker jeg godt denne boken – både problemene og de finere stundene. Det er dessverre langt mellom lysglimtene, men de finnes. Jungersen viser stor respekt for sin historie og sine karakterer, og diskuterer filosofi og kjærlighet med en åpen tilnærming. Boken er lang men flyten er god og oppbygningen av historien gjør det lett og lese. Man heier hele tiden på tilfriskning og kjærlighet, men når alt kommer til alt er det biologien som vinner og vi må følge deretter.

Hvis mennesket hadde hatt et «jeg» utenfor hjernen som kunne holde fast i en beslutning om intens gjenopptrening, kunne det også holde fast i en beslutning om ikke å bli kriminell. Da hadde Frederik virkelig fortjent å råtne opp i et fengsel. Og hvis han noensinne slapp ut, ville vi ikke kunne se oss selv eller vennene våre i øynene, vi ville måtte få nytt navn og flyte lang bort. Men et slik «jeg» har vi ikke. Utenfor hjernen er det ingenting.

Man trenger ikke å ha stor interesse for hjernens biologi eller filosofi for å sette pris på denne boken. Den rommer også de store følelsene mellom to elskende som er blitt atskilt, skuffelse, sorg og alt annet som oppstår i en slik situasjon. Jungersen skildrer de såre følelsene også mellom Mia og deres sønn, Niklas, godt. Det vanskelige er og blir vanskelig – men han viser oss gjenkjennelige hverdagsproblemer settes på spissen i en stund som dette.

DuForsvinnerIllustrasjon

I tillegg til å være velskrevet og godt komponert, er hvert kapittel skilt med en illustrasjon. Bilder av artikler Mia leser, sms Frederik har sendt eller bilder fra omgivelsene de befinner seg. Dette gjør opplevelsen interessant og at boken skiller seg ut fra mange andre. Jeg liker disse pustepausene godt, som ofte kommenterer handlingen ellers i boken.

5

3 kommentarer Legg til din

  1. Den ble jeg veldig, veldig nysgjerrig på! Takk for den – som alltid – fine omtalen:)

  2. Har hørt både positive og negative ting om denne boken,har boken heldigvis liggende klar i hyllen og jeg ser frem til å danne mitt eget bilde av den. Flott omtale:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s