Illustrator: Halens historie

Overskudd og lek er viktig i en bok for yngre lesere. Når det er så velgjort som i Halens historie lar selv en voksen seg oppsluke. Mye av jobben ligger i de vakre illustrasjonene av utallige varianter av haler.

Den russiske duoen Yulia Horst og Daria Rychkova er i høst kommet med en original utforsking av hvordan verden ville sett ut om vi alle hadde hatt hale. Forfatteren, Horst, har base i Norge og dermed er denne russiskedebuten utgitt på Cappelen Damm. Daria Rychkova har på sin side ingen spesiell tilknytning til Norge, og er dermed ikke et etablert navn her hos oss. Jeg har definvitivt fått smaken på hennes penn – og holder øynene åpne for mer fra hennes kant.

Illustrasjonene til Rychkova er lekene og varierte, med en blanding av sterkt fargere, detaljerte illustrasjoner og enklere, skisser utgjør deres omgivelser. Det er lekkert utført i sin enkelhet, og lar det humoristiske og fantasifulle tre frem. Den er morsom å lese sammen med de små, men underholder selv en ikke fult så liten tass. Vi har et høyt nivå på illustrasjoner i Norge, og Cappelen Damm  har en lang rekke profilerte, helt enestående billedbøker i sin portofølge. Halens historie er et sikkert og friskt bidrag til denne.

Dette er en bok som virkelig kan leses og nytes av alle. Hvor mange varianter av haler kan det egentlig være? Jeg har dessverre ikke talt hvor mange Rychkova har kommet opp med her, men det er i alle fall noe for en hver smak eller stil.
De nydelige illustrasjonene gir bare noen forslag på hvordan halen ville forandret vårt samfunn. Hvordan vi ville pyntet oss, hva slags sport vi ville drevet med. Hvordan vi flørter med hverandre, eller hvordan vi kunne hatt enda en ting å være misfornøyd med. Dette er en idé full av overskudd og lekenhet, som smitter over på Rychkovas illustrasjoner!

Ja, du må klikke den inn og kikke på bildene – og kom deg i en bokhandel og forelsk deg! Hvordan hale ville du hatt?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s