Festivalresumé

Sist helg er blitt i litteraturens tegn. Jeg hadde langhelg og dro fredag morgen opp til Lillehammer hvor det hadde vært litteraturfestival siden tirsdag. I Lillehammers gater kunne man spille forfatterbingo og raskt få fult brett. Programmet var klarlagt, og første punkt var 15 minutter etter toget ankom byen ved Mjøsas bredd. Ingvar Ambjørnsen dro fult hus og det var interessant å høre om hans synspunkt om hvordan norsk litteratur er i ferd med å utvikle seg. Han hadde sleivspark til både krimbølgen vi befinner oss midt oppi og bokhandlenes intetsigende, like stabler med bestselgere. Samtalen ble flott ledsaget av Fredrik Wandrup og satt standarden for en strålende festival.

Været var flott, men klokken 14 krøp vi inn i mørket, ja nesten helt inn i radioapparatet ditt. Kulturhuset i P2 sendte live fra festivalen, og vi var begeistret publikum. Flotte Yahya Hassan ble intervjuet og dyktige NRK-folk som Knut Hoem og Hans Olav Brenner gjorde det til en fin time. Du kan jo selvsagt høre det på nett om du vil. Jeg nikket gjenkjennende til en gammel foreleser og fulgte mor for å høre Åsne Seierstad i parken.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Jeg hadde forventninger om en spennende samtale mellom Helga Flatland og Carl Frode Tiller. De er begge to dyktige forfattere som skriver om spennende tema. Dessverre ble det en skuffelse etter å ha opplevd dyktige intervjuere hele veien frem til dette. Det ble for mange lesninger og utgreiinger om bøkene fra samtaleleder (Eirik Ingebrigtsen) med for få interessante spørsmål. Han er sikkert en god leser, men han må se seg slått som programleder av de andre jeg fikk med meg.

Fredagen tilbrakte jeg med min mor, og for henne ble et av høydepunktene Dag Solstads foredrag om Milan Kundera. Han er en særegen kåsør, en personlighet å få med seg. For min del ble dette amputert da jeg sto så jeg hørte lite av det som ble sagt.

Dagen etter fikk jeg en perfekt start på dagen. Vi var tidlig ute i parken og startet dagen med flotte opplesninger. Danske Josefine Klougart er en utrolig spennende forfatter (og den eneste festivaldeltakeren jeg kjøpte med boka hjem av). Dyktige Eivind Hofstad Evjemo hadde plukket gode utdrag som viste hvor god boka hans faktisk er. Vi ble sittende og fikk med oss Oversettertimen (Alf Glad om Svetlana Aleksijevitsj) og enda et par opplesninger.

På et tidspunkt dro mor hjem og min flotte kollega Maren ble mitt følge videre. Vi gikk opp alle bakkene til Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk og fikk en flott time med Shakespeare. Videre var det Cubansk mestermøte og øl. Sentralt på festival (uansett tema) er jo mat og drikke! Det skal sies det har vært en deilig helg i så måte også.

Programmet på slike festivaler er tett, og man må alltid velge bort noe. Jeg sitter igjen med utrolig inspirasjon, påfyll, en laaang leseliste og en litt større boksamling. Jeg håper virkelig å få med meg festivalen neste år også, og da aller hest enda flere dager, enda tettere program og en bedre rapportering til verden utenfor.

2 kommentarer Legg til din

  1. Dette hørtes herlig ut, litteraturfråtsing en hel helg! Gleder meg til din omtale sv Josefine Klougarts bok. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s