#IBW: Indie bokhandel

den

Den siste tida har jeg hørt på flere utenlandske bokpodkaster. Et par kjappe anbefalinger er Bookish Blether og Drunk booksellers. De har gjort meg bevisst på en stolthet over bokhandleryrket som jeg savner her til lands
I tillegg får jeg stadig påfyll og inspirasjon fra den engelske bokhandlerforeningen (Books are mye bag, BAMB) sitt fine nyhetsbrev. Denne uken er det IBW, Independent Bookshop Week, i England og i den forbindelse har de pepret mine ulike feeder med indie-bokhandelpropaganda jeg tar imot med åpne armer. Verden (England, i det minste) er virkelig full av unike, spennende bokhandler! I den forbindelse har jeg bestemt meg for å svare på en tag BAMB har delt. Spørsmålene er på engelsk, jeg har svart på norsk. Sånn er det.

1. What book(s) are currently in your bag?

Akkurat nå er jeg mellom bøker, da jeg avsluttet Jens M. Johanssons bok av høsten, Et godt liv, i går kveld. Jeg skal fortsette med mer fra bokhøsten; Hjertet er en ensom jeger av Carson McCullers og Når pust blir til luft av Paul Kalanithi. De kommer begge på norsk i høst, og særlig sistnevnte har jeg villet lese hele denne våren. Nå får den endelig en god grunn til å rykke frem i køen.

2. What’s the last great book you read?

Det er mange gode bøker, men jeg må si det blir stadig lengre mot de virkelig store opplevelsene som sitter som et skudd og varer for alltid. Men, av de jeg har lest så langt i år skiller kanskje Birger Emanuelsens Anna og kjærligheten og Emily St. John Mandel sin Fordi overlevelse ikke er nok seg mest ut. Tilsynelatende vidt forskjellige, men som alltid når jeg blir begeistret, velskrevet om oss mennesker.

3. What book have you gifted the most?

Å gi en gave handler jo om den som skal gaven, og jeg har derfor ingen fast bok alle får. Jeg er forøvrig særdeles glad i å gi nettopp bøker som gave, også fordi det er mulig å finne noe til enhver. Ønsket mitt er å finne en bok (eller tre) som kan passe mottakeren, eller anledningen, enten det skal gå rett til hjertet eller dra dem med inn i noe nytt. Særlig overfor tantebarna mine føler jeg et ansvar for å forføre dem inn i bøkenes verden, og forer på med alt de kan tenke seg å like.

4. What’s your favourite independent bookshop?

1331983894977Jeg kan jo være inhabil og si min egen arbeidsplass, Eldorado bokhandel. Den er rar, unik og solid når det kommer til norske utgivelser, som er det jeg selv er mest interessert i. Forøvrig går jeg lite i andre bokhandler her hjemme. Å gå i bokhandler på ferie derimot, det er muligens definisjonen på ferie for meg. Det er ikke nødvendigvis for å kjøpe så mye (selv om det selvfølgelig ender med det), men atmosfæren i bokhandelen er jo noe helt for seg selv! Jeg elsker å se hvordan de stiller ut bøker, hvilke bøker de ansatte anbefaler og hvordan bøkene ser ut i det landet jeg er. Gøy!
Den vakreste bokhandelen jeg har vært i må nok være Bookstore Dominicanen i Maastricht. Den er alltid med på listen over verdens vakreste, og med sin kontrast med store, sorte jernkonstruksjoner og et gudommelige 1300-talls kirkebygg skal det mye til for å være mer slående. (Det klarte dessverre ikke min dårlige mobil å vise med dette bildet…)

5. What’s been your favourite book recommended by a bookseller (or fellow Booktuber)?

Dette er et vanskelig spørsmål da jeg stort sett ikke husker hvor jeg hørte om en bok fra. Som den nerden jeg er bader jeg i bøker og får innspill fra alle kanter, hele tiden. Å vite hva som kom fra hvor klarer jeg ikke å ha oversikt over. Det er forøvrig en av de tingene som er aller mest stas ved å være bokhandler selv; når kunden åpner opp, tar til seg din anbefaling og man treffer blink. Lite er så gøy som når noen kommer tilbake etter å ha lest din anbefaling, og vil ha en til.

