Novellekunst, oversettelser og familien

Igjen er det tid for en oppdatering om nye, interessante skjønnliteraturutgivelser. Det går skremmende raskt og listene over gode bøker bare vokser og vokser. Jeg får, som alltid lest for lite, så det er vel ikke noe å vente på. Her kommer utgivelser for mars og april.

De beste novellene er virkelig noe av det beste jeg kan lese. Jeg er derfor glad for at det kommer flere nye tilskudd der. Avskjeder med Judith, skrevet av Hilde Lindset, må med etter å ha lest hennes forrige bok. Den hadde et tydelig gjennomgangstema gjennom alle novellene. Det fungerte veldig bra, og jeg gleder meg derfor skikkelig for å se hva denne samlingen byr på. Debutant Therese Tungen skriver også noveller, og hennes bok Ein gong var dei ulvar har jeg allerede lest og likt – veldig godt! Dette er noveller med kraft og ubehag som det dirrer av. En stund synes jeg det var for mange nynorske novellesamlinger om det stille livet på bygda, men dét bærer i alle fall ikke Tungens samling noe preg av.

tungen

Sjå han sykle av Markus Lantto handler om slutten på en reise, et liv som er over og alle historiene det etterlater seg. Det hele er en samling av digresjoner og anekdoter som sammen utgjør et livlig portrett av en mann mot slutten av livet. Brynjulf Jung Tjønn skriver vanligvis vakkert og sårt om livets viktige, om ikke alltid mest dramatiske, hendelser. Hans bok av året, Alt det lyse og alt det mørke, handler om å vende tilbake til hjemstedet, om bånd som knytter oss sammen uansett om vi vil eller ikke og hvordan vi kan leve med fortiden, også i fremtiden.

Månedens lyriske alibi er Ida Lórien Ringdal sin lille bok Dette skjer ikke. Diktene er enkle, naive og gjenkjennelige – men også riktig så fine. Den er nok ikke noe for alle, men for unge, introverte byjenter som leser de «riktige» bøkene er det et fint møte. En liten smakebit skal dere få:

jeg burde være mer sosial
eller
jeg burde tenkt at
jeg burde være mer sosial

Flere av fjorårets største suksesser i USA er nå ute i norske oversettelser. De er ganske forskjellige, men felles er at de har vært store snakkiser. Sorg er den greia med fjær av Max Porter er en liten perle om sorg, hvor en kråke spiller hovedrollen som helende for familien som har mistet sin mor. En annen av de andre snakkisene handler også om familie, og er debutantboka til Cynthia D’Aprix Sweeny. Familieoppgjøret utspiller seg i New York og handler om hvordan vi kan finne trygghet i vår familie, men at de ikke alltid klarer å ta oss imot om vi faller.

dette skjer ikke

Blant de litt mer «spennende» titlene finner vi en ny bok i et pågående prosjekt der store, nålevende forfattere skriver en bok over en tekst av William Shakespeare. Nå har turen kommet til Margaret Atwood. Hekseyngel er en gjenfortelling av Stormen, et stykke jeg ikke skal skryte på meg å kjenne så veldig godt. Men, jeg har store ambisjoner å lese Hekseyngel å bli bedre kjent med både Atwood og Shakespeare. At hun bruker metagrep og plassserer det inn i et teatermiljø pirrer i alle fall min leselyst litt ekstra!

Jeg vet ikke med deg, men jeg har ikke et stort utvalg (om noe!) av argentinsk litteratur i min litterære bagasje. Å få lest Mariana Enriquez hyllede novellesamling Ting vi mistet i brannen står derfor på planen. De skal være nokså brutale og voldsomme, med et språk som drar deg inn. Jeg gleder meg, og tror det kan være et frisk brudd med vår norske novelletradisjon. Et land man har lest mye fra er Frankrike. Når det attpåtil er fra Paris er min nysgjerrighet vekket. I et annet liv skulle jeg bodd der! Så, Marguerite Duras sin Sommerregn må leses. Hun skriver om den stunden der barndommen tar slutt og et nytt liv begynner. Om kjærlighet, søsken og foreldre, og om hvordan det etter den sommeren aldri blir det samme igjen.

edf
edf

Den siste tiden har flere store leseopplevelser kommet ut i billigformat – og jeg kan ikke la være å trekke frem dem alle her! Disse kan du trygt velge å bli fornøyd, i alle fall om du liker de samme bøkene som meg…. De forvillede av Amin Maalouf. Imponerende og levende fra Libanon. Torget av Victoria Durnak. Handlingskraftig roman – resulterte i et nytt møbel for meg. Tre romaner av Henrik Nor-Hansen. Den ukjente nordisk råds-nominerte forfatteren du bør lese. En jente og en gutt av Morten Brask. Hjerteskjærende, men så deilig det er å kjenne på det noen ganger! I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live av Tom Malmquist. Når et liv tar slutt i det et nytt tar til, hva da? Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen. Fjorårets Brageprisvinner – den er så bra! Katten av Takashi Hiraide. Et lite bidrag til oss Japan-fantaster.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s