Debutantmøte: Agate Øksendal Kaupang

Hver høst er det forfatterdrømmer som går i oppfyllelse. Dessverre hender det ofte at de forsvinner i mengden av bestselgere. Derfor vil jeg idag gi plass til debutant Agate Øksendal Kaupang!

Agate Øksendal Kaupang er med andre ord en av de nye stemmene i norsk litteratur. Den unge jenta er ikke mer enn 19 år og allerede er hun ute med sin første bok på Gyldendal. Å holde pusten imponerte meg og jeg benyttet meg av sjansen til å invitere henne til et intervju her på min blogg.

AgateFace Til tross for at Agate nå har kommet gjennom et meget lite nåløye har hun aldri vært spesielt ute etter å bli forfatter. Til tross for at hun har skrevet helt siden hun var liten har forfatteryrket aldri fremstått som en reell mulighet. Men, etter å ha søkt seg inn på et seminar Gyldendal inviterte til – men avlyst på grunn av manglende kvalitet i de andre bidragene – ble Agate plukket opp av det som skulle vise seg å bli hennes redaktør. Teksten jobbet hun videre med i forbindelse med forfatterstudier i Bø, hvor hun også etterhvert fikk verdifulle tilbakemeldinger fra dyktige lesere, sine medstudenter.

Historien som fortelles i Å holde pusten er sterk, og forteller om en familie som ikke er som alle andres, om psykisk sykdom og om søskenkjærlighet. Når det spørsmålet (som alltid kommer) om det biografiske kommer har Kaupang en tilmålt avstand til stoffet:

Jeg synes det er vanskelig å vite hvor inspirasjon kommer fra. Jeg har skrevet en fiktiv roman, men det finnes paralleller med mitt eget liv på det geografiske planet for eksempel. Mens jeg skrev oppdaget jeg at selv om noe er oppdiktet, kan det føles merkelig sant. Jeg synes det er veldig treffende det Beate Grimsrud sier om at alt hun har skrevet er selvopplevd, for hun har jo opplevd et når hun har skrevet det ned med hele følelsesregisteret sitt. 

Med mye oppmuntring både på skole og hjemmefra har både lesing og skriving alltid vært vesentlig for Kaupang. Det har hengt tett sammen og utviklet seg stadig i takt. Som leser er hun aktiv og varierer mye, nytt som gammelt og fra ulike kulturer. Både asiatiske Haruki Murakami og svenske Sara Stridsberg løfter hun frem som forfattere hun har hentet mye flere hos. Stridsberg har spesielt inspirert med den sceniske formen, det poetiske språket og en blanding av det stygge og det vakre.

Det er sterke følelser knyttet til å få utgitt sin egen tekst som bok – reell og tilgjengelig for alle som skulle finne det for godt til  å plukke opp akkurat din bok. Selv måtte Agate ut på jakt for å finne sin:

Boka kom fra trykkeriet i sommerferien, og jeg var ikke hjemme. Siden vi ikke ligner, fikk jeg pappa til å gå rundt i bokhandler å spørre etter den. Vi fant den på første forsøk. De hadde ikke fått satt den ut i butikken enda, og bokhandleren forsvant inn på bakrommet for å lete. Vi stod og trippet og ventet en god stund, med altfor store smil rundt munnen . Da han endelig kom med boka, sprakk pappa og sa at det var jeg som hadde skrevet den. Det var flaut og fint og rart.  

Ennå er fremtiden ikke meislet i stein for den unge forfatteren. Året som kommer skal brukes på å reise og tenke på hvor veien går videre. Agate mener selv hun trenger en jobb med både arbeidsplass og kolleger. Allikevel er skrivingen noe som er med henne hver eneste dag, om det blir noen større prosjekter er hun derimot utsikker på. Jeg er i alle fall sikker på at kommer det en til bok fra hennes hånd i fremtiden skal jeg ikke la den ligge ulest!

3 kommentarer Legg til din

  1. Så flott å høre om en debutant:) Synes de er veldig spennende å se hva de har å komme med,plutselig finner man noe nytt å spennende. Interessant lesning:) Må notere meg ned boken:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s