Sju år

den

Å skrive om vanlige mennesker, vonde og gode hverdagslige opplevelser, kan ofte være vanskeligere enn det høres ut som. Peter Stamm er derimot en av de som klarer det meget godt. Jeg har lest Sju år.

Sju årPeter Stamm er en annerkjent, sveitsisk forfatter. Han har blitt løftet frem av New York Times og var blant finalistene til Man Booker International Prize 2013. For meg er dette et nytt bekjentskap. Boken ble nøye valgt ut da jeg skulle bytte en gave fra min far. Sju år kom ut i 2009, men ble i 2012 utgitt på Ganesa forlag her i Norge – rett i storpocket, rett forbi medienes søkelys.

Alex og Sonja er tilsynelatende lykkelige med hverandre og et vellykket arkitektfirma. Til tross for dette er ikke alt rosenrødt og drømmen om å stifte familie forblir en drøm. Men så har Alex en affære med trauste Iwona, og når hun blir gravid åpnes en mulighet. Kan Alex og Sonja oppdra Iwonas barn som deres eget?

Boken er konstruert med en veksling mellom for- og nåtid. Dette fungerer fint og gir historien et godt driv, og understreker kontrasten mellom de ulike tidene – i stedet for å gjøre det til en simpel fortelling som raser utfor. Det veksles mellom forelskelse, håpløshet, hverdag og fest, dette skaper god dynamikk.

Stamm skriver godt om livets mange utfordringer, uten at det blir for forklart og uttalt. Vi forstår aldri helt hva som foregår i hodet på Alex, men uten at det hele avsløres. Sårhet og frustrasjon formidles godt, det er akkurat slike «hverdagslige» bøker jeg elsker å lese. Dette er definitivt en forfatter jeg skal utforske mer av, heldigvis finnes det allerede to bøker til som også er oversatt til norsk.

4+

Én kommentar Legg til din

  1. Isabella sier:

    Fin omtale:) Var ny bok og forfatter for meg og når du likte boken så godt måtte den rett opp på leselisten min:) Takk for fint tips og ha en herlig kveld:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s