En leser blir til!

Min gode kollega Siri har utfordret meg til å finne et knippe bøker som har preget meg som ung leser. Så lenge jeg kan huske har jeg lest, og før den tid leste pappa for meg. Noen ganger leste han i søvne, andre ganger måtte han fortsette å lese selv etter jeg hadde sovnet. På bilturer med hele familien var det obligatorisk å dra på biblioteket på forhånd. Bunker med lydbøker ble tatt med, noen hørte vi igjen og igjen. En av de bøkene er Torun Lian sin Bare skyer beveger stjernene. En forferdelig trist fortelling om tap, fortørt i baksetet, bak ryggen til mamma som gråt, med bestemors hjemmebakte brune pinner smuldrende utover fanget. En annen bok vi oppdaget litt senere, men også hørte gjentatte flere ganger og tok hele familien var storm var Jostein Gaarders Appelsinpiken. Som lydbok blir kjærlighetshistorien om Georgs pappa Jan Olav og den mystiske appelsinpiken ekstra fin!

ungleser

Og Jostein Gaarder er ingen forfatter jeg har tatt lett på. Jeg husker tidlig jeg leste meg gjennom Sofies verden mens jeg lå syk, med sjokoladebringebær og lydboka på ørene. Her ble nysgjerrigheten vekket og boka leste jeg senest som en koselig gjennomgang til Exphil for ikke mange årene siden. En annen leseropplevelse som gjorde meg nysgjerrig var Torill Thorstad Haugers bøker fra vikingtiden. Her har jeg valgt ut Røvet av vikinger, første bok som forteller om søskenparet Patric og Sunniva. Jeg brukte mye tid på litteratur også da jeg var liten. Mye lesing, lydbok når andre ting ble gjort og mange timer på biblioteket. Ser ut til at noen ting ikke forandrer seg.

Etter hvert ble man eldre og på et tidspunkt (kan det ha vært etter alle de 47 bøkene om isfolket?) fikk jeg nok av det eventyrlige. Virkelighetsnære fortellinger om mennesker som liknet meg selv ble fortært på høykant. Bjørn Sortland sin Ærlighetsminuttet sitter fremdeles sterkt i meg, med en sår fortelling om å miste synet, om kjærligheten og kunst. Også Per Nilssons Hjertets fryd lot meg kjenne på det intense og gjenkjennelige. Begge to skrevet på morsomme, annerledes måter enn mange andre.

Akkurat hva det var med disse bøkene som har latt dem feste seg hardere enn alle de andre jeg leste er jeg usikker. Kanskje tar jeg en titt i bokhylla neste gang jeg er hjemme hos mamma og pappa og finner flere minner. Er en del billedbøker som jeg vet er lest i filler, men da var jeg så liten at jeg ikke lenger husker hva de heter.

Så, dette er meg, i alle fall en liten del av det jeg har tatt med meg inn i det jeg leser i dag. Jeg blir litt nysgjerrig, er det slik at at det man har lest i ung alder preger en som hva en leser som stor? Eller plukker man allerede fra da av utfra noe iboende. Det er i alle fall mange varmer som har vært med på å gjøre meg til den bokelskeren jeg i dag. Kraften som ligger i litteratur for barn og unge, muligheten for både gjenkjennelse og et sted å rømme til er uerstattelig.

Legg gjerne igjen en kommentar med hvertfall en bok som står igjen fra dine år som ung og nysgjerrig lesehest!

Én kommentar Legg til din

  1. Knirk sier:

    Hjertets fryd er en så fin bok! Mmm…hadde glemt den litt. Jeg ser av utvalget ditt at jeg nok er betraktelig eldre enn deg (harr harr), og tror mine bøker ville dreid rundt Maria Gripe, Tormod Haugen og diverse hestebøker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s