Mine favoritter fra Bokstabelen

I fjor sommer begynte jeg å lage en bokpodcast. Bokstabelen, som den heter, lager jeg sammen med Tine Waag Fjelstad, Linda Aarvik og Einar Stabenfeldt. Det har gitt glede, lesepress og inspirasjon. Kanskje har ikke alle dere hørt på Bokstabelen, så jeg tenkte å løfte frem noen av boktipsene jeg har delt iløpet av de hittil 11 episodene vi har laget.

Har du lyst til å høre Bokstabelen? Besøk nettsiden vår eller søk den opp i din podcatcher!

Du forsvinner

I episoden om hjernen trakk jeg frem Du forsvinner av Christian Jungersen. Dette er en gammel favoritt som jeg skrev om her tilbake i 2013. Dette er en bok som har alt jeg ønsker meg: en drivende fortelling om de store spørsmålene; hvem er jeg, livet og døden. At den attpåtil er så vakkert laget, med alle mulige slags illustrasjoner, løfter den inn på pallplass.

Bøker kommer til en på en rekke ulike måter. Reparerer de levende av Maylis de Kerangal hadde en lang vei frem til meg, men så glad jeg er for å nå kunne dele den med alle. Jen Campbell snakket i en video om den amerikanske utgaven av denne franske boken. Jeg noterte meg den på Goodreads, men gjorde ikke noe mer ut av det. Da jeg var i Sverige senere på sommeren tenkte jeg at jeg kunne sjekke om den var oversatt – og det var den. (Den svenske utgaven står Sekwa forlag for, et superkult forlag som konsentrerer seg om unge, franske stemmer!) Jeg fikk dermed både kjøpt og lest den. Men, det slutter ikke der – for nå i vinter kom den norske oversettelsen av boka ut, i Aschehougs Sidespor-serie. Jeg fikk derfor snakket om boka på vår episode «Favoritter og forventninger». Lurer du på hva boka handler om? Hør podcasten da vel!

Bøker om å være på flukt har det vært mye av i det siste, forståelig nok, og dette er en av de kanskje mest litterært interessante om temaet jeg har lest. Exit West av Mohsin Hamid er en lett fantastisk fortelling der selve flukten har blitt enklere, men hvor problemene ikke forsvinner av den grunn. Den løfter frem temaer som hva er et hjem, hva skjer når man forlater det, og hvordan vi mennesker lever sammen i ekstreme situasjoner.

2017-12-04 08.44.57 1.jpg

Når man lager en podcast forsøker vi jo å få variasjon i både hva slags bøker vi snakker om, og hvordan vi velger ut. Før jul lagde vi derfor en gave-spesial, der vi anbefalte bøker til ulike typer mennesker. Nortons filosofiske memoarer av Håkan Nesser var boka jeg tok med til Oddvar på 63 år. Dette er forøvrig ikke en bok kun for godt voksne menn, men for folk som liker hunder, humor eller filosofi. Boka er nemlig ført i pennen av Nessers egen hund, Norton. Han forteller om et begivenhetsrikt liv med snert og varme. En trygg gaveanbefaling!

Vi er nødt til å vende tilbake til hjerne-episoden (ja, det var jeg som fikk velge det temaet), for en av fjorårets sterkeste leseopplevelser for meg var Henry Marsh’ bok Gjør ingen skade. Dette er Marsh egne fortelling om et langt liv som innflytelsesrik, hardtarbeidende og lett arrogant hjernekirurg. På tross av mange teknikaliteter, som ulike varianter av aneurismer (ikke spør meg mer om det), er dette virkelig en pageturner! Kapitlene er korte og medrivende og tar som regel for seg én sak – noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Jeg kunne ikke slutte å lese, og måtte bare ha ett kapitel til!

Bøker for yngre lesere har vi også vært innom. Jeg har jo blant annet tatt en studie i samtidslitteratur for barn og ungdom og synes det er morsomt å forsøke og inkludere dette også i min lesing. I løpet av høsten var det særlig to bøker som gjorde inntrykk på meg: ABC av Mari Kanstad Johnsen og Hjertet er en kyttneve av Ingrid Ovedie Volden. Den første er, som tittelen sier, en ABC-bok, altså for de ganske så små barna. Kanstad Johnsen er full av kreativitet og morsomme påfunn, så dette blir ikke en kjedelig og traust bok, men en bok som gir en leseopplevelse full av oppdagelsesmuligheter og ting å snakke om. Ta en titt inn i boka med denne videoen. Hjertet er en knyttneve henvender seg til litt eldre lesere, og har også den tendenser av det jeg liker aller best i bøker. Både livet og døden står på spill, med en god dæsj relasjoner – også kjent som den første forelskelsen. Dette er en bok vi snakket mye oss i mellom utenom innspilling og jobb – den sjarmerte oss virkelig!

Hjertet er en knyttneve

Bildet på toppen er tatt av Marianne Rangsvåg for oss i Bokstabelen. De resterende bildene er tatt av meg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s