Bokhylla mi

Hvordan er det hos deg? Har du mye bøker i alle rom? Har du en stor bokhylle eller har du bunker liggende på gulv og bord? Og det store spørsmålet: Hvordan sorterer du dem?

Selv er jeg plaget med sterk tsundoku. Det kommer stadig nye bøker inn i min leilighet, til en bokhylle som strengt tatt allerede er full. Men, jeg stopper ikke av den grunn. Jeg tror de fleste av oss sorterer bøkene våre veldig ulikt. Det mest synlige på f.eks. Instagram er vel den klassiske fargeinndelingen. For de av oss som har litt mer ordenssans enn det har det alfabetisk. Muligens ikke så estetisk tiltalende, men rett. For meg føles det i alle fall best når alle bøkene til Murakami står samlet – uavhengig om de har lik rygg eller ei. Min gode venninne Siri har forøvrig fargesortert mesteparten av hylla si. Det ser unektelig fint ut! Eller hva?

Min bokhylle er en samling av minner, gode opplevelser og forventninger om å lære og oppleve mer. Den forener et leseliv, og jeg lar noen gamle favoritter stå, selv om det er helt uaktuelt å lese dm i dag – nettopp for å se hvor man kommer fra som leser. Noe av det samme er jo denne bloggen, men i bokhylla er det enda mer synlig og jeg trenger ikke en gang lete. Her er alt fra Jostein Gaarder, via Edy Poppy til siste favoritt Maggie Nelson samlet. Sånn ser det ut:

cof

Dette er Bokhylla mi. Men det er selvsagt ikke den eneste. Her er alle romaner og essays samlet. I tillegg har jeg dikt, ungdoms- og barnebøker og sakprosa i egne samlinger i flere andre hyller.

Som bokelsker er boksamlingen noe man snakker med andre bokelskere. Tidligere nevnte Siri fortalte meg i den forbindelse at hun kun hadde bøker hun har lest i bokhylla. Det synes jeg er nesten utrolig, for hvor skulle jeg da hatt alt det andre? Den tanken gjorde meg litt nysgjerrig på egen bokhylle – for hvor stor andel har jeg egentlig lest? Jeg gjorde et enkelt, visuelt forsøk på å få et svar på det:

cof

På bildet over er alle de leste bøkene vendt inn. Det utgjør, som dere ser, en ganske stor andel, men fortsatt er det mye ulest. La meg presisere at dette er definitivt ikke sånn bokhylla mi ser ut til daglig – det ble kun gjort for bildets skyld. Jeg ser det anbefales i diverse «hvordan organisere bokhylla di-saker», men det er ikke noe for meg! Allikevel var dette en morsom øvelse for å visualisere hvor mye ulest jeg har i bokhylla mi, og en påminnelse om å finne bøker å lese også her.

fliped books

Mye av leseinspirasjonen min får jeg fra nettet, Instagram og podcaster. Da blir det et stadig driv av nye titler, og «lyst til å lese-lista» på Goodreads vokser rasker enn jeg klarer å lese. Kanskje er det her et av mine problem dukker opp. Mesteparten av det jeg leser finner jeg ikke i hylla mi. Veldig mange av bøkene som er uleste nå, kommer med andre ord til å forbli det i all overskuelig fremtid. Det er ikke fordi jeg ikke har lyst til å lese disse bøkene – da hadde de ikke fremdeles stått her – men det er så mye annet som sniker seg foran.

Hadde jeg vært bedre på å gjennomføre leseprosjekter burde jeg kanskje hatt et mål om én i måneden eller noe sånt, men jeg vet med meg selv at det ikke kommer til å gå. Så det får være, så får jeg i alle fall forsøke å kikke i bokhylla mi for inspirasjon litt oftere.

Hvordan forholder du deg til boksamlingen din? Og hvordan har du sortert bokhylla di? Jeg vil gjerne vite – så del i kommentarfeltet!

5 kommentarer Legg til din

 1. Elida sier:

  Hei Nora! Eg har nokre fullstappa bokhyller, og lider nok litt av tsundoku, men eg er og flink til å få ut bøker eg ikkje vil ha. I går pakka eg ned 20 kg med bøker som eg skal sende avgårde takka vere Finn.no, og eg bruker biblioteket ein heil del. I skrivande stund har eg 13 bibliotekbøker heime, og det liker eg!

  Bokhyllene er organisert etter skjønnlitteratur og anna (som sakprosa, dikt, essay og liknande), men eg har det ikkje alfabetisk. Då er eg redd eg ikkje hadde funnet noko. Nokon plasser står forfatterens bøker saman (som Hustvedt, Dickens og Riley), medan andre plasser står serier saman (som Penguin Deluxe). Men det viktigaste er at det er mitt system, og eg finner fram.

  1. kasiopeiia sier:

   Jeg er veldig imponert Elida! Selv sliter jeg med å bære bøkene fra leiligheten og ut i boden… Å legge, selge, sende de på finn – tror ikke jeg kommer dit.
   Biblioteket er fint! Akkurat nå har jeg to biblioteksbøker selv, men den ene bare MÅ jeg kjøpe min egen kopi av. Hver morgen kryper jeg opp av havet er det. Kom litt seint til festen – men for en fest!

 2. Kathleen sier:

  Jeg sorterer etter kategorier! En hylle med litteraturmagasiner, andre med humanistisk sakprosa, naturvitenskapelig sakprosa, dikt, romaner, en hylle med bøker jeg har flere av som jeg kan ta av hvis jeg vil gi noen an gave, en hylle med bøker jeg har fått men ikke har tenkt til å lese, en hylle med dårlige bøker som jeg bare ennå ikke har kvittet meg med, en hylle med litteratur om planter etc. Bøkene jeg ennå ikke har lest ligger i stabler på bordet, skrivepulten, i vinduskarmen på kontoret, på nattbordet, kanskje liggende oppå de andre bøkene i bokhyllene. Det ser nok rotete ut for andre, men for meg er det orden!

  1. kasiopeiia sier:

   Det var mange ulike kategorier ja! Selv har jeg putta de bøkene jeg egentlig ikke vil ha i boden…
   Synes forøvrig det ikke er så farlig om det ser rotete ut, man blir jo glad av å ha bøker rundt seg!?!!

   1. Kathleen sier:

    Enig! Fint med bøker overalt. Da har man alltid noe å lese hvor enn man setter seg ned!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s