Baby Jane

den

Sterkt, erotisk og utilslørt – Sofi Oksanens beskrivelser er uslåelige. Til tross for det er jeg ikke helt overbevist etter å ha lest hennes Baby Jane.
???????????????????????????????

Sofi Oksanen har de siste årene blitt en av Finlands største forfattere. Hun debuterte for 10 år siden, og Baby Jane var hennes andre bok. Her i Norge kom boka på Forlaget Oktober i 2011, og eksemplaret jeg har lest ble plukket med på årets mammut.

Ung og uerfaren kommer vår jeg-forteller til Helsinki og lar seg drukne i den fascinerende Pikis armer. Det er stormende hett og det finske utelivet blir deres liv sammen. Et par sorte hull river det hele fra hverandre, og Piki raser avsted mot undergangen.  Til tross for mange forsøk på gjenopplivning, når aldri jeg-fortelleren frem til Piki og håpet svinner.

Oksanen skriver sterkt og utilslørt om vanskelig kjærlighet, å leve på siden av samfunnet og å ikke klare å leve med seg selv slik en egentlig ønsker å være. Hennes uredde penn er blitt et kjennetegn på forfatterskapet og råskapen slår allerede på første side. På samme måte beskriver hun de gode sidene så vel som de vonde.

Huden min ville bli full av bloduturedelser, og de ville vises røde til og med i halvmørket, liksom hjertet mitt skinte gjennom huden. akkurat som om det strevde mot Pikis fingre også etter at hun tatt dem ut av meg. Som om det bredte seg til hele kroppen idet det prøvde å finne veien tilbake til fingrene hennes.

Jeg liker godt hvordan hun skildrer vanskelige sider av menneskesinnet, selv om det til tider tider blir litt for mye alkohol og dysterhet. Jeg har på følelsen av at jeg hadde likt boken ytterligere for et par år siden, men det er absolutt ingen tvil om at Oksanen har evner og skaperkraft som favner hele spekteret av menneskelige følelser. For den med fascinasjon for depresjoner eller stormende kjærlighet bør den være midt i blinken – personlig blir det litt for langt unna for å fange meg ett hundre prosent.

3

Én kommentar Legg til din

  1. Jeg likte veldig godt hvordan boken begynte, men var kanskje skuffet med slutten av boken.

    Jeg syns at hver ny Oksanens bok er bedre enn tidligere. «Utrenskning» og «Da duene forsvant» er mye bedre enn «Stalins kyr» eller «Baby Jane».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s