Døden, Japan og flyktningstrømmen

den

Første mandag annenhver måned deler jeg ferske litterære tips, utenom de store snakkisene. Jeg vil inspirere deg til å utforske noe nytt, eller hjelpe deg med å holde deg oppdatert på nye bøker. I dag er det skjønnlitteratur utgitt januar og februar 2017 du kan lese om. Mot slutten er det også et par bøker som har kommet i pocket i samme periode som du ikke må gå glipp av!

Nære

Jeg vil starte med Ingrid Melfald Hafredal sin bok Harehjerte. Hun overbeviste meg med debuten Omveier, og nå, fire år senere, er altså en ny bok ute. Det er lett å se aktualiteten i Hafredals bok i disse tider da nye tv-serier om psykisk sykdom stadig ruller over skjermen. Boka handler om en institusjon, om både de som bor og de som jobber der, et sted hvor noen ønsker seg bort, og andre møter trofast opp for å bidra med det de kan. Når solide sykepleier Solveig plutselig en dag faller om vakler alt. Hafredal overbeviste meg med sine følsomme persontegninger og hvordan hun varsomt tar tak i det at vi alle påvirkes av våre relasjoner.

Ungdommene på institusjonen er tidlig utviklet, erfaringene deres har gjort dem modnere enn sin egentlige alder. Hos noen ser man det i rastløsheten, i måten de står og går på, som om kroppen hele tiden ligger et skritt foran. Andre er keitete, som om barnet i dem fremdeles holder igjen. Utover det er de som ungdommer flest, like forskjellig i oppførsel og utseende, smak og interesser som dem på utsiden. For noen dreier alt seg om å bli sett; andre vil bare forsvinne.

Rønnaug Kleiva er en etablert forfatter med flere utgivelser bak seg enn jeg orker å telle. Allikevel blir hun ikke spesielt mye lest. (La oss håpe ingen blir fornærmet av det…) Til tross for å ha flere av hennes bøker i hylla har jeg kun lest én, og den likte jeg ganske så godt. Nå er hun ute med boka Western desert som er en novellesamling.  Jeg setter særdeles stor pris på gode noveller, og de er veldig fineå ha i perioder man ikke har så mye lesetid! Om samlingen har Kleiva selv sagt «Døden er alltid aktuell, ikkje minst når ein blir eldre.» Det høres med andre ord midt i blinken ut, spør du meg!

cof

Jeg synes det er spennende når skjønnlitteraturen reflekterer verden rundt oss. To aktuelle titler gjør det nå. Den første er Lys lue av John Erik Riley. Strengt tatt er det ikke en tradisjonell bok, men en flamme-singel. (Har du ikke hørt om dem før har du mye gøy å utforske!) Riley var i USA under Women’s March i Washington 21. januar i år. Han dro kun for å delta i marsjen, vise sin motstand og rapportere tilbake til oss. I singelen har han skrevet om å stå opp, tale imot og viktigheten av både bruke sitt språk og sin mulighet til å handle. En annen som berører et aktuelt tema er Kristin Sørsdal med sin bok MareHun skriver om flyktningkrisen og alle som tvinges på flukt og ut i båt over middelhavet. Gjennom to enkeltskjebner gir hun stemme til alle dem som daglig fremstår som tragiske tall i overskrifter her hjemme.

Til slutt vil jeg raskt runde av den nære avdelingen med mitt mannlige alibi. Lofotveggen av Stig Aasvik er en bok om å vende hjem, om møtet mellom det som var og det som er og om den uimotståelige blandingen av jobbsøkerkurs og indre mørke.

Fjerne

Vinteren er tiden med flest utgivelser av oversatt litteratur. Fra Japan har det dukket opp en ny stemme med Yukiko Motoya. Hennes bok Kunsten å bli glad i seg selv har vunnet priser i hjemlandet, og forteller om livet til Linde. Vi møter henne når hun er 3 og 63 år, og flere ganger i mellom. Den irriterte meg litt, da hun var en ikke akkurat vinnende type, men jeg ble allikevel overbesvist av Motoyas gjennomføring av et sinn gjennom seksti år, på en rekke ulike steder i livet. Et must for de som er som meg og har slukt alt annet av japansk litteratur på norsk allerede.

bonsai

En annen forfatter fra et land langt borte er chilenske Alejandro Zambra. Først må jeg si at  jeg er helt inhabil da boka er utgitt av forlaget jeg jobber for. Men, jeg klarte ikke la være å ta den med da dette var umiddelbart en bok som snakket til meg. Bonsai har snert og tragisk kjærlighet, samt en masse litteratære referanser. Plukk den opp, les første siden så kan du bedømme selv. Fra Chile er det ikke langt til Rio de Janeiro (i alle fall sett med våre europeiske øyne). Derfra skriver Martha Betalha som er ute med boken Usynlighetens historie. Dette er en fortelling om to søstre som vokser opp i den brasilianske storbyen iløpet av 50- og 60-tallet, og som begge, på sine ulike vis, kjemper for å finne sin plass i en svært mannsdominert verden.

