Fellesskap for unge lesende

Du er aldri så åpen eller sårbar som når du er tenåring. Enten hele verden er imot deg eller du er verdensmester oppleves livet intenst. Nylig hørte jeg faktisk på radioen (jeg kan ikke huske hvor) at når du når 18års alderen vil du ha like mange minner som resten av livet vil gi deg. At også bøkene man leser i denne perioden derfor fester seg annerledes enn (nesten) alle senere leseropplevelser er kanskje ikke så rart.

Da jeg var i den alderen trivdes jeg ikke særlig godt på skolen, som ungdom flest. Det ble mange dager hjemme med magevondt, og å kunne rømme inn i fantastiske bøker var en magisk måte å slippe unna virkeligheten på. Det var også på samme tid jeg begynte å skrive. Triste, mørke noveller om ulykkelig kjærlighet ble skrevet og delt. Dikt.no var en side jeg brukte, men når det kom til stykket var dette noe jeg drev i all hovedsak med alene. Tenk å kunne fått være en del av et fellesskap der man kunne snakke om bøker, unnslippe virkeligheten.

Noen år senere, da jeg allerede var blitt 18 år, satt på folkehøyskole med alt for mye tid og heller ikke syntes det var spesielt morsomt, startet jeg denne bloggen. Fortsatt var det i hovedsak noe jeg drev med alene, men nå var det i alle fall tilgjengelig om noen skulle være interessert i det jeg var opptatt av. Det ble skrevet om bøker jeg bestilte fra bokklubben, te og etter hvert barnebøker som Bokbloggturnéen sendte ut. Dette konseptet var det Nina Aalstad som var ansvarlig for, et omfattende prosjekt der Cappelen Damm sendte ut bøker til bloggere, som hver sin dag skulle skrive om denne boka, og sende videre til neste blogger. Et sånt kosept ville nok blitt rakket ned på i dag – men tenk, for kun 5 år siden var dette ansett som givende for både forlag og bloggere.

I løpet av disse årene har mye skjedd, både på internett generelt og for bloggere spesielt. Også mitt liv har endret seg enormt, og jeg kan ikke tro det ikke har gått lenger tid, selv om jeg bare har fortsatt på den vegen jeg allerede hadde begynt på da. I dag finnes det stedet jeg skulle ønske jeg hadde da jeg var tenåring, på internett selvsagt. Ubok.no har eksistert (i litt ulike varianter) siden 2010 og er i dag en selvstendig forening. Den skapes i utgangspunktet for og av ungdommene selv, med en egen ungdomsredaksjon. Er ikke det kult? Jeg er derfor utrolig stolt over at jeg i dag får være med på mitt første redaksjonsmøte i nettopp Ubok. Det skal sies at jeg ikke er med i ungdomsredaksjonen, men den såkalte «voksenredaksjonen» med utrolig flotte folk. Å få være del av dette fellesskapet er godt, og jeg gleder meg til å få være med på prosjektet fremover.

Selv om det er skrevet en god del nye ungdomsbøker siden jeg var 14, vil bøkene jeg leste da alltid være med på å forme mine tanker om bøker og leselyst. Nå skal jeg bli enda bedre på de nye bøkene som skrives for ungdom – og jeg kan ikke vente, for det er virkelig ikke blitt dårlig med årene!

Pst! Jeg skriver forøvrig fortsatt om «voksenbøker», både her, på instagram og, fra neste nummer, i Bokvennen Litterært Magasin. Stas!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s