Oppløsningstendenser

Hva skjer når verden slik vi kjenner den rakner, går i oppløsning? Lykke utforsker dette i sin roman Oppløsningstendenser.

OppløsningNina Lykke debuterte i 2010 med novellesamlingen Orgien, og andre fortelliner på Forlaget Oktober. En bok jeg har i min samling, og dermed et navn jeg umiddelbart ble dratt mot da jeg fant henne igjen på høstens liste over nye utgivelser. Oppløsningstendenser er en roman, også utgitt på Oktober og nå knyttet stor spenning til da den er kortlistet til P2-lytternes romanpris. Eksemplaret jeg har lest har jeg kjøpt selv.

Liv er noen og førti, og plutselig har livet raknet. Hun bor i en kjellerhybel og skal leve på 100kr dagen. Jobbene blir det færre av, og dagene lenger. Hvordan kan alt rakne og plutselig gå i oppløsning fra en tilsynelatende normal, stabil hverdag?

Jeg er et puselspill som faller fra hverandre hver natt og må pusles sammen igjen hver morgen, og den neste brikken som skal på plass er: Drakk jeg i går? Svaret på dette har i det siste vært: Ja. Polets billigste hvitvin heter Cuma og koster 74,50 for en flaske. I det siste har jeg drukket en del Cuma, og ligger derfor etter med mine hundre daglige kroner. Som da jeg var liten og fikk en adventskalender med sjokoladefigurer: Allerede utpå kvelden den første desember var kalenderen flerret opp og alle sjokoladefigurene borte.

Lykke er god på å gå inn i selvet og en ironisk distanse viser frem all elendigheten. Det nærmer seg tragikomikk og Lykke er god på å vise hvordan dette utspiller seg. Det hele er meget velpoengtert, og kommer man inn i boken (som jeg brukte litt tid på) blir man i takt med Livs tanker.

Ved å gå på fest er det altså håpet jeg holder liv i, det er selve håpet jeg ikke holder ut å miste, for i jaget etter frelse finnes det en frelse. Å forsøke gir en pause fra innsikten om at det ikke nytter å forsøke, og den kvelden jeg skal ut er jeg derfor så utålmodig etter å komme i gang at jeg drar av gårde flere timer før det skal starte, går rundt i gatene og snakker strengt til meg selv. Ikke snakk med mat i munnen, ikke pek på folk med gaffelen, ikke med kniven heller. Ikke hiss deg opp. Pust før du snakker, tell til ti før du svarer. For hver slik regel jeg innprenter meg selv, vet jeg med det samme at jeg kommer til å bryte akkurat den regelen. Og den neste, og den neste igjen.

Helt ærlig var jeg litt oppgitt i begynnelsen av boka. Liv er en irriterende, tafatt karakter som det virker som om bare har latt livet gli unna. Hun har latt det falle, latt det hele oppløses. På ett tidspunkt har noe snudd, jeg er ikke helt sikker på hva eller når det skjedde, men man får en slags forståelse, man suges inn i det seige, monotone som er vanskelig å bryte ut av. Det hele flettes fint sammen av dype dykk i vinflasker og betraktninger omkring livet. Lykke utforsker mange sider av menneskelighet, men kommer ikke med noen svar. Boken er heller en stødig utforskning av hva elendighet, verdighet er og, rent språklig, hvordan humor og skarpe formuleringer kan utforske svarene på dette.

Det jeg nå omsider og på så mange måter har gjort, det har jeg selvfølgelig gjort for sent, og på feil måte, slik jeg har latt det rase sammen rundt meg, latt leiligheten forsvinne og begynt å drikke for mye. Apatien min har kommet mange tiår for sent, den er hverken nyttig eller sjarmerende lenger, mormor og morfar er hvite knokler i svart jord ute på Vestre Gravlund og kan ikke lenger hjelpe meg.

Oppløsningstendenser er en solid og god roman som utforsker spennende sider av menneskeligheten. Allikevel sleit jeg noe med å komme inn i den, og de humoristiske grepene glir ikke alltid rett hjem hos meg. (men akkurat der er jeg skrekkelig subjektiv og sær) Jeg er spent på å se hva lytterne har å si om denne når P2 kårer sin vinner.

4 kommentarer Legg til din

  1. Anita Ness sier:

    Denne har jeg lest intressante omtaler av, så jeg tenker å lese den, snart. 🙂

  2. Anita Ness sier:

    Har kommet tre kapitiler inn i denne og liker den så langt veldig godt.

  3. Denne fikk jeg lyst til å lese! Tusen takk for tips 🙂

  4. Spennende å lese din mening om boken! For min del ble jeg slukt allerede på første side. Blir spennende å se hva Lykke kommer med neste gang!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s