Israelske Nir Baram er en forfatter som ikke er redd for å ta i hverken aktuelle eller vanskelige problemstillinger. I sin bok Verdens skygge skriver han om opprør og politisk maktspill på tvers av kontinenter. Boken problematiserer idealisme og virkelighet, individ og samfunn. Den kom ut for fire år siden, men oversettes i disse dager stadig til nye språk. En østerriksk avis skrev blant annet nylig: «Some readers will feel that this novel has predicted Trump rise and they would not be mistaken.»

Til tross for at Finland er blant våre naboland kan det fremstå svært eksotisk. Katja Kettu skriver derfra, og med tråder tilbake til Sovjetunionen på 30-tallet, fremstår Nattsvermer som en historie langt unna vår egen. Kettu er en forfatter som ikke er redd for ta i, og det blir en kraftfull fortelling der historien møter nåtiden og maktspillet trer inn i menneskenes skjebne. Fra et av våre andre naboland, Danmark, kommer Mikkel Rosengaard som har bosatt seg i New York. Og det er derfra hans bok Forestillinger om Ana Ivan spinner ut. Det blir en historie på tvers av kontinenter som berører både kunst og matematikk. Han har bakgrunn som ungdomsbokforfatter og skriver også i denne romanen med letthet og tilgjengelighet. Boken tematiserer også hvordan fortellinger kan forføre, et meta-element jeg vet å sette pris på!

I New York finner vi også Elizabeth Strouts bok Jeg heter Lucy Barton. Flere vil kanskje kjenne til miniserien Olive Kitteridge som gikk på NRK? Vel, Strout er forfatteren bak den. Denne boka utspiller seg under et ni ukers langs sykeshusopphold, som blir anledningen for mor og datter til å finne sammen på en unik måte. Det blir et møte som vekker minner og skaper nye, alt fortalt med både innsikt og medfølelse.

be1ea01b586171c39ade2d4862a9c43421a0ec55be989e9c9820e5b4

Noen bøker børstes det støv av og de blir utgitt på nytt. Astragalen av Albertine Sarrazin er en slik. Første gang den kom på norsk var i 1979 under tittelen Bruddet. Selv har jeg aldri hørt om algeriske Sarrazin eller hennes elleville liv som prostituert og småkriminell. Boka er halvbiografisk og forteller om ei jente som rømmer fra fengsel og lever et voldsomt liv, stadig på flukt, og samtidig intenst forelsket. Dette høres ut som en real opprørsfortelling! Jeg er også nysgjerrig på hva som har fått forlaget (Cappelen Damm) til å utgi denne på nytt nå.

Nytt i pocket

Når vi snakker om bøker som allerede er utgitt vil jeg runde av med en kort anbefaling av et par pocketbøker. To gode, norske leseropplevelser er nå ute – om enn vidt forskjellige. Birger Emanuelsen skriver om nærhet og menneskelige relasjoner i sin Anna og kjærligheten. Thorvald Steen har forøvrig reist mange hundre år tilbake og gitt liv til Aleksanders den stores elskerinne i Det usynlige biblioteket. Vil du heller reise frem i tid tar Emily St. John Mandel deg med til en svært dystopisk og mørk fremtid i Fordi overlevelse ikke er nok. Det er et overraskende godt sted å være (som leser)! Aller sist vil jeg nevne at Paul Auster’s New York-trilogi er ute i en stilig pocketutgave. Det er blant det uleste på Auster’s liste for min del, så kanskje dette er en god anledning til å komme dit.

anna-og-kjaerligheten

De som ble utelatt

Her er flere gode bøker som kom denne perioden, men som andre får snakke om:
Nøtteskall av Ian McEwan. Jentene av Emma Cline. Levende og døde av Han Kang. Går, gikk, har gått av Jenny Erpenbeck. Dette livet eller det neste av Demian Vitanza. Velkommen til Amerika av Linda Boström Knausgård. Svikne dagar av Elena Ferrante. I love Dick av Chris Kraus.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s