Utvida naturfag

den

naturfag

Som regel leser jeg bøker om oss mennesker, og alt som foregår slike relasjoner – av både positivt og negativt slag. Allikevel hender det jeg får behov for å lese noe helt annet, om virkeligheten og verden, og kanskje til og med lære noe helt nytt. I den anledning har jeg funnet frem et lite utvalg av gode titler som er interessante om man vil lære litt mer om naturfag, eller nærmere bestemt om verden og en del av dyrene som lever i den sammen med oss.

Jeg har vokst opp på gård. Da jeg var liten var pappa grisebonde, og jeg drev mye rundt på gården sammen med både små og store dyr. Det var svære purker med silkemyke grisunger, skadde fugler og insekter og kryp av alle slag. Fascinasjonen har kanskje derfor alltid vært med meg. Jeg har tidligere skrevet mye om Andreas Tjernshaugen sin bok Meisenes hemmelige liv og ingenting har forandret seg i den henseende at jeg fremdeles anbefaler boka varmt til alle nysgjerrige. Det har forøvrig forandret litt på hverdagen min, da jeg nå har fått fuglemater der jeg følger både blå- og kjøttmeisen nøye, og ja, nå kan jeg lett skille den ene fra den andre.

De siste dagene har jeg lest Mitt liv med humler av britiske Dave Goulson. I den forteller han med et personlig utgangspunkt om ulike sider ved humlens liv og forskning gjort på den. Han er ganske vittig, og her får man vite alt fra hvilke parasitter som bosetter seg inni humlene, og om hvorfor det er så viktig at vi sørger for at også de aller minste overlever. Og nettopp dét var jo Maja Lundes formål da hun skrev Bienes historie. Den har gått sin seiergang, som kroneksempelet på hvordan en skjønnlitterær bok kan skrive både godt og engasjerende om livsviktige bevegelser i vår samtid. Har du enda ikke lest den er det bare å skjerpe seg!
Den lille fine boka Steinhumle fortjener også å nevnes. Forlaget presenterer den som en uautorisert biografi, og det er vel i og for seg riktig. Det er en illustrert bok for barn, som lar de minste bli kjent med humlens liv – som ikke akkurat er så langt… Det er forøvrig tredje boka i en rekke med kule bøker om små, litt oversette, dyr, der de tidligere er Brunlangøre og Kongeøyenstikker.

Selv bor jeg midt i byen, og det kan noen ganger kjennes veldig langt fra naturen – selv når jeg tenker på botanisk hage som min hage. Da er boka Field notes from a hidden city av Esther Woolfson en morsom påminnelse om naturen som omgir meg selv der asfalten er tettest. Denne er, som de fleste bøker jeg liker best, fortalt med tilstedeværelse og forener kunnskap med små anekdoter om enkelthendelser. Hun utvider mine tanker om dyrene vi deler byen med, og hva slags liv de kan leve.

Aller sist zoomer vi ut og ser på det store bildet. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg ikke har kommet meg gjennom hele boka (prioriteringen er nådeløs), men det jeg har lest av Evolusjon fra Erik Tunstad virker særdeles solid. Han setter det hele i perspektiv og spenner opp et stort lerret – milliarder av år med utvikling er samlet mellom disse to permene. Tettpakket med kunnskap er den ikke noe for de uengasjerte, men vil man forstå hvor vi kommer fra og hvorfor verden har blitt som den har er denne verdt din tid.

Til slutt vil jeg runde av med å nevne et par bøker som også kunne vært med på denne lista, om du tilfeldigvis har lest alle disse og fremdeles har lyst på mer. Jeg tenker på bøker som H for hauk, Trærnes hemmelige liv, Rosinkongen, Havboka og Kråker.
Har du tips om flere? Del de gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

12891794_10156720815405035_2919137902201494983_o

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s