Sommertips

Sommeren har allerede kommet, i alle fall hit til Oslo, men snart kommer også ferien. I den forbindelse har jeg plukket frem fem bøker fra hylla jeg vil anbefale – noen mer kjente enn andre.

La oss begynne med det mest eksotiske. Om du ønsker god underholdning, en nokså tjukk bok som går ned på høykant og et japansk tilsnitt er Natsuo Kirinos bok Ute et hett tips. Boka forteller om fire kvinner som jobber sammen på en fabrikk. Når en av dem dreper ektemannen sin blir raskt det hverdagslige livet snudd på hodet, og alle de tre venninne trekkes inn i et flettverk av dekkhistorier, alt i gang satt av en nådeløs partering. Det hele er overraskende morsomt, med godt driv fra et underfundig univers litt på siden av det i alle fall jeg vanligvis leser. Boka kom på norsk i 2006, oversatt fra japansk av Ika Kaminka, men er ikke lenger i salg i bokhandelen. En god anledning til å besøke biblioteket, med andre ord.

Videre vil jeg anbefale to bøker som har det til felles at de består av flere stykker, som henger mer eller mindre sammen. Først ut er Dag Johan Haugeruds Enkle atonale stykker for barn. Boka fikk en god del oppmerksomhet da den kom, og vant P2-lytternes romanpris. Dette er en tredelt roman der delene er svært ulike, både i form og lengde. Den første (og korteste) er min favoritt, hvor en enkel fortelling fortelles nærmest som en stafett – det springer fra den ene personen til den neste. Sømløst og svært fornøyelig! Den andre boken er Ida Hegazi Høyers Historier om trøstTittelen i seg selv favner jo to vesentligheter, det er historier – i flertall – og det er ingen gla’stemning her. Også denne boka er delt i tre, og historiene knyttes sammen av felles temaer som medmenneskelighet, ensomhet og det å møte hverandre. Jeg likte ikke alle tre like godt (selvfølgelig), men synes det var fine historier å ta med i parken – når man ikke orker å lese et så langt stykke om gangen. Med forbehold om at man ikke trenger tyggegummi og latter i solskinnet er dette et godt tips til halvambisiøs strandlesing.

En av mine aller største favoritter om dagen er svenske Jonas Hassen Khemiri. Ikke minst gleder jeg meg til at han kommer med ny bok i august (!!) – Pappaklausulen – men nå er det altså Allt jag inte minns jeg vil anbefale dere. Khemiri er en fabelaktig historieforteller og i denne boka utforsker han et tema som jeg synes er veldig interessant, og som bør fenge de fleste boklesere – nemlig hvordan minner bevares, hvordan historier fortelles og hvordan de begge er subjektive størrelser som fremstår ulike og i stadig endring. Dette er en bok jeg er nødt til å lese på nytt, når jeg en gang tar meg tid til det. Boka finnes også på norsk forresten, oversatt av Andreas Eilert Østby, og har ikke bokhandelen pocketen inne er det bare å fortelle dem at det må de bare ha.

Aller sist vil jeg trekke frem en bok jeg leste sommeren for to år siden, og siden har jeg tenkt på den som en deilig sommerkveld. Er hun din? er Nils-Øivind Haagensen siste roman. Den forteller om en sommerfest der en voksen mann kommer i snakk med ei lita jenta. Det er utrolig fint skildret, hvordan de begge sirkler hverandre inn på hver sine vidt forskjellige vis, og deres nysgjerrighet ovenfor den andre åpner opp for nye erfaringer og tanker. Haagensen skriver med en varme og letthet om en fin sommerkveld – perfekt sommerlesing, med andre ord!

edf

Jeg håper noen av disse tipsene har gitt dere lyst til å lese noe nytt! Sommeren gir jo rom for litt etterlengtet lesetid, og kanskje man da også får tid til å gå litt utenfor ens vanlige bokvalg. Man kan i alle fall ikke ha for kort leseliste når man går inn i sommeren, så blir noe lest, noen nye bøker kjøpt og noen ambisjoner skjøvet til høsten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s