God litteratur til alle!

I Norge finnes det én million voksene mennesker som leser så dårlig at de på en eller annen måte trenger tilrettelegging for å mestre lesing. Det er en femtedel av hele vår befolkning som ikke får tilgang til et av mest sentrale kunstuttrykkene i vår kultur. Mennesker som ikke kan la seg forføre inn i en annen verden, eller kjenne andres erfaringer på kroppen gjennom teksten. Mennesker som i utgangspunktet sliter med utenforskap, får ikke ta del i slike genuine, umiddelbare erfaringer. Heldigvis finnes det noen som kjemper deres kamp også!

I 2002 gikk en rekke ulike foreninger (Den norske Forleggerforening, Institutt for spesialpedagogikk ved UiO, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norske Barne- og ungdomsbokforfattere og Norske grafiske designere og illustratører (GRAFILL)) sammen for å starte et tiltak for nettopp dette. De ville sette fokuset på at ikke bare måtte disse menneske kunne lese nok til å forstå seg som står på skilt eller offentlige brev, de fortjener en like genuin leseropplevelse som mer utviklede lesere. Foreningen Leser søker bok ble opprettet, og har siden den gang jobbet iherdig og dedikert til tema, uten at så mange kjenner til deres arbeid og dets betydning for folk i alle mulige slags situasjoner.

I forbindelse med at jeg for tiden studerer på Fagskolen for bokbransjen, fikk jeg et inspirerende foredrag foreningens leder, Liv Gulbrandsen, for bare noen dager siden. Det fikk meg til å ta pennen fatt, for ja, formidling av skikkelig gode bøker til alle er viktig!

Du har kanskje sett dette merket før? Diskre bakpå noen bøker. Det er ikke så ofte man legger merke til det faktisk, men har du en bok med dette merket mellom henda er det et prosjekt Leser søker bok har vært med på. Dette er et prosjekt utviklet nettopp for å lage noe med et tilpasset innhold. Og hva kan det så være. Det kan være alt fra veldig enkelt språk, men med innhold som passer for voksne lesere. Det er ikke kult å få lese Karsten og Petra når du ikke er et barn. Det kan også være enkelt innhold for f.eks. folk som ikke har bodd lenge i Norge og skal bli kjent med vårt samfunn. Det kan også være stor skrift, punktskrift og følebilder, for å gi et innblikk i hvor stor variasjon det finnes.

Presenagen 1.jpg
Her er eksempel på at en punktskriftbok ikke trenger å være grå og kjedelig!

Når et sånt prosjekt skal i gang er det som oftest dedikerte forfattere som søker om støtte, med et forlag som hele veien er med på å utvikle dette som et helt eget prosjekt, på lik linje med andre bøker. Det skal forøvrig nevnes, som Gulbrandsen selv understrekte, det er ikke alle forlag som synes alle slike prosjekt er like gjeve, da de henvender seg til en nokså begrenset kjøpegruppe. Men shitt au, alle som driver med litteratur har et ansvar når det kommer til litterær forvaltning, så får de heller tjene pengene på bestselgere som serie-krim eller sexsjokkbøker.

Å utvikle bøker for grupper som vanligvis ikke regnes med blant de lesende i det hele tatt er viktig av mange grunner. Det er enkelt å trekke frem demokratisering og hvor viktig det er å kunne delta i samfunnet gjennom å kunne lese og uttrykke seg skriftlig. Men dette har altså Leser søker bok skjøvet til side, det får være noen andres oppgave. Prosjektet her handler ikke om annet enn å innlemme alle i det fantastiske som litteraturen er. Det som forandrer liv, og som får så mange oss til å vie livet vårt til det. Litteratur skaper mening, på så ulike måter, men er uansett hvordan, viktig for den som leser. Det skal ikke tas fra noen, uansett hvorfor de ikke leser like godt som de som definerer samtalen om litteratur ellers.

Vivaldi forside.png
En enkel tekst forteller om noe så vondt og vanskelig som mobbing. Veldig godt formidlet gjennom tekst og bilde!

For hva kan litteraturen utrette? Hvilken magi oppstår når en som er tvunget gjennom trauste norske klassikere i årevis i norsk skole, plutselig mestrer språket og klarer ikke bare stokke bokstavene i riktig rekkefølge, men faktisk forstår hva som står der? Er noe mer verdifult enn om et liv uten mening i fengsel kan fylles med en kontaktflate med barna som lever sine liv i en helt annen verden? Kan en uutholdelig tilværelse på sykehus bli lettere enn når man rømmer inn i gode historier?

Selv om man ikke leser så godt, trenger ikke litteraturen å bety mindre. I Leser søker bok er det nettopp det som er kjernen i alt de gjør, og det jeg kjente jeg ble så utrolig glad for!

Hver eneste uke finnes det mange hundre mennesker som drar rundt i Norge for å la andre mennesker som har det litt vanskeligere få en litterær opplevelse. Gjennom et nettverk av frivillige leseombud leses det høyt på sykehjem, bibliotek, fengsler og bo- og omsorgsentere på alle kanter av landet. Rundt litteraturen kan magien vi som leser bøker daglig kjenner så godt oppstå også for de som ikke selv kan lese. Er det ikke fantastisk?

Aller sist vil jeg også si at i tillegg til de 12-15 utgivelsene som kommer ut i året med stempelet ovenfor, går også Leser søker bok gjennom bøker som allerede finnes i allmennmarkedet og analyserer det de finner der. Derfor vil man kunne finne en rekke utgivelser som kan egne seg godt for ulike grupper lesere om man for eksempel besøker deres helt nylanserte Boksøk.no.

Jeg avslutter min hyllest med å applaudere alle utrolig flotte institusjoner og tiltak som finnes her til lands for å sikre oss alle den aller beste litterature. Må si vi er heldige!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s