Katakombens hemmelighet

den

Å skrive for ungdom er vanskelig – og krever mer enn en eventyrlysten unggutt som møter på skumle skapninger og skinnende smykker. Dessverre skuffer Tom Egeland meg med sin nyeste bok Katakombens hemmelighet.

KatakombenDet var en tid jeg leste alt av Egeland sine krimbøker. De balanserte hårfint mellom det hverdagslige og det overnaturlige. På ett tidspunkt vippet det, og det er nå mange  bøker siden jeg leste en av hans. Tidligere i år kom han ut med en spenningsbok for ungdom, den ble lest sist helg. Boken er utgitt på Aschehoug og eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget.

Robert er 14 år gammel og elsker å være med moren sin på skattejakt. Hun jobber som arkeolog, og Robert har alltid fått bli med henne på jobb. Når hun skal ned i en nyoppdaget katakombe i Roma får derimot Robert ikke være med, og han på utforske de mørke gangene på nattestid – dét byr både på forfølgelse, et smykke og en vakker jente.

I begynnelsen var jeg positivt innstilt. Robert er en nysgjerrig og ikke særlig lettskremt gutt og jeg blir gjerne med ham ut på eventyr. Dessverre synes jeg boken rett og slett er for simpelt komponert. Det er ingenting nytt Egeland har tatt til bordet, men fletter (litt for lett?) sammen et plott som griper helt fra vikingtiden og frem til idag. At opprullingen går så å si smertefritt blir litt problematisk for meg, selv om jeg synes i og for seg selve historien Robert er på jakt av er god.

I likhet med Gaarders ungdomsroman som kom i høst, synes jeg Egelands gjennomføring er skuffer. Det er trist å se hvordan en veletablert og, til vanlig, veldig god forfatter ikke legger like godt arbeid ned i ungdomsbøkene, for det er vel ikke evnene det står på? Det ér vanskelig å skrive for ungdom – å klare balansen mellom det enkle og det komplekse, spennende men ikke for skremmende. Dessverre synes jeg Egeland har en spennende historie som jeg tror mange unge lesere vil omfavne, men jeg skulle gjerne sett det lå litt mer arbeid bak komposisjonen, så dette kunne være et skritt videre etter de store salgssuksessene i samme overnaturlige stil, ikke ett tilbake på leseprestasjonen.

2

2 kommentarer Legg til din

  1. Karen sier:

    Liker veldig godt at du stiller skikkelige krav på vegne av ungdomsromanene, altså! Du har helt rett i at disse definitivt ikke bør tas noe lettere på enn vanlige romaner av de etablerte forfatterne.

    P.S: Oppdaterer du bloggelista di så jeg heter Frøken Flink og ikke ForfatterFruen? På forhånd tusen, tusen takk! 🙂

  2. Isabella sier:

    Synd å høre den ikke rakk helt i høyden, hadde litt trua på denne boken:) Mye bra du skriver i omtalen din, liker også at du setter krav til ungdomsbøkene, de skal ha god litteratur de også:) Ha en flott dag videre!:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s