Debutantoppskriften: sosiale medier

Under Debutantfestivalen hadde jeg ansvar for et arrangement om sosiale medier og debutanter. Med et panel bestående av dyktig personer var jeg fornøyd med både utførelsen og at det var akkurat dette arrangementet ble det jeg fikk med meg av Oslo Bokfestival. Med hard konkurranse i et tettpakket program var det selvsagt ikke alle som fikk med seg de gode refleksjonene og ikke minst rådene som ble gitt. Jeg vil derfor dele litt med dere.

Ved roret sto Ida Jackson, eller Virrvarr, som er både veldig fin, morsom og ikke minst dyktig. Med lang erfaring både fra sosiale medier og med en fin rekke utgivelser bak seg hadde hun et godt utgangspunkt for å lede og krydre samtalen. I panelet møtte vi Agnes Matre, forfatter av Stryk meg over håret som har brukt sosiale medier som hovedområde for markedsføring, og Gert Nygårdshaug, som har kjempet hardt for digitale løsninger for forfattere. Aslak Nore er også forfatter, men også high-five-blogger, redaktør og debattant. Hans redaktør fra Aschehoug, Nora Campbell, bruker sosiale medier til å følge med i den litterære samtalen. Femte deltaker var Kristin Storrusten, som blogger på Bokmerker.

Det var med andre ord et kompetent panel med mange tanker om både e-bøker og mulighetene som sosiale medier gir. Det er bare å gripe med begge hender og ta for seg! Å være debutant er nemlig ingen enkel sak. Et hjertebarn man har jobbet med i årevis er endelig ute i verden og klar for hogg. Man vil jo håpe på en hyllest, at folk snakker om boka di og at bokhandlerne selger ut hvertfall det ene eksemplaret de har tatt inn. For mange blir det et vondt møte med den rungende stillheten. Det er ingen du ikke kjenner som leser boka di, i bokhandelen er det ingen som vet at boka di eksisterer en gang. Det blir dørgende stille.

Heldigvis finnes det muligheter, i likhet med alle andre ting man ønsker å promotere, er sosiale medier en gratis og direkte måte å møte mennesker på. Facebook, twitter, instagram og blogger er bare noen av mulighetene som ligger der. Å være uredd, delta i samtalen og våge å vise seg frem kan gi resultater. Panelet kom avsluttende med en rekke punkter det kan være godt å ta med seg om man beveger seg ut i mediene. Her får du de:

  • Bruk sosiale mediers muligheter for alt det er verdt
  • Ikke gjør noe du er ukomfortabel med
  • Finn din nisje, gjør det du virkelig er god på
  • Lytt, delta og vær til stede
  • Inkluder tittelen på boka di der du er (slik Ida Jackson har gjort i sin twitterprofil)

Dette var ment som gode tips til debutanter, men som bokblogger tror jeg også det varmt kan anbefales til alle som ønsker å bygge seg opp en merkevare (mer eller mindre storslått). Det viktigste av alt slik jeg ser det er å våge, satse og gå fult inn i det man brenner for. Det vil bli lagt merke til.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s