Knallsterk roman om Black Lives Matter

Denne uken kom en av årets mest hypede ungdomsbøker ut i USA. Jeg har lest boka, og det er virkelig en god bok! Det er en sterk roman om en av mange problemer i USA, som vi i Norge kanskje ikke helt kan forstå, og tar utgangspunkt i Black Lives Matter-bevegelsen. Boka heter The Hate U Give og er skrevet av debutant Angie Thomas.

Starr er seksten år gammel og har vokst opp i  Garden Heights, et nabolag der gjenger, narkotika og våpen florerer. En kveld blir hun vitne til at hennes barndomsvenn Kahlil blir skutt foran øynene på henne, av en hvit politimann. Det går ikke lang tid før opprørene sprer seg, i Garden Heights og etter hvert over hele landet.

For Starr er det ikke første gang hun opplever at noen hun bryr seg om forsvinner. Hun vokste opp med en far i fengsel og da hun var 10 ble bestevenninnen skutt i en tilfeldig skuddveksling. Også dette virvles opp når  Kahlil dør, og hun forsøker å få følelsene under kontroll, det er ikke lett. Med venninner som både er ved hennes side, men samtidig tar avstand til hennes opprør mot hatkriminalitet, og en kjæreste som fort havner utenfor, er ikke livet det det en gang var.  Kampen for å få rettferdighet for Kahlil blir de undertryktes evige kamp mot makta, en kamp Starr går inn i med hele seg.

171216

Dette er en sterk fortelling. Historien Thomas formidler til oss er både unik og aktuell. Utforsking av tematikken knyttet til rasespørsmålet i dagens USA er lite synlig i annen ungdomslitteratur, og er derfor et etterlengtet tilskudd. Det er viktig at litteratur kan speile aktuelle spørsmål fra ungdommers egne liv, og selv om kanskje ikke så mange norske lesere selv har kjent dette på kroppen, skal det godt gjøres å ha unngått å få med seg den brede dekningen også i norske medier av både opprør og drap. Jeg synes Thomas gjør dette mesterlig ved å sy inn konkrete bilder fra virkelige opprør. Ett eksempel på dette er når Starr kaster tilbake en tåregass-beholder mot politiet. Dette er nærmest en ren speiling av en konkret hendelse som ble fotografert under Ferguson-opprørene og gikk verden over.

The Hate U Give beveger seg inn i et område som kjennes som upløyd mark, allikevel føres vi med stødig hånd av en fersk forfatter. Jeg forsøker alltid å stille meg spørsmålet om det føles mer ekte fordi det er fjernt fra vår egen kultur. Oppleves det som mer sant, fordi jeg kan mindre om det? Nei, jeg tror ikke det er tilfellet når jeg ser på oppmerksomheten den har fått i USA. Blant annet utmerkelsen Walter Dean Myers Grant oppfatter jeg som et uttrykk for anerkjennelse fra miljøet. Thomas har nå også solgt filmrettighetene til sin bok.

Dette er en tettpakket historie med mange referanser til ulike hendelser fra virkeligheten. Det skjer konstant noe og tempoet er høyt, allikevel opplever jeg teksten som til tider litt for tettpakket og seig å komme videre i. Det er driv hele veien, men det oppleves noen ganger som om forfatteren kunne strøket noen avstikkere så historien hadde blitt renere og mer presis.

Det er for øvrig ingen hindring om man ikke tar alle referansene til rettighetskamper og annen politikk. Ser vi bort fra den overordnede tematikken er dette en fortelling om Starr. Hun fremstår som en sterk og tøff jente som har fått kjenne på mer enn fortjent av livets utfordringer. Thomas skriver henne frem med kraft, enten det er i møte med hat eller i sin omtanke for de rundt henne. Hun oppleves som genuin og troverdig. Vi vil vite hvordan det går med henne, og de hun bryr seg om. Flere av dem, som f.eks. faren, skrives forøvrig frem med mye humor. Dette gir et viktig løft til en historie som ellers kunne blitt for tung av motstand og tårer.

Noen kan kanskje mene at litteratur som henviser til vår samtid så tydelig som denne boken ikke er så interessant. At det blir datert og heller et politisk innlegg enn tidløs litteratur. Personlig synes jeg for øvrig ikke det er noen svakhet, men nettopp en styrke. Å kunne lese en god historie om noe som er viktig i verden er en god måte å både lære og skape engasjement på. Det bør aldri være uaktuelt. Det blir veldig spennende å se hvordan norske ungdommer tar imot denne boka*, om de vil bli distansert av kulturforskjeller som rase og religion, eller om de, som jeg, vil digge Starr og gjerne vil vite hvordan det går med henne!

*Boka kommer i norsk oversettelse til høsten på Gyldendal forlag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s