Smak av Pamuk

Endelig har også jeg fått Pamuk i min boksamling. Essaysamlingen Andre farger kunne ikke annet enn å bli med meg hjem – og den er fantastisk!

Foreløpig har jeg lest litt hist og her, og forelsket meg totalt. Han skriver klokt og vakkert, og mye om litteraturen. Det er to små utdrag jeg må få dele med dere mens jeg løper fra det ene stedet til det andre. Her (var det nesten umulig å velge ett punkt!), om bøkers utseende:

Bokomslag er veiskilt som peker ut steder der vi kan vandre over fra den hverdagslige verdenen vi lever i, og inn i bokens verden.

Det er neppe mange bokelskere som ikke kjenner seg igjen i Pamuks tanker om bøker og litteraturen. Det er nesten rart ryggen min ikke er skjev etter alle bøkene jeg har dratt med meg til uendelig med plasser. Det er åpenbart ikke bare jeg som holder på sånn:

Slik blandet lesergleden seg langsomt med følelsen av å ha denne gjenstanden i hånden. Derfor tok jeg den med, selv når jeg dro til steder hvor jeg visste at jeg ikke ville få tid til å lese, som en amulett jeg ble glad av å ha i nærheten. Hvis jeg var et sted og begynte å kjede meg, eller ble urolig, slo jeg opp på måfå i boken, lese en setning og følte meg straks bedre. Nå ga faktisk omslaget og sidene meg like stor glede som ordene i den; og det var like tilfredsstillende å forstå boken som å lese den.

Én kommentar Legg til din

  1. gunnmnisja sier:

    Så enig, elsket denne boken som jeg kjøpte og leste på ferie for noen år siden. Har mange av Pamuk. Har du lest «Snø»? Anbefales! Den og «Museum of innocense» er mine favoritter – tror jeg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s