Gullalder i norsk litteratur

Det kan ikke lenger nektes for. Sommeren er på hell, lufta er kaldere og hverdagen har lagt et stramt grep om det meste, for de fleste. Selv har jeg spart en av sommerens friuker til nå, sent i august. Dagene brukes på frivillig prosjekter, konsulentarbeid og kafèvanking. For oss bokelskere kan ikke ordet høst løsrives fra bokhøsten. Norske forlag har ladet opp hele sommeren til raset av nye bøker som sal ut i de kommende månedene. Forlag samler samarbeidspartnere, stolte forfattere og klapper seg selv på skulderen. Det er forlagsfester dag etter dag, og tidlig om morgenen inviteres det til pressekonferanse og frokost med både syltetøy og brus på bordene.

2014-08-20 11.39.38I dag var det Forlaget Oktober som hadde invitert oss inn i varmen. Som forlagssjef Geir Berdahl selv påpekte, et forlag som står helt sentralt for norsk skjønnlitteratur. Forlaget er fremst med suksesser som Knausgård og Michelet, og sørger for å dyrke frem store forfatterskap som Ørstavik sitt.

I høst er det mange som vil glede seg over det tredje og avsluttende bindet av En sjøens helt. Jeg vet i alle fall at min far sluker krigsseilernes historie rått. En annen favoritt mange venter på er Tore Renbergs fortsettelse av fjorårets bok. Angrep fra alle kanter er del av det forlaget har døpt Teksas-serien. Et nytt og annet univers fra Stavanger-forfatteren. Blant andre kjente og kjære navn finner vi både Edvard Hoem, Tove Nilssen og Nils Øyvind Haagensen. Vil du ha en komplett oversikt finnes det selvsagt på Oktobers egne sider.

Av bøkene jeg personlig gleder meg aller mest til å lese er Mirjam Kristensen og Kjersti Annesdatter Skomsvold. Jeg benytter anledningen til å minne om Mikkel Bugge sin fabelaktige novellesamling som kom i våres. Et møte mellom Kjell Askildsen og Alf van der Hagen blir også å lese mellom to permer. Et møte verdt å få med seg!

En debutant skal også Oktober slippe i høst. Jeg husker navnet fra radioen tidligere i år. Ingvild Schade har skrevet en burlesk og helt annerledes bok, Drammens rekordbok. En roman som angivelig «gjør noe rart med deg», om vi skal høre på det som står skrevet i katalogen.

Det ser med andre ord ut til at det står bra til med Oktober også denne høsten. Skal vi tro Berdahl, rett før hans avgang, har forlaget aldri stått sterkere og det ser ut til å skinne gjennom i deres utgivelser også. Dette er med andre ord en liste utgivelser som må kjennes av den som er interessert i hva som beveger seg i norsk samtidslitteratur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s