Høst hos Cappelen Damm

Bokhøst – høytiden for nye utgivelser, bestselgerne kommer ut på rekke og rad og det er stolte forleggere som viser frem prosjektene de har jobbet med i årevis. Jeg har tatt en titt på høstens utgivelser fra Cappelen Damm.

Det utgis mange bøker i Norge hvert år og hver tredje er en bok fra Cappelen Damm. Det er unødvendig å forklare mer om hvor vesentlige de er i norsk bokbransje. Høstens pressekonferanse ble avholdt torsdag 15. august og lokalet var, som seg hør og bør, fylt til randen med alt som følger med på norske utgivelser. Presse, inviterte gjester, bidragsytere og en og annen bokblogger.

CDH13Jeg vet ikke hva jeg forventet meg, tidligere har jeg kun vært på bokmøter (dette er rettet mot bokhandlere) noe som har et ganske annet uttrykk, da det blant annet involverer vin og skravlete bokelskere. Her var det heller svart kaffe og journalister som forsøkte å skvise konferansen for så mange tekster som mulig. Akkurat det tror jeg kanskje de måtte jobbe litt med. For dette var tørt, og et veldig begrenset utvalg av høstlisten deres. Jeg innser nå hvorfor alle avisene skriver om Roy Jacobsen denne uken – det var det de fikk.

Det er rart, når de utgir så mange titler, at man alltid må fokusere på de som uansett får oppmerksomhet. Det er fint for Jacobsen at han har skrevet en knallgod bok (skal vi tro Krøger og Norheim), men forfattere som ham kjenner vi allerede til. Når du har hele pressekorpset samlet – kan man ikke da benytte seg av anledningen til å løfte frem noe man tror de i utgangspunktet ikke vil få med seg? Jaja, så er det kanskje ikke slik verden – men når Cappelen Damm selv løfter frem Lars Saabye Christensen, Hans Olav Lahlum og Åge Aleksandersen (som forøvrig hadde med seg ei imponerende, ung jente på slep; fotografen Marthe Amanda Vannebo) ser jeg min oppgave å løfte frem noen av de skjulte skattene (tror jeg) som også kommer ut med Cappelen Damms logo på omslaget.

Caroline Kaspara Palonen kommer med sin andre bok, Du er meg for søvnig, og med all omtalen hun fikk for sin debutbok gleder jeg meg til å bli kjent med hennes skråblikk og presise språk. Fra arabisk er syriske Samar Yazbek blitt oversatt. I En duft av kanel forteller hun en utradisjonell historie fra Damaskus om blant annet erotisk forhold mellom to kvinner. Dette er forøvrig første bok i Cappelen Damms satsing på arabisk litteratur. Dette synes jeg er et viktig og spennende fokus!

Kultureliten står opp mot vårt begrep om at kulturen skal være for hele folket. Kristian Meisingset tar i Kulturbløffen et oppgjør med konstruerte forestillinger om klasse og kultur. Til tross for at hun sikkert vil få oppmerksomhet også nå, gleder jeg meg til Vigdis Hjorths litteræreessays. Å lese lette (kanskje humoritiske) essays om store forfattere og Hjorths eget forhold til disse blir en fryd. Jeg er ikke særlig opptatt av kokebøker, men kan la meg forføre av delikate bøker med tykt papir og flotte bilder. Trines matblogg (skrevet av Trine Sandberg) er en av mine favoritter når jeg skal finne oppskrifter og nå kommer boken. Jeg håper Trines mat blir like lekker som jeg forestiller meg.

For de minste kommer Synne Lea (som faktisk var på pressekonferansen) med en vakkert illustrert (av Stian Hole) diktsamling kalt Nattevakt . Illustrasjonene er magiske og leser man diktene like vakkert som Lea selv gjør kan dette bli en klassiker. Jon Ewo er en etablert forfatter og i år har han skrevet en historisk «hva om det gikk helt annerledes» roman, 1920. Norge er fortsatt underlagt Sverige, verden er mørk og annerledes og det er ikke særlig gøy å være ungdom. En annen som har skrevet om å være ungdom er Brynjulf Jung Tjønn. Jeg har tidligere latt meg imponere av hans presise språk, og har på følelsen av at han klarer å fange følelsene av å bli voksen meget godt i sin Så vakker du er.

For de som er glad i bestselgere, strikkeoppskrifter og krim har også Cappelen Damm veldig mye å by på. Det bryr jeg meg ikke om, så det er ikke nevnt her. Katalogen finner du her, om du vil ta en titt selv. Så, nå gjenstår det vel bare å se hvilke bøker man faktisk får lest av disse utgivelsene, til tross for at hver tredje bok er fra Cappelen Damm er det jammen meg mange andre forlag som har mye spennende å friste med også – konkurransen om lesetiden er hard!

Jeg så også noen andre bokbloggere også, Lines bibliotek har blant annet skrevet om pressekonferansen her.

2 kommentarer Legg til din

  1. Isabella sier:

    Kjempefint innlegg! Liker du tar tak i bøkene som ikke blir mye nevnt:) Mye å glede seg til her skjønner jeg, ble ekstra nysgjerrig på Samar Yazbek:) Ønsker deg en videre fin søndag!:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s