Prisdryss

Det er stadig nye litterære priser som deles ut – nå sist med en norsk nominasjon under onsdagens utdelingen av International Man Booker Prize. Det er en pris som setter søkelys på oversatt litteratur, og vier nettopp oversetteren like mye oppmerksomhet som forfatteren. I år var norske Roy Jacobsen nominert, men det var altså israelske David Grossman og oversetter Jessica Cohen som ble utpekt som vinnere. Denne utdelingen fikk meg  til å tenke på litterære priser generelt og hvilken rolle de spiller i mitt leseliv. Svaret er egentlig ganske kort – svært liten. Men, ting er jo sjeldent så enkelt.

Mange bokbloggere ser jeg jobber seg gjennom ulike priser. Det er sikkert et spennende prosjekt, å ta tak i lang- og kortlister, som bør være fylt med gode bøker! Jeg er forøvrig ikke en så systematisk leser at jeg ville fullført noe sånt. Og er det noen som er ivrige på priser er det bokbloggerne – noen av oss har jo til og med etablert en egen bokbloggpris. Selv forsøker jeg å få med meg hvem som nomineres til (og vinner!) hvilke priser, uten at det blir til at jeg leser så mange av de utvalgte bøkene. Man har jo selvsagt lest flere prisnominerte bøker opp gjennom, da også forlagene leter i disse listene. Det er påfallende mange oversatte romaner som kommer ut på norsk med en prisreferanse på omslaget. Det er jo selvsagt fornuftig, men selv om en bok har blitt nominert til, eller til og med vunnet, en pris er det ikke nødvendigvis en fulltreffer for min del.

I fjor kom Colson Whiteheads The Underground Railroad ut. Boka karret til seg en rekke nominasjoner og priser, deriblant den gjeve Pulitzerprisen. Podcaster og nettsider trakk den støtt og stadig frem, og etter å ha hørt all rosen i et halvt år falt jeg for fristelsen og kjøpte den. Jeg innså raskt at jeg ikke hadde fulgt så godt med som jeg burde. Jeg hadde kun registrert superlativene og ikke fått med meg hva boka handlet om. Dette er jo ingen bok for meg! Jeg tviler så absolutt ikke på at den er god, men for min del ble det et bomkjøp jeg håper å få gitt bort til noen som vil sette mer pris på boka enn meg. (For de av dere som måtte bli nysgjerrig kommer boka i norsk oversettelse, gjort av Kurt Johansen, i begynnelsen av juli.)

Som sagt har jeg ikke gått systemisk til verks når det gjelder prisbøker. Jeg er derfor litt nysgjerrig om man kan finne fellestrekk blant de nominerte bøkene til de ulike prisene, og slik sett finne seg «sin pris». Noen priser har jo et overordnet prinsipp, som f.eks. Baileys Women’s Prize for Fiction som går nettopp til kvinnelige forfattere. Den ble forøvrig også nylig utdelt, til The Power av Naomi Alderman. Hvis du har noe sånt som din pris vil jeg gjerne høre om det!

Vender vi oss mot mer hjemlige trakter finnes det også her muligheter til å oppdage nye, prisnominerte forfattere. Det ble stor ståhei Henrik Nor-Hansen i høst ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Økland skrev opprørt i Aftenposten: «Henrik Nor-Hansen er ikke riktig kandidat til den viktigste litteraturprisen«. Oppstuss ble det også da Kristine Næss ble nominert til samme pris i 2014, og kun én avis tidligere hadde anmeldt boka.

vær snill med dyrene

Svaret på spørsmålet mitt om prisene påvirker min lesing ville kanskje vært litt sannere tidligere, før jeg fikk æren av å bli med i juryen for Brageprisen. Nå får jeg altså være med på å dele ut en svært prestisjefylt pris selv – noe som er stor stas. I fjor var det fire, ulike bøker nominert – og vinneren ble altså Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen. Mer enn det kan jeg ikke si, men mye tid brukes til å lese i den forbindelse, så i så måte spiller jo i alle fall en litterær pris en svært konkret rolle i min lesing.

Har du et forhold til litterære priser? Leser du nominerte- eller vinnerbøker? Del det gjerne med oss nedenfor!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s