Og du kom ikke tilbake

I et av de mest umenneskelige torturprosjektene mennesket noen gang har skapt – utryddelsesleirene under andre verdenskrig – mottok Marceline Lordian-Ivens et brev fra sin far. Sammen ble de deportert til Auschwitz da hun var seksten år gammel. Både brevet og ham mistet hun i leiren, og hans aller siste hilsen har hun aldri klart å gjenkalle. I år, syttien år senere, har hun allikevel skrevet sitt svar, som nå foreligger i norsk oversettelse.

og du kom ikke tilbakeI Frankrike er Marceline Loridan-Ivens kjent som filmskaper sammen med sin ektemann Joris Ivens. I 2003 kom filmen Le Petite Prairie aux bouleaux, hennes eneste selvstendige filmprosjekt, også det om dødsleirenes mørke. Siden det har det altså gått mer enn ti år, men den aldrende damens slagkraftige historie har ikke bleket av den grunn. Boken er skrevet i samarbeid med forfatteren Judith Perrignon, og skildrer hennes erfaringer fra dødsleirene til aldrende kvinne.

Utallige bøker er skrevet om andre verdens krig og livet i leirene, både av overlevende og andre som forsøker å forstå. Det som får denne vesle boka til å stå frem fra mengden er en umiddelbar nærhet. Menneske til menneske. For selv om boka har fått merkelappen roman, er det et brev fra en datter til sin far, fra en overlevende til en som måtte gi tapt.

Åpenheten som møter leseren lar oss erfare livet i dødsleiren, men også kampen som fulgte etter frigjøringen. Loridan-Ivens slipper leseren tett innpå både seg selv og resten av sin familie.

Hvorfor var det slik at når jeg nå endelig var vendt tilbake til verden, sa var jeg ute av stand til å leve? Det var som et blendende lys etter måneder i mørket, det var brutalt, folk ville at alt skulle vare som en ny begynnelse, de ville rive meg los fra minnene, de trodde de selv var klartenkte, samstemt med tiden som gar, hjulet som dreier, men de var gale, ikke bare jodene, hele verden! Den avsluttede krigen gnagde oss alle fra innsiden.

Selv om det er en bok om smerte og sorg, er det også en fortelling om overlevelse og livsglede. Selv i de mørkeste tider viser fortellingen oss hvordan hun alltid klarer å finne kraften til å fortsette videre.

Å lese Loridan-Ivens gir meg tro på at selv de mest grusomme opplevelser kan følges av gode; det er alltid verdt å overleve. Boka fører budskapet om det sterkeste vi mennesker kan bære i oss; kjærligheten og troen på at vi selv er i stand til å forandre verden rundt oss. Det kan vi aldri bli fortalt mange nok ganger.

***

Marceline Loridan-Ivens med Judith Perrignon
Og du kom ikke tilbake
Oversatt av Erik Ringen
Roman, 98 s.
Spartacus, 2015

Anmeldelsen ble først publisert i Bokvennen Litterært Magasin 03.2015.
Både denne og flere andre tekster fra Bokvennen finner du på Bokvennens nettsider.

3 kommentarer Legg til din

  1. Nydelig bokanmeldelse! Ble litt rørt av å lese om historien, så her måtte eg stikk å låne boka med en gang. Flaks jeg er på biblioteket og fikk tak i den før noen andre. Den sto så jo fint på utstilling, og alt for tilgjengelig for å bli rappet av andre…..Pju! 🤓 Takk for boktips! Her er et utdrag fra boken, synes det var så hjerteskjærende: » Idag skvetter jeg til når jeg hører noen si «pappa», selv syttifem år senere, uansett om ordet blir sagt av noen jeg ikke kjenner. Dette ordet forsvant ut av livet mitt så tidlig at det gjør vondt å høre det igjen, jeg kan ikke si det annet enn stille for meg selv, og jeg kan i alle fall ikke uttale det. I alle fall ikke skrive det «.

  2. Ane Nordskar sier:

    Nora, kan jeg få låne den av deg? Fikk veldig lyst å lese den etter din fine anmeldelse:-)

    1. kasiopeiia sier:

      Den bør virkelig leses! Men, jeg har kun en pdf-fil, ikke den fysiske boka. Vil du lese det?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s