Bøker jeg gleder meg til – våren 2018

Nytt år betyr selvsagt også mange nye bøker. Selv om jeg har mer enn nok bøker å lese allerede, kan jeg ikke la være å glede meg over det vi har i vente. Jeg har tatt en titt på det som er tilgjengelig fra forlagene allerede, og laget en liste med bøker jeg gleder meg til.  Dette er ikke et forsøk på å gi dere en komplett oversikt over bokvåren, og det er ekstremt mye som ikke er med her. At jeg har bitt meg merke i akkurat disse kommer av ulike grunner, men det kan være omtalte fra andre språk, tidligere bøker fra forfatteren eller en liten tekst som gjorde meg nysgjerrig.
De fleste bøkene vet jeg ikke stort om, selvsagt, og vil derfor ikke skrive mer om dem i denne omgang. Noen har jeg forøvrig allerede lest, og vil komme med noen korte kommentarer.

Skjønnlitteratur

Oversatt
Våren er tiden for oversatt litteratur, og jeg begynner derfor med dem her. Det er en god blanding av nordisk og amerikansk, med noen hederlige unntak.

Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake, Naja Marie Aidt
Den danske borgerkrig 2018-24, Kaspar Colling Nielsen
Erindring om kjærlighet, Kirsten Thorup
          – ja, det er den som vant Nordisk råds litteraturpris!

De kommer til å drukne i sine mødrers tårer, Johannes Anyuru
          – som jeg nevner igjen, og igjen! Vant Augustpriset 2017.

De polyglotte elskerne, Lina Wolff
          – fascinerende lesing jeg likte godt, som vant Augustpriset 2016.

Først tre nokså krevende og annerledes bøker, før tre litt mer tilgjengelige og gode leseopplevelser følger fra de engelskspråklige landene
Kraften, Naomi Alderman
Meg mot røkla (eller Amerikas forente stater), Paul Beatty
Med blodig forsett, Graeme Macrae Burnet
Vilt rike kinesere, Kevin Kwan
Ildhjerter, Kamilla Shamsie
Manhatten beach, Jennifer Egan

Runder av med to litt utenom allfarvei. Den første er Colombiansk, den andre fransk. Har kun lest én, men er klar til å straks kaste meg over den andre!
Ruinenes form, Juan Gabriel Vásquez
Reparer de levende, Maylis de Kerangal
          – jeg jublet da jeg så at denne kommer på norsk! Genial og nydelig. Les den!

Norsk
Det finnes selvsagt også noen norske titler jeg gleder meg til denne våren. Her er det i all sak forfattere jeg har likt tidligere, samt debutant Kathleen Rani Hagen som skriver fra studentmiljøet på Ås.

Ensom planet, Birgit Alm
Kinderwhore, Maria Kjos Fonn
Ferskenen, Johan Harstad
Grunnleggende plantediversitet, Kathleen Rani Hagen
Kvit bok mørk vinter, Eirik Ingebrigtsen

vår2018

Sakprosa
Jeg har alltid ambisjoner og lyst til å lese mer sakprosa enn jeg gjør. Denne våren er foreløpig ikke listen over nye sakprosa-titler som frister meg særlig å skryte av. Jeg burde da klare disse to!?

En hyllest til sauen, Anna Blix
Falske minner, Julia Shaw

Ungdomsbøker
Gode ungdomsbøker er så godt å lese! Her er det igjen kjente navn jeg gleder meg til oppfølgere fra, bortsett fra den siste, Zenobia, som er en grafisk roman om flukt.

Det ingen ser, Anna Ahlund
Skilpadder hele veien ned, John Green
Sanne løgner, E. Lockhart
Dropout, Annette Münch
Zenobia, Morten Dürr

Barnebøker
Sist kommer de aller minste. Her tror jeg det blir noen vakre bøker, med illustratører som Lisa Aisato og Stian Hole. Jeg vil også trekke frem at nå kommer de første bøkene om viktige, historiske kvinner for barn i serien «Små folk, store drømmer».

Maskerade, Lisa Aisato
Du og jeg, Synne Lea og (ill.) Stian Hole
Det du ikke vet om Vilde, Nicolai Houm
Blåse, Håkon Øverås

Det var alt jeg hadde å melde nå. Mye å glede seg til, mange bøker vi foreløpig ikke kjenner til. Noen vil leve opp til forventningene, andre ikke. Noen bøker får jeg lest, andre rekker jeg aldri å komme til. Helt andre bøker kommer til å dukke opp, og noen glemmer jeg.

Alt som er sikkert er at jeg ikke går tom for lesestoff med det første!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s