Agnes

Kan virkelighetens kjærlighet forsvinne for fiksjonens kraft? Peter Stamm utforsker menneskelige forhold i sin velskrevne bok Agnes.

AgnesPeter Stamm ble et nytt og overraskende godt bekjentskap kort tid tilbake. Jeg likte Sju år godt, og ventet ikke lenge med å kaste meg over gjennomslagsroman Agnes. Den kom på tysk i 1998, men ble først oversatt og sluppet på norsk av Ganesa forlag i 2010. Eksemplaret jeg leste har jeg fått fra forlaget.

Boken fortelles gjennom en forfatter som møter unge, fantastiske Agnes på biblioteket. De finner kjærligheten og hun ber ham skrive deres kjærlighetshistorie. Det blir ikke bare enkelt, og virkeligheten må etter hvert vike for fiksjonen.

Agnes sa hun ikke var interesert i fyrverkeriet og spurte om jeg ikke kunne begynne å skrive med en gang. Jeg tok et stykke papir og skrev.

«Om kvelden den tredje juli gikk vi opp på takterrassen og så på fyrverkeriet sammen.»

Heisen kjørte opp til trettifemte etasje, derfra første en smal trapp opp på taket.

Peter Stamm overbeviser meg også i denne boken. Han makter å sette ord på store, vanskelige følelser så man nikker gjenkjennende, men ikke overfeies av klisjeer. Språket er finslipt. Kjærligheten kjennes sterk, men samtidig veldig skjør. Historien, om jeg fortelleren som forsøker å se og fange sin kjære gjennom litteraturen taler også til bokelskeren i meg. Hvordan påvirker litteraturen oss? Hvordan lar vi virkeligheten formes for at profetien skal gå i oppfyllelse? Jeg trenger vel ikke nevne at det tærer mer på forholdet enn det burde…

Dessverre fikk ikke denne boka all den oppmerksomheten den fortjener fra meg. Sommer skal liksom være lesetid, men det blir dessverre litt for lite av. Jeg liker plottet om fiksjonen som tar over livet til forfatteren – og synes Stamm klarer balansen godt. Jeg må dog innrømme at noen deler av boken er litt vage for meg, da jeg kun har lest et par sider av gangen og noe er gått rett i glemme boken. Pinlig, når det er snakk om en bok på drøyt hundre sider, men sånn går det en gang i mellom. Beklager at det derfor blir en litt haltende omtale – men det du skal sitte igjen med uansett er dette er en god bok verdt å lese!

Én kommentar Legg til din

  1. Isabella sier:

    Synes boken hørtes veldig fin ut!:)
    Godt det var lite klisjeer i den, kan jo bli det noen ganger i en kjærlighetshistorier:) Så fin bloggen din var blitt forresten!:)
    Takk for boktips! Ha en herlig dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s