Bokhandlersken

I én av Norges 583 bokhandlere jobber jeg. Å jobbe der er ikke som å jobbe i hvilken som helst annen butikk. I bokhandelen dreier alt seg om bøkene (nei, ikke spill, konvolutter eller leker), og bøker er jo noe av det beste som finnes. Vi selger mer enn et tomt produkt, for bøker tilbyr både kunnskap og opplevelser. Her til lands snakker vi bokhandlere kanskje ikke alltid like høyt og stolt om jobben vår, og for mange er det nederste trinn på stigen inn i «litteraturbransjen». Jeg ble derfor inspirert av impulser utenfra, også kjent som engelskspråklige podcast, til å tenke over bokhandelens rolle og hvor fint det er å omgi seg med bøker hver dag på jobb.

En av podcastene jeg har hørt på med stor glede er Drunk booksellers. De intervjuer en bokhandler i hver episode, hvor de snakker om bøker og bokhandel (åpenbart). Jeg har derfor i dag tatt meg friheten til å kopiere deres spørsmål for så å besvare dem selv. Mitt mål er å få delt noen boktips og at dere kan bli litt bedre kjent med meg.

Hva leser du nå?
Akkurat nå holder jeg på med to bøker og skal begynne på en tredje. Vanligvis liker jeg ikke å lese mer enn én om gangen, men formen på de jeg leser nå har gjort at det har hopet seg litt opp. På senga leser jeg den grafiske romanen Imagine wanting only this av Kristen Radtke. Å lese den på senga fungerer egentlig ikke så bra, så jeg tror jeg bare sette meg ned og få lest ordentlig for å få skikkelig taket på den. Jeg leser også to e-bøker, noe jeg heller ikke liker å lese på senga. Den ene er Alt jeg vet om planter av Hope Jahren, oversatt av Lene Stokseth. Dette er en sakprosa-bok om et forskerliv i naturfagenes tegn. Men, jeg må også ha en «vanlig papirbok» – og skal derfor i gang med Thomas Espevik sin debutbok Hva ville Johannes gjort? på senge i kveld.

Hvilke bøker gleder du deg til?

Her i Norge er bokas kretsløp et helt annet enn i USA, og foreløpig vet vi ikke så mye om bøkene som kommer til våren. Nesten alle høstens bøker er ute nå, og frem til jul er det kun de som gjelder. kan vi se fremover. Allikevel har jeg klart å spore opp noen utgivelser som skal komme på nyåret, som jeg av ulike grunner gleder meg til.

Våren er tiden for oversatte titler, og med mye inspirasjon fra disse podcastene igjen gleder jeg meg til at Graeme Macrae Burnet sin bok Med blodig forsett kommer på norsk i januar. Den husker jeg at jeg hørte om da den kom i USA (november 2015) fordi den visst forteller sin historie på en svært kompleks og overbevisende måte. Om jeg har forstått det riktig er det en god bok for oss som hang oss litt på truecrime-bølgen, uten at det faktisk er sant.

Det kommer også flere bøker på norsk som jeg har lest. Tre jeg raskt vil nevne som du bør holde øynene opp for er Exit vest av Moshin Hamid som akkurat er ute, og disse to som kommer i løpet av våren: De kommer att drunkna i sina mödrars tårer av Johannes Anyuru og Kopano Matlwa sin Menssmerter. Ikke la deg skremme av tittelen på sistnevnte!

eldo1

Hvordan ble jeg bokhandler?
For de (få) av dere som har fulgt bloggen min i mange år har også fulgt min vei inn i bokhandelen. Min første bokhandlerjobb fikk jeg nemlig for drøyt fire år siden, på Norli i Sandvika. Der ble jeg forøvrig ikke mer enn én måned, da jeg fikk tilbud om å jobbe på den nye Eldorado bokhandel. Jeg troppet opp to uker før åpning (september 2013), og har vært der siden.

Iløpet av årene har jeg hatt ulike roller og ting har gått seg til underveis. For tiden er jeg barne- og ungdomsbokansvarlig på fulltid.

Hva slags bokbeskrivelse er garantert å fange din oppmerksomhet?
Vi har alle noen svake punkter og fellesnevnere i vår lesing. For meg er sykdom og død en slik trigger. En bok som beskriver et ubehag i en kjent setting kan overbevise meg raskt. Et godt eksempel på det er baksideteksten på Krater av Marlen Ferrer: «En onsdag morgen i Oslo går Bo ut dor å kjøpe kaffe. Da han kommer tilbake, er leiligheten hans sprengt i filler.» Solgt! (Dessverre likte jeg ikke boka like godt som baksideteksten…)

Det som kan få meg til å legge ned en bok igjen er smakløs/uinteressant/overdreven bruk av blurb, rosende sitater. På norske bøker er de som regel ganske intetsigende for min del, mens på amerikanske blir det tidvis parodisk. Jeg så nylig en bok der hele baksiden på en etterlengtet ny bok fra en YA-forfatter var fylt med ros for den forrige boka. Er virkelig det den beste måten å selge inn den nye?

Hvilken bok ville du tatt med deg til en øde øy/under apokalypsen/på en dannelsesreise?
Jeg har jo alltid med meg mer enn nok bøker når jeg reiser, for å være sikker på at jeg har noe jeg er i humør til. Men, det er vel ikke dét denne oppgaven ber om.

Til en øde øy ville jeg tatt med meg Sofies verden av Jostein Gaarder. Det er en bok jeg vet tåler å leses flere ganger, og med sin innføring i filosofien er det jo bare en døråpner til et helt vell av tanker å fylle dagene med.

