Ny nordisk: Amalie Smith og Linn Rottem

En symbiose går i oppløsning – en kjent kropp blir fremmed og overtatt av fremmede. Linn Rottem og Amalie Smith, begge nye, nordiske stemmer diskuterer vanskelige og lite omtalte sider ved vårt samfunn.

RottemSmithDet var lenge siden jeg hadde vært på Litteraturhuset i Oslo. Faktisk har jeg vært der skuffende lite, men jeg skylder på Bergen. Dette skal nå forandres og jeg troppet opp etter jobb, urutinert uten notatboken min men med fin plass midt i smørøyet. Arrangementet var med to unge, nordiske forfattere og lokalet ble overraskende nok (med tanke på sommerferien som fortsatt råder) nærmest fylt.

Linn Rottem debuterte på Aschehoug i vinter med Forestillinger om et hjem og vekket stor oppmerksomhet. Med bakgrunn fra litteraturvitenskap er det kanskje ikke så rart at hun får ros for en skarp, presis penn – eller som Margunn Vikingstad (Dag og Tid) skrev: «ein språkleg sikker, forkmsterk og innsiktsfull debutroman».

Amalie Smith er dansk og har iløpet av 2 år rukket å gi ut 4 bøker. Hun er nærmere en kunstner enn en ren forfatter. Hun bruker collageteknikk og forener både poesi og bilder i sin litteratur. Hennes I civil (Gyldendal, 2012) var emnet denne kvelden, som tematisk har flere berøringspunkter med Rottems bok.

Jeg har verken lest Rottem eller Smith sin bok – Smith er nok ikke noe jeg til vanlig ville valgt å lese fordi jeg synes den type bøker er vanskelig å forstå meg på, selv om jeg synes det er riktig så morsomt å snakke om. Jeg lar meg imponere over alle tankene som ligger bak og hvordan man klarer å finne så mye i slike «sporadiske» tekster. Så – ingen bøker lest, men allikevel var det fint å høre på.

Begge bøkene berører som sagt et par like emner, det dreier seg om kropp og kjærlighet, og om hvordan man definerer og er et selv, og ikke lenger del av et vi. Du kan jo lese handlingsreferat på forlagenes side for å få detaljene. Samtalen mellom forfatterne fløt fint og de hadde begge gode poenger om hverandres bøker. De er åpenbart bevisste både som forfattere og lesere.

«Kan man elske noen når man må?» Spørsmålet ble stående ubesvart fra begge hold, og det er kanskje opp til oss lesere og avgjøre utfra disse to skjønnlitterære uttrykkene for å behandle spørsmålet. Både Rottem og Smith skriver om en privat og til tider tabubelagt kropp – som løftes opp og frem i samfunnets samtale, men uten å velge side eller komme med klare svar.

Etter samtalen, uten bøkene, satt jeg igjen med spørmål og mye nysgjerrighet. Det var en fin opplevelse, en god samtale og boksamlingen må kanskje utvides med hvertfall én bok i forsøk på å få svar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s