Sannheten om Harry Quebert-saken

Hvordan skriver man en bestselger? Kan en forfatter være nøkkelen til å løse en over 30 år gammel kriminalgåte? Joël Dickers underholdene suksess Sannheten om Harry Quebert-saken foreligger i dag på norsk og jeg har latt meg underholde!

Harry QuebertSveitsiske Joël Dicker har oppnådd verdenssuksess med sin andre roman Sannheten om Harry Quebert-saken. Den er skrevet med amerikanske idealer, «long and breathless». I 2012 kom boken ut, den ble godt tatt imot! I dag er boken endelig tilgjengelig for norske lesere også, og eksemplaret jeg har lest kommer fra forlaget bak den norske utgivelsen, Pax.

Marcus Goldman har hatt stor suksess med sin første roman. Han har levd livet, brukt mye penger og datet minst én filmstjerne. Idet pengene er i ferd med å ta slutt og han snart må levere en andre bok han ikke klarer å få skrevet blir hans mentor og eneste venn Harry Quebert satt i fengsel. Liket av et savnet ungjente er gravd opp på tomten hans. Nola Kellergan har vært savnet i mer enn 30 år og Marcus starter en jakt på å finne ut hva som skjedde den gangen for så mange år siden og å vise at hans mentor er helt uskyldig i saken.

– Bare så du vet det, førstebetjent, så driver jeg min egen etterforskning, forklarte jeg alvorlig. Fortell meg heller hva du vet om saken.
Han lo igjen.
– Tuller du? Din egen etterforskning? Nå har jeg hørt det også. Du skyller meg femten dollar, forresten.
– Femten dollar? Hvorfor det?x
– Det var det jeg betalte for boka di. Leste den i fjor. Skikkelig dårlig. Må være den dårligste boka jeg har lest i hele mitt liv. Jeg vil ha pengene tilbake.
Jeg satte blikket i ham og sa: ‘Dra til helvete, førstebetjent.’

Flere ganger i løpet av boka har jeg hatt lyst til å lese Harry Queberts bestselgende bok. Flere ganger har jeg blitt skuffet over at den ikke finnes. Men, på sett og vis finnes den, flettet inn i Joël Dickers bok. Det gjør meg glad. For er det noe Dicker klarer godt er det å skape levende karakterer og et originalt plot. Det finnes mye mer utover krimgåten som gjør at en lett blir sittende i timesvis for å få vite fortsettelsen. Det veksles mellom ulike tider og man må bare lese neste kapittel etter de fiffige kapittelåpningene (eksempel på dette ser du i sitatet nedenfor).

Dette er en knallgod underholdningsroman som spiller på en rekke elementer som forfører enhver bokelsker. Det spennende plottet i bunnen flettes tett sammen med forfattermyter og detaljer knyttet til skriving av en bok. Hvert kapittel innledes med en kort tekst der Harry forteller om livet, litteraturen og hvordan det skal gli i hop. Ett eksempel:

– Hva synes du?
– Det er ikke så verst. Men jeg tror du tillegger ordene for stor vekt.
– Ordene? Men det er vel viktig når man skriver, er det ikke?
– Ja og nei. Ordenes mening er viktigere enn ordene i seg selv.
– Hva mener du?
– Vel, et ord er et ord, og ord tilhører alle. Det er bare å åpne en ordbok og velge et. Det er først da det begynner å bli interessant: Er du i stand til å gi dette ordet en helt spesiell betydning?
– Hvordan da?
– Plukk et ord og gjenta det så ofte du kan i en av bøkene dine. La oss ta et tilfeldig valgt ord: måke. Når folk snakker om deg, vil de begynne å si: ‘Goldman, det er han som skriver om måker, vet du.’ Og etter hvert vil de samme folkene plutselig begynne å tenke på deg når de ser måker. De vil betrakte de små skrikhalsene og si til seg selv: ‘Undres hva Goldman egentlig ser i dem.’ Snart setter de likhetstegn mellom måker og Goldman. Og hver gang de ser måker, vil de tenke på boken din og hele forfatterskapet ditt. De vil få et helt nytt syn på disse fuglene. Og det er først da du vet du er i ferd med å skrive noe. Ordene tilhører alle, helt til du beviser at du er i stand til å gjøre dem til dine. Det er det som kjennetegner en forfatter. Og, Marcus, enkelte vil nok få deg til å tro at skriving er å forholde seg til ord, men det stemmer ikke: Det er å forholde seg til mennesker.

Hele forfattermotivet er utrolig godt gjennomført, samtidig som Dicker, ved bruk av spenninghistoriens ramme, lar det hele gli sammen foran øynene på en så jeg til tider nesten var i tvil om hvilken bok jeg egentlig leste. Han bruker mange gjentakelser, noe som får meg til å smile gjenkjennende flere ganger iløpet av boken. Det hele er rett og slett veldig velkomponert og helstøpt.

Uansett hvor du tar veien, blir problemene med i bagasjen og følger deg overalt. Det var som om en vennlig kubansk bagasjebærer like etter ankomst i Miami hadde kommet løpende etter meg utenfor flyplassen og sagt:
– Er du Marcus Goldman?
– Ja.
– Da tilhører dette deg.
Han ville rakt meg en konvolutt med en bunke papirer i.
– Er det de blanke arkene mine?
– Det er nok det, Goldman. Du hadde vel ikke tenkt å dra fra New York uten å ta med deg dem?

Dicker har mye varme og humor i sin bok og da særlig i noen utvalgte karakterer. Hele forholdet mellom Marcus og politibetjenten (vist i utdraget lenger opp) er nokså komisk, og selvfølgelig ikke akkurat noe som ville skjedd i virkeligheten. Men til tross for dette er dette en bok som sluker deg inn i sitt univers, og man stortrives. Det er en bra bok til alle som vil ha en god fortelling, og for meg ble det lille ekstra med forfatter-aspektet (som det også tvistes og tulles med iløpet av fortellingen). Boka er lang, men du leser i timesvis uten å kikke på klokka!

2 kommentarer Legg til din

  1. Ingalill sier:

    (Heisann, du sa ikke at du hadde skrevet om den)
    Jeg hadde jo allerede bestemt at den skulle leses og var spent på om den ville innfri, – ikke redd lenger nå, det høres virkelig ut som en strålende leseropplevelse og perfekt bok for meg. Takk for sparket i baken. Nå ligger den øverst i bunken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s