Under akopalypsen ville jeg nok gått for noe praktisk, som Postakopalypse nå! Det er en moderne hakkespettbok om hvordan overleve gjennom praktiske råd i rensing av vann og hvor man bør søke dekning. Den kjenner jeg vel egentlig at jeg trenger å ha i samlingen allerede – bare sånn i tilfelle…

På en dannelsesreise er jo kanskje noe av poenget å rive seg bort fra hverdagen og reflektere over tilværelsen. Jeg ville nok tatt med meg noe som tar for seg menneskets forhold til naturen. Kanskje Sigri Sandberg sin nye Treboka?

eldo

Hva er din avslørende bokhandlerbekjennelse?
Når man jobber i en norsk bokhandel er det en forfatter man aldri kommer utenom, og det er selvsagt Jo Nesbø. Jeg skammer meg strengt tatt ikke over ikke å ha lest ham, og jeg gjør jo ingen dårligere jobb uten ham på leselister mi – men, det kan nok være overraskende for en del kunder…

Hvilken bok er din faste anbefaling?
I løpet av de første årene på Eldorado solgte jeg SÅ mange av Hans Fallada sin bok Alle dør alene. Det er en bok jeg stadig vender tilbake til i prat med folk, da den er lett å like uansett hva slags leser man er. Den er velskrevet, utspiller seg under 2. verdenskrig, handler om små mennesker i møte med storpolitikken og forteller en fortelling umulig å ikke la seg berøre av.

Hvilken bok vil du gjerne anbefale, men er umulig å få solgt?
En bok jeg satt overraskende stor pris på, og som kan begeistre langt fler lesere er Henry Marsh sin bok Gjør ingen skade. Hittil har jeg ikke funnet den riktige inngangen for å snakke med kunder om denne, men det er virkelig en forunderlig pageturner om vår fantastiske hjerne!

En inngang jeg prøvde på noen kunder til en annen bok i sommer, og som viste seg umulig, var språket. Eller rettere sagt nynorsken. Etter lenger prat om hvor fantastisk godt de har likt Napoli-kvartetten (som jeg ikke har lest – kanskje det heller bør være min bekjennelse!?) forsøkte jeg åpne til noe mer. Samtalen forløp omtrent som dette:

– Apropos gode bøker på nynorsk…, sier jeg. 
– Nei! Jeg leser ikke nynorsk!,  svarer kunden. 
– Men? Du sa jo akkurat at.., fortsetter jeg med et spørrende ansikt. 
– Nei Jeg leser ikke nynorsk, avslutter kunden bestemt. 
Så, en slik taktikk har jeg definitivt sluttet med…

Hvilken bok det var? Det har jeg visst glemt!

eldo2

Hva er boka du mener at alle andre bokhandlere bør lese og selge?
Noe av det som er aller morsomst med å jobbe på Eldorado i forhold til alle andre kjedebutikker er selvsagt friheten. Hos oss kan vi putte hva vi vil, hvor vi vil. Det er ingen som har kjøpt kampanjer og plassering, og det er heller ingen andre som har bestemt hvilke bøker vi skal selge. Jeg tillater meg derfor et politikersvar og benytter anledningen til å oppmuntre andre bokhandlere til å titte nøyere på småforlagenes utgivelser. Har dere for eksempel sett den nye, uimotståelige vakre boksen med Selma Lagerlöf-fortellinger fra Heinesen!?

Hva er din favoritt-bokhandel?
Det beste jeg vet er å besøke bokhandlere der jeg er. Uansett om det er en kjedebutikk fylt med bestselgere på et språk jeg ikke forstår, eller små butikker med et håndplukket utvalg av noe svært spesielt – jeg tar turen innom! Å velge en favorittbutikk blir derfor som å velge en favoritt-bok: umulig.

Hvor følger du med for boktips og andre boknyheter?

Som jeg har fortalt tidligere er jeg dypt inne i podcast-verden. Jeg leser også mye nyheter rundt omkring på både amerikansk, engelsk, svensk og norsk. Bokinspirasjon får jeg også mye av på Instagram, selv om det er lite derfra jeg uten videre fører opp på vil lese-lista mi på Goodreads.

Du kan i tillegg til å lese her på bloggen få bokoppdateringer fra meg på Instagram, Twitter og Facebook.

Om du er nysgjerrig på å høre andre bokhandlere svare på spørsmål som dette sjekk ut Drunk Booksellers i din podcast-app. 

3 kommentarer Legg til din

 1. Lesejenta sier:

  Så mange interessante svar (og spørsmål).
  To spørsmål jeg også syns det kunne vært interessant å få svaret på: Hva er det beste med å jobbe i en bokhandel; og hva er det du liker minst ved å jobbe i en bokhandel?

  1. kasiopeiia sier:

   For å svare veldig kort er vel det beste bøkene – selvfølgelig! Særlig når jeg får anbefale en bok eller to og kunden går glad hjem med dem. Det verste er jo de kundene som ikke blir fornøyde, uansett hva man gjør, som finnes i alle butikker – inkludert bokhandel.

 2. labbensblog sier:

  Burnet sin bok er strålende hvis du liker historiske romaner, true crime og bøker hvor man får samme historie fra ulike perspektiver. Synes også forfatteren er god på å skildre ytre gokk i Skottland på 1800-tallet 😉 (om skildringene er historisk korrekte aner jeg ikke, men jeg kunne lett se for meg det han skildret).

  Exit West likte jeg dessverre ikke, men ble imponert av forfatteren på opplesning i London dagen før prisutdelingen. Hva synes du om den?

  Fallada har jeg lyst til å lese noe av, men det har ikke skjedd enda. Så filmatiseringen av Alone in Berlin og synes filmen var god, men jeg har ingen sammenligningsgrunnlag da jeg ikke har lest boken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s