6. What’s your favourite bookshop memory?

Her må vi tilbake til barndommen, som man så ofte må. En stund da jeg var liten var det nemlig en liten, rotete bokhandel i bygda jeg vokste opp i. Til Bernt, som bokhandleren het, dro jeg med pappa, og selv om jeg ikke husker vi kjøpte så mange bøker er det et sted som vekker gode minner. Den var rotete og rar og solgte alt en god, gammeldags bokhandel skulle ha. Frimerkesamlingen min vokste raskt takket være denne lille butikken!

7. What do bookshops mean to you? What do you love about them?

Bokhandler er jo de som rommer det jeg brenner for, og det er derfor neppe vanskelig å forstå min begeistring. Det er alle muligheter samlet i én butikk, og klarer man å velge riktig kan det bli evig kjærlighet. Det er forøvrig også et sted med stor kunnskap og mye smittsom begeistring. Jeg er ikke den som snakker mest med bokhandlere når jeg selv går i butikker, men aktiv hylleformidling, sære eller vakre utstillinger eller nye sammenstillinger jakter jeg. Det får meg til å oppdage noe nytt eller tenke annerledes om en bok, en forfatter eller om litteratur generelt. Ganske kult.

8. What are the books that made you? Which books have most affected or influenced you?

Det er ikke lenge siden jeg snakket med mamma om nettopp det: hvilken bok har vært mest definerende. Man kan nærme seg spørsmålet på mange ulike måter, men nesten uansett hvilken vei jeg velger kommer jeg alltid til Sofies verden, igjen og igjen. Den åpnet mine øyne for litteraturens virkelig magi, samtidig som den stiller store spørsmål som vender seg både innover og utover. For meg var det umulig å forbli uberørt av en bok som åpner med spørsmålet Hvem er du?.

9. What book do you recommend readers gift for Father’s Day?

Alltid når jeg får et sånt spørsmål vil tar jeg utgangspunkt i min egen pappa. Han er en fyr som leser mye, og rart. Han er opptatt av både hagearbeid og kjemi, han samler på gamle skolebøker og sluker krim uten å se seg tilbake. Den neste boka han skal få har han klart å finne frem til selv, etter å ha lest forrige ukes (?) utgave av Morgenbladet. Der var det trykket et intervju med Annie Proulx av John Freeman. Boka det ble snakket om heter Barkskins og anbefales herved til alle andre fedre som ligner min!

10. What book is currently at the top of your TBR pile?

Når jeg har fullført de to jeg allerede har nevnte har jeg tenkt til å få lest Victoria Kiellands Dammyr som den gode kritikken stadig drysser over. Jeg skal også ut på de engelske hedene med  James Rebanks sin Sauebondens liv. Sistnevnte kommer også på norsk til høsten!

Å svare på spørsmål som dette kommer nok ikke til å bli en vane, men forhåpentligvis kan det være litt morsomt en sjelden gang allikevel. Ønsker du også å svare på spørsmålene så gjør du det, og legg gjerne igjen en kommentar nedenfor. God lesing, og du, husk å ta en tur innom favorittbokhandelen din i løpet av sommeren da!

3 kommentarer Legg til din

 1. Ane Nordskar sier:

  Takk! Så fint å lese😊

  Sendt fra min iPhone

 2. Jeg leste Dammyr her om dagen. Veldig anbefalt, veldig vanskelig 😉

  1. kasiopeiia sier:

   Enig! Jeg tror aldri vi kommer til å få lese om en så mørk fremstilling av Fredrikstad noen gang igjen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s