Gjør det du er best på!

den

Tittelens utsagn kan være hentet fra hvilken selvhjelpsbok som helst. Allikevel er det akkurat det jeg mener, og samtidig illustrerer det godt poenget jeg ønsker å vise frem her.

2014-05-13 10.45.54Norsk litteratur er i stadig endring og nye, digitale vaner utfordrer det forlagsbransjen hittil har kunnet leve godt på. Vil vi bli digitale lesere? Vil kvalitetsserier sluke all vår fritid? Vil det være penger nok til forlagsdrift? Spørsmålene er mange… men svarene så å si ikke-eksisterende. Dette har jaget forlags-Norge inn i en tett flokk der alle ser ut til å løpe etter den samme kunden. Forståelig nok, det er ingen som kan drive et forlag uten å tjene penger. Mitt spørsmål derfor om man blir best ved å løpe med de andre.

På utgiversiden har vi store og små forlag, nye og gamle. Hos forleggerforeningen er det omtrent 95 medlemmer, mens det finnes over tusen forlag registrert, alt iberegnet. (Kan forøvrig anbefale Tore Slaatta og Helge Rønning sin analyse av forlag i Norge) Samlet utgir disse all slags litteratur, om alle temaer, i alle kvaliteter og fra ståsted. Med et mangfold større enn man kan vente seg fra norsk, fra et land med 5 millioner innbyggere. Det finnes altså bøker om det meste, særlig om man går på biblioteket og børster støv av utgåtte utgivelser. Selv har jeg absolutt ikke nok kunnskap til å si noe om hvordan det var før, eller i hvilken retning utviklingen har gått, men jeg kan se noe idag; status quo.

Å være sær, egen, dedikert er for meg styrker. Det krever ofte på store kunnskap om sitt felt. Å være ekspert, å kunne sin greie om sine type utgivelser, gjør at man står stødig i sitt felt – det har kvalitet, holdbarhet, soliditet. Er man ekspert på barnebøker, er det nettopp det, og ikke mindfullnessbøker for stressa voksne, man bør drive med.

Blant mange norske forlag i dag er det ikke lenger tydelige, skiller for nisjéforlag. Markante forlag åpner opp for en ny bredde som, selv om det kan være helt supre utgivelser, visker ut kvalitetsstempelet og avsenderens troverdighet. Forlagene kaster seg på trender som de ser andre lykkes med, i håp om å få være med og dele noe av festen. Å i dag utgi krim eller strikkebøker er blitt noe alle skal gjøre, men alle kan ikke lykkes. Markedet er som sagt lite, i likhet med språket, og er du ikke ekspert på feltet er det lett å velge feil utgivelse i skogen av tilbud.

Og det er nettopp her mitt ankerpunkt ligger. For hvilken pris skal tydelige profilerte forlag kaste seg på nok en trend, utenfor deres felt? Å være egen, best i klassen, på ett felt gjør deg overlegen. Å tørre å stole på sitt konsept og det en selv har ment er viktigst, er det som varer. Jeg skjønner godt at redselen for å tape mer penger enn nødvendig rår, men jeg tror at den som tørr å velge noe bort, også kan vinne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s