Spikking, sirkus og global oppvarming

Ny måned, og en ny oppsummering av nye bøker. I denne runden er det sakprosabøkene som står for tur, de som ikke forteller en oppdiktet historie men som handler om den virkelige verden – på den ene eller andre måten.

Sakprosa er et veldig ulikt felt enn skjønnlitteratur, hvor interesser preger lesingen på en helt annen måte. Det er selvsagt mange temaer, og med det bøker, jeg ikke interesserer meg for. De vil du derfor ikke finne her. Jeg leser bøker om natur (f.eks. Meisenes hemmelige liv), krig (f.eks. Morfar, Hitler og jeg) og helse (f.eks. Gjør ingen skade). Jeg vil også lese om aktuelle og viktige samfunnstemaer, men opplever ofte at jeg ikke har tålmodighet for slike bøker. Det vil spenne bredt i hva slags type bøker du får her – fra omfattende dokumentarer, og fagbøker, til quiz og håndbøker. Her følger mitt utvalg av bøker utgitt det første kvartalet av 2017.

Få tips om ny skjønnlitteratur her

Samfunn

Mesteparten av min lesetid tilbringer jeg med bøker som ikke angår de store verdensproblemene. Det er forøvrig en rekke spennende bøker som omhandler det, på ulike vis, og vi bør definitivt lese dem. Noen mer dramatiske enn andre. Døden går dessverre igjen som tema i mange av disse bøkene, enten det er snakk om flyktningstrømmen, terrorisme eller æresdrap. Italienske Alessandro Leogrande har skrevet boken Grensa. I den tar han utgangspunkt i operasjonen Mare Nostrum, europas forsøk på å redde flyktninger som krysset Middelhavet. Han forteller skjellsettende historier om de som begir seg ut på den farefulle turen over havet, der mange overlever, men også alt for mange dør. Og hva venter dem egentlig på andre siden? Alle disse fortellingene formidler Leogrande med nærhet og personlighet. Kontrastene blir tydelige i møte med Lene Wold sin bok Ære være mine døtre. Hun skriver om en far som har drept sin mor og to døtre i forsøk på å bevare æren. Wold tar oss med inn i en virkelig fremmed verden for de fleste av oss, men en verden som kommer stadig nærmere. Det er viktig å prøve og forstå!

Terror rammer vesten stadig og nå kan vi lese om dens historie i Nikolai Sitters bok Terrorismens historie. Han har gjort forsøk på å forstå hvorfor terrorister gjør som de gjør, hva som motiverer dem og hva man kan gjøre for å bekjempe dem. Under andre verdenskrig var det mange angrep, men hvilke som kan kalles terror er ikke godt å si. Det er forøvrig en spennende bok om krigen ute nå (tar det aldri slutt!?) som er skrevet av Ola Karlsen. Den heter Profitørene og tar for seg de nordmennene som gjorde profitt på tyskernes invasjon og krigshandlinger i Norge. Dette er enda et av de temaene som har vært vanskelig å ta tak i så lenge de involverte fremdeles levde, men som vi ser pipler mer og mer til overflaten etter som mange av dem nå er døde.

cof 
Etter det amerikanske valget har svært mye av det offentlige ordskiftet dreid seg om den nye amerikanske presidenten. Boka Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp er en ny, norsk bok om nettopp det som skjedde der. Hvordan var det mulig for Trump å vinne og hva i det amerikanske samfunnet gjenspeiler det? Forfatter Are Tågvold Flaten forsøker å besvare slike spørsmål. Trumps presidentskap har skapt omveltinger i flere grupper av samfunnet, på godt og vondt. Mange hevder at han gir ny giv til blant annet arbeiderklassen. Da kan det kanskje være lurt å lese Skikk og bruk for underklassen som nå er ute. Noen kjenner kanskje Ordbok for underklassen som kom ut for noen år siden. Nå er altså en ny håndbok ute, med hendige knep for å få mest mulig ut av velferdsstaten vår. En annen gruppe som har følt seg truffet av Trumps propaganda er kvinner. For å få tilbake motet kan det kanskje hjelpe å ta en runde med litt feminismequiz! Den storproduserende Marta Breen er nemlig ute med Hva vet du om bra damer? Jeg elsker quiz, uten å være så veldig god på det – og med denne boka kan jeg kanskje både lære noe og ha det gøy!

Naturen

Med en leilighet midt i Oslo, uten balkong eller annet uterom kan det noen ganger kjennes litt for langt til naturen. Botanisk hage er heldigvis ikke langt unna, men det er jo ikke som å ha noe eget. For hadde jeg hatt det, skulle jeg definitivt også hatt boka Gjødsel. Den er skrevet av tre dyktige damer, og oversatt fra svensk. I tillegg til å å være et herlig dypdykk ned i kompostbingen er den illustrert med fantastisk vakre bilder. Virkelig – bare bla i den neste gang du er innom bokhandelen!

Jeg er kanskje mer opptatt av naturen enn andre siden jeg har vokst opp på en gård. Der hadde jeg, i pappas verksted, min egen snekkerbenk som nå er overtatt av min lille nevø. At jeg blir glad over bøker som Max Bainbridges Alle gode ting av tre har altså en helt naturlig forklaring. Det er mulig jeg har forsøkt å lage noe av tre i sløyden, men utover det blir vel denne boka kun en slags påminnelse om enda en hobby man kunne hatt. Tenk, hvor gøy hadde det ikke vært å gi bort vakre, selvspikkede sleiver til jul!?

Noe annet

Aller sist har jeg to bøker jeg ikke klarer å hekte på de foregående temaene. De handler mest om vår psyke. Den ene vender seg utover, og den andre innover. Hva vi tenker på når vi ikke tenker på global oppvarming er en fascinerende bok skrevet av Per Espen Stoknes. Han tar tak i hvordan den offentlige samtalen påvirker våre tanker om et av de aller største problemene i verden i dag, nemlig klimaforandringene. Han ser på hvordan dette påvirkes av og endrer våre meninger og psyke. Visste du at vi i 1989 var mer bekymret for global oppvarming enn vi er i dag, til tross for at bevisene er langt sterkere og konsekvensene mer dramatiske. Det er fascinerende!

edf

Den aller siste boka vender seg altså innover og er en personlig beretning om å mestre livet på tross av all motgang. Glennon Doyle Melton har skrevet boka Love warrior, en historie om alkoholisme, spiseforstyrrelser og utroskap – men også kjærlighet, sårbarhet og styrke.

Nytt i pocket

Til sist vil jeg peke på to kule bøker som nylig er ute i billigutgaver. Den ene handler om hjernen vår og heter Bevissthet. Boka er skrevet av Bjørn Grine og forsøker å forklare hvordan hjernen fungerer, med mål om at man skal klare å bruke den best mulig. Den andre boka er om noen som påvirket hjernen sin med stimulerende midler. Norman Ohler sin suksessbok Hitlers rus er nå i pocket, og tar for seg den svært utstrakte bruken av rusmisler blant tyske tropper – fra bunn til topp.

De som ble utelatt

Her er flere gode bøker som kom denne perioden, men som andre får snakke om: Syria av Cecilie Hellestveit. En dråpe midnatt av Timbuktu. Berlinhistorier av Astrid Sverresdotter Dypvik. Livet og korleis leve det av Anne Gunn Halvorsen. Duenes tunnel av John le Carré. Homo av Anette Trettebergstuen. Gleden med skjeden av Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl. På vår vakt av Malin Stensønes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s