Unge forventninger

Endelig har snøen kommet, men allikevel kaller vi det bokvår. Nye bøker skal ut, og vi jakter alle på gull. Tidligere har jeg snakket forventningsfullt om voksenbøker til NRKbok og om sakprosa her på bloggen. Siden jeg for tiden bruker ganske mye tid på bøker for dem som enda ikke har gjeld, sliten kropp eller høyere utdanning ønsker jeg også å vise frem noen ungdomsbøker jeg gleder meg til denne våren. Mesteparten er som forventet, en hard virkelighet med mye følelser, men noen overraskelser finnes det også.

Gutten på toppen av fjellet av John Boyne
Du husker vel gutten med den stripete pysjamasen? Mørkt og leit fra andre verdenskrig. Også denne forteller fra den tiden, men om den foreldreløsegutten som flytter inn hos sin tante som jobber som guvernante. Året er 1937 og herren i huset der hun jobber er ikke lenger noen hvem som helst, det er nemlig Adolf Hitler selv. Jeg elsker å lese om andre verdenskrig – og jeg tror ikke dette blir noen skuffelse!

Det hjelper ikke å blunke av Lene Ask
Umiddelbart ble jeg dratt mot dette coveret. Klarer du å stå imot? Lene Ask har gledet seg med sine gode, tegnede fortellinger tidligere – nå har hun skrevet for ungdom. Om å være annerledes, om å mestre og om å forelske seg og se verden forandre seg rundt seg. Jeg gleder meg!

Så lenge himmelen er over jorden av Levi Henriksen
Den kjente forfatteren fra Hedmarks skoger har skrevet for både barn og voksne tidligere, men dette er hans første for ungdom. Også her er det en gutt som står ved enden av livet, så altfor altfor tidlig. Vi blir tatt med på en reise for å sette spor. Man kan jo selv lure på hva man ville gjort om man visste det bare var noen dager igjen…

Danielle av Ida Jackson
De fleste ungdomsbøker, i alle fall de skrevet på norsk, handler om vanlig middelklasse ungdom. Det gjør det ikke denne gangen, i alle fall ikke bare. Ida Jackson kjenner vi som uortodoks og synlig – jeg synes derfor det er skikkelig kult at hun har begynt å skrive for ungdom! Dette skildrer en gjeng med ungdommer fra ulike miljøer i Oslo. Jeg forventer skitt, politikk, litt sex og masse, masse energi!

Splintret av Neal Shusterman
Så det hederlige unntaket som bekrefter regelen. Vi er i en tid etter vår der nye lover har blitt etablert etter voldsomme borgerkriger. Livsloven danner grunnlaget for hele tilværelsen: abort er forbudt, men når man er mellom 13 og 18 kan kroppen fragmenteres og organene vil leve videre hos andre. Gjennom serien (som består av fire, fem?, bøker) blir vi kjent med flere ulike ungdommer med ulik bakgrunner som forsøker slippe unna dette og overleve. Herregud, det høres SÅ spennende ut!

Engel i snøen av Anders Totland
Sykdom er skikkelig skummelt, men allikevel elsker jeg å lese om det. Å kjenne på frykten, og noen ganger sorgen, men å vite at det ikke er ekte – det er så godt! I Engel i snøen kan vi lese om snøen som faller, om en som vil skjerme pappaen sin og om noen som snart skal dø. Det hele skrevet på nynorsk – jeg kan ikke vente!

Alt som teller av Ingrid Ovedie Volden
Jeg synes alltid det er spennende å lete etter de nye stemmene, derfor er jeg spent på hva debutant Ingrid Ovedie Volden leverer. Forlaget forteller om jenta Petra som hater vann og, enda mer, pi. Hun blir utfordret på alt hun synes er vanskelig, men om hvordan møtet med ett menneske kan forandre hva som synes umulig.

Noen av bøkene har ikke fått omslag enda.

Sjekk forresten ut Aschehoug sitt blad for våren 2016 (s.109-113). Der kan du bli bedre kjent med Ubok.no, få knallgode lesetips fra Siri og se nydelig bilde av gjengen vår!

Til opplysning har jeg sammen med Ubok.no vært hos Aschehoug, Cappelen Damm og Gyldendal  og fått presentert vårens titler når det kommer til ungdomsbøker. Utvalget som her er gitt er derfor de titlene jeg beit meg mest fast i, utfra ren egeninteresse, av hva som ble lagt frem for oss.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s