Magnhild

den

Rått og på kanten, Magnhild er ei dame som forsyner seg av livet. Til tross for mange eventyr blir det ikke nødvendigvis en slående overbevisende bok. Jeg har lest Magnhild.

MagnhildMagnhild er kjent for mange som Antibloggeren. Selv hadde jeg ikke noe forhold til dette pseudonymet fra før. Kvinnene bak Magnhild er Guri Idsø Viken og Inger Johanne Sæterbakk.  Boken kommer ut 15. august på Aschehoug og jeg har fått mitt eksemplar fra forlaget.

Magnhild er en 30 år gammel dame som jobber i direktoratet for forvaltning og IKT. Hun ligger rundt, finner ikke ut av livet sitt og liker svært få av venninnene sine. Idsø Viken og Sæterbakk har villet skrive en chick lit for de som ikke liker sånne bøker. Det er med andre ord kjærlighet og dramatikk, ispedd noe mer utradisjonell norsk byråkrati og prostituerte.

Det er noe eget ved å sitte og drikke Bloody Marys sammen med venninna di rett etter du har pult sønnen hennes. Jeg strever litt med å finne min plass rundt frokostbordet når en svært parfymert Aslak klemmer seg inn ved sida av meg.

Jeg synes språket er trått og til tider at forfatterne streber med å formulere seg slagkraftig og heller ønsker å vekke oppsikt og skrive «på kanten». For meg blir dette påklistra og fungerer dessverre dårlig i bokdform. Ja, for i en blogg kan det kanskje være effektivt med store ord, oppsiktsvekkende bilder og nærmest stilleben av fenomener i vår tid. I en lenger historie som denne romanen skal være faller helheten derimot fra hverandre og hovedhistorien virker på meg nokså tynn. De fleste skikkelsene er karikaturer av partysvensker, horer eller bygdekjerringer – og kanskje er det det de ønsker. Personlig synes jeg ikke det blir særlig interessant i lengden.

Jeg har knapt åpna døra til bokhandelen før jeg kræsjer i et utstillingsbord med kvinnelitteratur. Det er virkelig ingenting på det utstillingsbordet jeg kan tenke meg at jeg eller noen jeg bryr meg om skal lese. Jeg tar opp den søttiende boka med jordfarga elementer og løkkeskrift på omslaget, bare for å få bekrefta det jeg frykta: At et eller annet forlag mener dette er ei bok jeg kommer til å omfavne med hele min kvinnelige kropp, fordi den handler om en gripende kvinneskjebne i et fattig land i ei konfliktfylt tid med et uekte barn og en uforløst kjærlighet og en gnagende følelse av frykt, og ei ku som ikke melker og ei høne som ikke verper og en verden som går i oppløsning. Men heldigvis er kjærligheten størst av alt og den som venter på noe godt venter ikke forgjeves, og en dag blir alt så mye bedre. Lest av en million kvinner over hele verden, står det på omslaget i imaginært sprukket pergament, fra et forlag ingen noen gang har forbundet med kvalitet. Jeg sukker tungt og boka fra meg.

Det er en del kommentarer og observasjoner som er tatt på kornet i denne boka og man flirer gjenkjennelig med, som avsnittet over. Som helhet derimot skuffet boka meg. Ikke det at jeg hadde store forventninger, jeg som aldri hadde hørt om hverken Magnhild eller gråbloggen hennes. Boka er til tider lattervekkende og kommenterer tendenser jeg kjenner igjen med et skråblikk vi gjerne har godt av. Dessverre stopper det der. Forlaget hevder det er en chick lit for de som i utgangspunktet ikke liker det, og jeg kan kanskje si meg enig – den er i alle fall fort lest og fort glemt.

1+

Ps! Det skal være sagt at jeg ikke er særlig glad i bøker som skal være morsomme eller satiriske. Er du blant de anbefaler jeg heller å lese noen av de andre bloggomtalene som har kommet av boken – mye begeistring! Bokvrimmel. Beathes bokhylle.

8 kommentarer Legg til din

 1. Bokvrimmel/Belinda E. Kjernli sier:

  Flott, velbegrunnet og ærlig omtale! 🙂

  Takk for linking til bloggen min og min omtale av boka også. Må jo understreke at jeg ikke er 100% ubetinget begeistret for denne jeg heller. Jeg er ganske ambivalent til denne boka. Noe synes jeg lite om og noe synes jeg mye om. En salig meningsblanding egentlig. Noe som, for meg, gjør dette til en ganske interessant affære. Sjelden jeg er så splittet etter en leseopplevelse. 🙂

 2. stjernekast sier:

  Enig med Belinda: «Flott, velbegrunnet og ærlig omtale!» Slikt liker vi.

 3. Marianne sier:

  Takk for ærlig omtale. Jeg må si jeg liker at noen IKKE liker noen bøker og begrunner hvorfor. Har boka i hylla selv. Der skal den få stå en stund, takket være deg 🙂

 4. Anita Ness sier:

  Fikk denne i posten i dag og er spent.. Ble så nysjerrig etter å ha lestd e to B`s omtaler. Skummet derfor din, men fikk med meg nok til å forstå at du ikke var begeistret- så nå får vi se etterhvert hva jeg synes.:)

 5. piggsvin sier:

  Jeg er litt skeptisk til bloggere som skriver bøker, og du bekreftet fordommene mine. At man er god på å skrive korte og aktuelle tekster betyr ikke nødvendigvis at man er flink til å skrive en hel bok. Da Linnéa Myhre kom ut med bok, gikk mye av kritikken på at at hun ikke mestret overgangen mellom blogg og bok. Jeg vi kommer til å se flere bloggere som skriver romaner fordi det lønner seg forlagene siden forfatteren allerede har fans på internett og at det er billigere å markedsføre gjennom blogger. Blir spennende å se om hvordan dette utvikler seg.

 6. ellikken sier:

  Noen ganger er det greit å kommentere med ett enkelt ord:

  Word!

  Veldig, fryktelig, skikkelig enig med deg 🙂

 7. Skraatak sier:

  Denne gleder jeg meg til å lese!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s