Dristige debutanter

Å skrive er noe intenst og veldig personlig – hvert år er det allikevel mange som blottstiller seg og deler med oss lesere sitt innerste. Forrige uke var jeg å hørte på de ferske, uetablerte debutantene presentere sitt innerste.

debutantdagerEt knippe (noen som vet hvor mange?) av alle bøkene som blir utgitt hvert år er skrevet av blodferske debutanter. Noen er unge, andre er gamle. Noen har strevd og drømt om dette årevis, andre fikk det til på «første» forsøk. Selv om man endelig er utgitt, kan kalle seg selv forfatter (men obs! medlemskap i forfatterforeningen får man ikke før man ha utgitt to bøker) og finne igjen sine egne ord i bokhandlernes hyller er det ikke gitt at man blir lest av mange. Det er vanskelig å fange oppmerksomheten, imponere og få folk til å tro på deg. Hver høst siden Litteraturhuset åpnet (2007) har de invitert et utvalg av disse ferske spirene for å ønske velkommen til Litteraturhuset, og ikke minst det litterære fellesskapet.

Å få lese for en fullsatt sal er stor stas, men at etablerte forfattere har lest og sier gode ord om dem må være det største. På årets debutantdager var det et fint knippe forfattere som hadde gjort disse lesningene; Kjersti Annesdatter Skomsvold, Mona Høvring, Ragnar Hovland, Selma Lønning Aarø, Ingvild Burkey, Vigdis Hjorth, Johan Harstad og Kjell Ola Dahl. De hadde ulike, personlige og flotte presentasjoner av de ulike debutantene og deres bøker.

Alt i alt var det 20 debutanter den kvelden jeg var der, en av to. Totalt var det altså ikke mindre enn 40 stykker. For et imponerende knippe! Jeg vil nå få løfte frem noen av de som imponerte meg, traff meg med noe og de som jeg alt har snust på. For allerede første debutant ut imponerte meg. Mariann Aaland var som eneste debutant med i den første utgaven av norske Granta. Nå har hun kommet med boken Det var stille, det snødde som forteller med et enkelt men vakkert språk om det vanskelige knyttet til et selvmord. Men, som det står på forlagets siderDet var stille, det snødde er ikke historien om et selvmord, men om alt det andre.

En av mine favoritter i år er også debutant. Allerede tidlig i høst hørte jeg Linn Rottem snakke om sin debutroman fra våren. Forestillinger om et hjem er så god, på alle måter. Vond og vanskelig, som jeg liker, men imponerende komponert med flere fiffige grep. Men som Johan Harstad sa, det er ingen overraskelse fra en som ellers er så godt etablert i litteratur-Oslo.

Dikt er jo ikke noe jeg er særlig god på, men da Linda Klakken leste fra sin Mamma, kone, slave ble jeg overbevist om at dette kan og må leses. Forlaget har kalt det både et kampskrift og en kjærlighetserklæring. Kanskje skal Klakken bli min overbevisning om at selv jeg kan lese poesi? En annen debutant som har utfordret rammene for hva som er en roman er Ylva A. Wærenskjold. Hennes bok har jeg lagt merke til flere steder etter varme anbefalinger fra venner. Kom hjem når sorgene har løpt forbi er en bok som utfordrer leseren men sine estetiske grep og sterk intensitet.

Det er mange dyktige kvinner jeg dras mot, men det var også en mann i knippe som stakk seg ut for min del. Ola Innset sjarmerte allerede på forlagets bokmøte tidligere i høst med sin reisehåndbokaktige Lisboa. Her finnes det varme og humor om en by jeg har skrekkelig lyst til å besøke!

Ragnar Hovland påpekte tidlig at for en liten prosent av de som leste denne kvelden er denne boken starten på et stort forfatterskap, men for ganske mange blir det med denne ene. Vi heier på alle, så blir det spennende og se om noen år hvem som klarte det store. Foreløpig har jeg kun lest 5 av de 20, men etter hva jeg kan tro etter å ha hørt og lest mye om disse, er det mer enn 5 vi hører fra igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s