Små bøker, store historier

Noen ganger vil jeg bare ha en kort bok. Noe tett, intenst som varer akkurat passe lenge. Man kan jo si at da bør noveller, eller kanskje dikt, være perfekt. Ja, en god novelle kan virkelig være god. Men jeg er en som gjerne setter meg ned i timesvis, og da blir en novelle for kort.

Jeg har derfor laget en liten liste over 8 bøker på under 200 sider som virkelig er verdt å bruke en hel fridag på. Skru av telefonen, skru på musikken og glem alle som bruker fridagen ute i skogen, sammen med familien eller noe annet sosialt akseptert. Disse bøkene er verdt din tid!

 1. Jo fortere jeg går jo mindre er jeg, Kjersti Annesdatter Skomsvold
 2. Noe som hjelper, Mona Høvring
 3. Vi burde alle være feminister, Chimamanda Ngozi Adichie
 4. Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping, Haruki Murakami
 5. The ocean at the end of the lane, Neil Gaiman
 6. Buddha på loftet, Julie Otsuka
 7. Rettsstridig forføyning, Lena Andersson
 8. Eit vintereventyr, Jan Roar Leikvoll

  
De er alle vidt forskjellige, men en fellesnevner for de alle er en språklig presisjon. Her finnes det både et intens mørke, i Leikvolls konsentrasjonsleirfortelling, og humoristisk selvransakelse, hos Andersson. Man kan lære noe fra Adichie eller bli overrasket over at selv løping kan jeg bli interessert i fortalt på den riktige måten. Noen bøker er annerledes enn hva jeg vanligvis leser, Gaiman og Otsuka, men gnistrende gode på hver sin måte. Noen er bare så presise observasjoner av et menneskeliv, enten det er i starten, Høvring, eller mot slutten, Skomsvold.

Det hender at jeg detter litt av leseplasser hvis det stopper opp. Med korte bøker skal det mye mer til for at skjer. I tillegg blir jeg veldig glad for å ha god fremdrift, at jeg ikke holder på med den samme boka i ukesvis (ja nesten uansett hvor god boka er blir jeg litt lei…) Jeg håper derfor en liten liste som dette kan være med på å inspirere flere til å lese litt mer iherdig, for spør du meg høre bøkene vel så mye hjemme i hverdagen som med på ferie. 

God lesning!

  Én kommentar Legg til din

  1. Jeg synes det er perfekt å lese en «liten» bok som avveksling til mursteinene, som jeg jo også liker veldig godt. Det kan være både krevende og givende å holde på konsentrasjonen, historien og personene i en veldig lang bok, og da er det fint å bryte opp det med noe intenst og «rett på sak». Her er de fleste bøkene ukjente for meg, takk for tips!

  Legg igjen en kommentar

  Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

  WordPress.com-logo

  Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

  Google-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

  Twitter-bilde

  Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

  Facebookbilde

  Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

  Kobler til %s