Hadde jeg hatt uendelig med tid og penger

Med uendelig tilgang og tid kunne jeg brukt all min tid på litteratur. En bunke med papir med permer på hver side kan romme hva som helst. Det er magisk! Men hva skal man gjøre når det kommer ut mer enn 2 bøker om dagen hvert eneste år?

Vi vet alle at hvert eneste år kommer det mange bøker ut her til lands. Til tross for å egentlig være et nokså lite land skrives, kjøpes og leses det utrolig mye. Det gjør meg glad! Da jeg i går kveld huket av på alle de riktige boksene i bokdatabasen Mentor endte tallet på 769 skjønnlitterære titler for voksne (2013). (Jeg skulle gjerne visst hvordan fordelingen her er mellom oversettelser og originalt norske titler) Dette er ikke et helt riktig tall, men ganske betegnende. Med dette tallet ender vi på mer enn 2 nye bøker hver dag. Dét er mye. Som litteraturfantast, nerd og bokelsker leser jeg mer enn gjennomsnittet. Det er mange som leser mer enn meg, men i underkant av 100 bøker i året er en fin dose. Dette vil si at jeg i snitt bruker over 3 dager på hver tittel, en tid det vil ha kommet ut mer enn 6 nye bøker. Trenger jeg å poengtere at dette er et regnestykke som aldri vil gå opp?

Som bokblogger og bokhandlerske vil man helst stadig være oppdatert på det nyeste. Selvfølgelig brukes ikke all min lesetid på nyheter, men det går mye norsk samtidslitteratur og det er gøy! Allikevel vokser lista for fort, hyllene fylles og lommeboka tømmes. Jeg har derfor her tillat meg å samle alle de titlene av årets bøker jeg ikke har rukket å lese, men gjerne skulle gjort om jeg bare kunne brukt de drøye to ukene som er igjen av dette året på det. 33 bøker kom på lista, av disse er 15 norske (uthevet i fet skrift), noe som er særlig spennende i forhold til neste års (og tidenes første) bokbloggpris. Dette er jo bare ett år, det er uendelig med bøker bakover, og jeg er sikker på at også 2014 har mye spennende å by på!

På sett og vis er det umulig å velge, det er jo alltid noe man vil gå glipp av. Man må følge magefølelse, humør og lyst. Det finnes en sikkert rekke gode bøker som ikke er med her, de treffer ikke meg. Jeg liker det stille, vanskelig og tett på menneskers hverdag. Dét skrives det heldigvis mye om.

 • Agaat (Marlene van Niekerk)
 • Alice (Judith Hermann)
 • Americanah (Chimamanda Ngozi Adichie)
 • Arkitekt (Merethe Lindstrøm)
 • Bergeners (Tomas Espedal)
 • Da duene forsvant (Sofi Oksanen)
 • Det var stille, det snødde (Mariann Aaland)
 • Du er meg for søvnig (Caroline Kaspara Palonen)
 • En storm kom fra paradiset (Johannes Anyuru)
 • Et personlig anliggende (Odd Klippenvåg)
 • Evighetens folk kjenner ingen frykt (Shani Boianjiu)
 • Fremmed (Riikka Pulkkinen)
 • Før flommen tar oss (Helena Thorfinn)
 • Gips (Mathilde Walter Clark)
 • Hver morgen kryper jeg opp fra havet (Frøydis Sollid Simonsen)
 • Hvordan ser et liv ut hvis man ikke har nok kjærlighet? (Maria Zennström)
 • I fjor var en lang natt (Joakim Kjørsvik)
 • Jordmora (Katja Kettu)
 • Kokeboksamleren (Allegra Goodmans)
 • Kyssa våre er ein avskjed (Nina Bouraoui)
 • Lisboa (Ola Innset)
 • Mamma, kone, slave (Linda Klakken)
 • Mitt liv var et hett bibliotek (Kristian Klausen)
 • NW (Zadie Smith)
 • Noen har endelig funnet meg (Runo Isaksen)
 • Ny by (Maria Børja)
 • Oppløsningstendenser (Nina Lykke)
 • Pepys road, London (John Lanchester)
 • Sjiraffens hals (Judith Schalansky)
 • Songfuglen (Jan Roar Leikvoll)
 • Theres (Steve Sem-Sandberg)
 • Tiende desember (George Saunders)
 • Ut (Ida Hegazi Høyer)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s